19 Април 2024 г. Петък

Дават постове на патриотите и махат новините на турски от БНТ 1

2014-12-05 21:32:45

„Брак по сметка" сключиха Реформаторския блок и Патриотичния фронт, макар на дадения брифинг в НС да бе повторено нееднократно, че не става въпрос за разбиране и пазарлък, а за постигане на баланс и т.н.

Патриотите и реформаторите се разбраха да издигнатпредставители на ПФ на аналогични постове на спорните назначения. Патриотите ще предложат експерт за заместник-министър на отбраната. Издигат и заместник-областен управител на София град.

Това стана ясно от брифинг на Валери Симеонов и представители на РБ. Патриотът припомни, че в програмата на ПФ е заложен текст, който е против назначаване на ръководни кадри от етнически партии.

Припомняме, хората на Каракачанов и Симеонов реагираха остро срещу назначаването на Орхан Исмаилов за заместник на военния министър и на Веселин Пенев за областен на София град.

Тези назначения не са направени умишлено, а са направени на база на техните качества, каза Валери Симеонов. Той изтъкна в същото време, че ПФ носели отговорност пред избирателите си. Патриотите не искат обаче България да влезе в политическа криза.

РБ и ПФ са се разбрали и да се свалят новините на турскиезик от ефира на БНТ. Постигнато е съгласие преди всяко друго назначение да има съгласуване за него.
Днешното решение е компромисно решение, но е добро решение, заяви Найден Зеленогорски. Новините на рурски от БНТ 1 отиват в БНТ 2.

Оставаме на различни позиции, коментира и Петър Москов. Не сме се разбрали, но сме постигнали баланс, допълни той. Най-негледаеми в програмата на БНТ били новините на турски, които според него не били ефективния начин за приобщаване на тази общност.
Ще има и комисия „Кой". За това се разбрали с патриотите.

По отношение на различията - Москов не харесвал Слави Бинев за председател на комисията по култура, но го приемал.

Различията в партиите били нормални и според Красимир Каракачанов. Всички етнически общности трябвало да знаят български език, за да бъдат приобщени. Ние сме за това всички общности да бъдат приобщавани, но на база на действащите закони и Конституция, смята лидерът на ВМРО.
Етносите ползвали всички права като останалите български граждани. Най-важното е да се осигури политическа стабилност в страната, изтъкна Каракачанов.
Целта на постигнатото е стабилността в страната.

Предложените назначения на патриотите все още остават тайна.

Ние нямаме постигнато разбирателство, ние имаме постигнат баланс в името на това правителството да оцелее, каза здравният министър.
"Нито ние, нито ПФ сме променили мнението си. Търсим баланс", подчерта той.

Казали сме, каквото има да си кажем, изтъкна Москов. Тактиката „иди ми дойди ми" приключила с днешните разговори. Когато искаме новини на български в Сърбия, може би трябва да имаме и новини на турски в България, смята Петър Москов.

Ние не правим сделки, заяви от своя страна лидерът на НФСБ в отговор на журналистически въпрос. Право на управляващите било да назначат, когото и да е било. Според Валери Симеонов двете нови назначения, за които настояват патриотите, не били рискован ход, щели да осигурят прозрачност в МО и областната управа.

Доказателство, че днешното не било пазарлък според Симеонов е, че патриотите не предложили свои хора още в началото на преговорите за съставяне на кабинет.
Патриотите отстъпвали от принципа си да не поставят свои хора във властта. Валери Симеонов се закани обаче, че ПФ ще оттегли подкрепата си, ако техните назначения не бъдат приети.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати