26 Април 2024 г. Петък

Селски имоти без наем, срещу грижа

2014-12-08 08:12:48
Собственици на имоти на село предоставят без пари домовете си на хора, които искат да живеят там. В сайтове за безплатни обяви все по-голяма популярност набират опитите да се намерят „стопани” на къщи в малки населени места. Единственото условие на собствениците към новите обитатели е да поддържат имота, пише в. "Монитор".  

„Давам, без да се плаща наем, на сериозен човек (семейство) или пенсионери къща с двор в село Българско Сливово, до Свищов”, пише в обява в популярен сайт. 

Изискването на собственика е кандидат-новодомците да живея постоянно на мястото, да стопанисват и да се грижат за имота - къщата и двора. 
.
Самата къща е на два етажа, 100 квадратни метра и два декара двор, в които може да се отглеждат плодове и зеленчуци.

В същия сайт се предлага и къща с почти готова градина. „Давам къща за живеене в с. Чокоба - 60 кв.м., с двор 1200 кв. м., с лозе и овощни дръвчета. Без наем, срещу стопанисване”, пише в друга обява.

Не липсва и търсене на подобни предложения. В интернет пространството и различни социални мрежи немалко столичани пускат обяви, че имат желание да се преместят на село, където да живеят в някоя къща срещу стопанисване.

Млада жена например търси своя дом на село. Тя посочва, че е безработна, има малък опит в градинарството и животновъдството на ниво основни задължения. „Нямам на разположение къща на село, но ако някой има и не я ползва, предлагам да се нанеса и да я поддържам, без да плащам наем”, пише в обявата си тя. Дамата е съгласна да се грижа и за възрастен човек и посочва, че има опит като домашен помощник и болногледач в домашни условия. 

Нерядко собственици на имоти са готови да ги предоставят и на семейства в нужда. Наскоро с дом се сдоби младо семейство, което нямаше къде да живее. Жена от Враца им предостави дома си.

Проблемът с призрачните села с необитаеми къщи у нас се разраства все повече. 172 села са обезлюдели, като 24 от тях дори са заличени от картата на България само в рамките на 1 година. В селата живеят по-малко от 2 млн. души. Затова в последните години англичани и руснаци все по-често спасяват българските села от обезлюдяване и закриване.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати