Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Април 18
Начало arrow България arrow Няколко язовира преливат, очаква се да ги последва и яз. "Тича"

Няколко язовира преливат, очаква се да ги последва и яз. "Тича"

  Print E-mail
2014-12-04 23:32:34
източник: actualno.com

Наводненията и проблемите с валежи отново се превръщат в сериозен въпрос за България. След като по-рано днес Националният план за бедствия и аварии беше задействан за пет области, вече започнаха да се появяват един след друг все по-сериозни случаи на бедствия.

Край село Красен дига по река Русенски лом се е скъсала. За щастие няма човешки жертви, а специален екип вече е обезопасил двата пробиви с чували с пясък.

Има опасност язовир Тича да прелее, предупреждават от „Напоителни системи”, информира bTV. Заместник-министърът Павел Гуджеров пътува към язовира в област Шумен. Той ще се запознае на място със ситуацията и ще съдейства в оказване на максимална подкрепа.

Днес в системата на министерството е постъпила информация от НЕК ЕАД за преминаване на висока вълна и за язовирите от каскада Арда - „Кърджали“, „Студен кладенец“, „Ивайловград“ и „Ал. Стамболийски“. Четири язовира преливат в Шуменско, съобщи Наско Канавров от Басейнова дирекция. Минимално преливат водоемите „Кълново", „Янково", „Станянци" и „Дибич", предаде Дарик радио.

От Областна администрация-Стара Загора информират, че след падналите дъждове през последните дни преливат язовирите в селата Колена, Ястребово и Бял кладенец. Основните изпускатели са отворени. Най-много - по 35 л/кв.м, са падналите дъждове в общините Стара Загора и Опан. Водоподаването в село Сулица е спряно.

Кметът на община Средец Иван Жабов е обявил бедствено положение в община Средец, Бургаска област, пише Флагман.

Заради обилните валежи в последните две денонощия в общините Средец, Карнобат, Айтос и Сунгурларе превишението на нормата за валеж е близо три пъти над обичайното количество за сезона. Земна маса се е свлякла върху жп линията Карнобат-Варна на територията на община Руен. Движението на влаковете е временно преустановено, а 30 души са изпратени на място да разчистват трасето, съобщиха от Областна управа-Бургас. Има залети участъци на пътната мрежа. Това са по направление Карнобат-Айтос, в община Айтос, в община Поморие. Пътят Поморие-Ахелой е проходим в едното платно. Река Голямата река в района на Средец е излязла от коритото си, в следствие на което пътят Средец-Ямбол е залят и се използва обходния маршрут през селата Русокастро-Орлинци.

Водата не прости и на рудниците на „Мини Марица Изток”. Количеството на валежите е рекордно за последните 39 години. Сумарно от януари досега те надвишават 900 л/ кв. метър. Над 70 л/кв. метър са паднали за последните 48 часа. Към момента в системата на отводняването на „Мини Марица-изток" ЕАД работят 67 помпи (в рудник "Трояново-1" - 30 помпи, в рудник "Трояново-север" - 28 помпи, в рудник "Трояново-3" - 9 помпи). Обилните валежи през последните дни са довели до невъзможността да бъдат изпомпени и отводнени от рудниците придошлите води. В резултат на това са залети площи от територията на дружеството, а производственият процес силно е затруднен.

Междувременно ГКПП „Капитан Андреево” отвори за автобуси. Пунктът не беше пощаден от река Марица, като на места нивото на водата премина един метър.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?