20 Април 2024 г. Събота

Няколко язовира преливат, очаква се да ги последва и яз. "Тича"

2014-12-04 23:32:34

Наводненията и проблемите с валежи отново се превръщат в сериозен въпрос за България. След като по-рано днес Националният план за бедствия и аварии беше задействан за пет области, вече започнаха да се появяват един след друг все по-сериозни случаи на бедствия.

Край село Красен дига по река Русенски лом се е скъсала. За щастие няма човешки жертви, а специален екип вече е обезопасил двата пробиви с чували с пясък.

Има опасност язовир Тича да прелее, предупреждават от „Напоителни системи”, информира bTV. Заместник-министърът Павел Гуджеров пътува към язовира в област Шумен. Той ще се запознае на място със ситуацията и ще съдейства в оказване на максимална подкрепа.

Днес в системата на министерството е постъпила информация от НЕК ЕАД за преминаване на висока вълна и за язовирите от каскада Арда - „Кърджали“, „Студен кладенец“, „Ивайловград“ и „Ал. Стамболийски“. Четири язовира преливат в Шуменско, съобщи Наско Канавров от Басейнова дирекция. Минимално преливат водоемите „Кълново", „Янково", „Станянци" и „Дибич", предаде Дарик радио.

От Областна администрация-Стара Загора информират, че след падналите дъждове през последните дни преливат язовирите в селата Колена, Ястребово и Бял кладенец. Основните изпускатели са отворени. Най-много - по 35 л/кв.м, са падналите дъждове в общините Стара Загора и Опан. Водоподаването в село Сулица е спряно.

Кметът на община Средец Иван Жабов е обявил бедствено положение в община Средец, Бургаска област, пише Флагман.

Заради обилните валежи в последните две денонощия в общините Средец, Карнобат, Айтос и Сунгурларе превишението на нормата за валеж е близо три пъти над обичайното количество за сезона. Земна маса се е свлякла върху жп линията Карнобат-Варна на територията на община Руен. Движението на влаковете е временно преустановено, а 30 души са изпратени на място да разчистват трасето, съобщиха от Областна управа-Бургас. Има залети участъци на пътната мрежа. Това са по направление Карнобат-Айтос, в община Айтос, в община Поморие. Пътят Поморие-Ахелой е проходим в едното платно. Река Голямата река в района на Средец е излязла от коритото си, в следствие на което пътят Средец-Ямбол е залят и се използва обходния маршрут през селата Русокастро-Орлинци.

Водата не прости и на рудниците на „Мини Марица Изток”. Количеството на валежите е рекордно за последните 39 години. Сумарно от януари досега те надвишават 900 л/ кв. метър. Над 70 л/кв. метър са паднали за последните 48 часа. Към момента в системата на отводняването на „Мини Марица-изток" ЕАД работят 67 помпи (в рудник "Трояново-1" - 30 помпи, в рудник "Трояново-север" - 28 помпи, в рудник "Трояново-3" - 9 помпи). Обилните валежи през последните дни са довели до невъзможността да бъдат изпомпени и отводнени от рудниците придошлите води. В резултат на това са залети площи от територията на дружеството, а производственият процес силно е затруднен.

Междувременно ГКПП „Капитан Андреево” отвори за автобуси. Пунктът не беше пощаден от река Марица, като на места нивото на водата премина един метър.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати