20 Април 2024 г. Събота

Готвеха ни югославски сценарий, не стана, победихме, обяви Путин

2014-12-04 23:28:48

Русия стана по-силна държава заради руския народ.

Това заяви руският президент Владимир Путин в ежегодно обръщение към Федералното събрание. На събитието в Кремъл участваха над 1000 гости, включително законодателите от двете камари на парламента, представителите на правителството и организации, общественици и журналисти.

Моето обръщение ще засегне предизвикателствата, пред които сме изправени, каза той в началото на речта си.

По думите му всяка страна има право да се движи по свой път на развитие, включително и Украйна. Русия ще уважава Украйна като братска държава. Русия уважава и ще продължи да уважава суверенитета на бившите съветски републики, обеща Путин.

По отношение на Крим Путин беше категоричен, че има сакрално значение за Русия както Храмовият хълм за юдаизма.Ние сега помагаме на икономиката на Украйна и не политиканстваме, но желанието на Запада да помогне на Киев по този начин към момента не е видимо, смята той и добави, че руската помощ за Украйна е в размер на 33 милиарда долара.

Той смята, че за асоциирането на Украйна с ЕС не е имало никакъв диалог с Русия.

За Русия реалният държавен суверенитет - абсолютнонеобходимо условие за съществуването ни, поясни Путин.

Или ние ще бъде суверенни, или ще загубим един свят, предупреди руският държавен глава.

По думите му превъзходство над руската армия е невъзможно, допълвайки, че страната има капацитет и може да приеме нестандартни решения за обезпечаване на отбранителните си способности.

Никой не може да придобие военно превъзходство над Русия, категоричен беше лидерът на руската страна.  Разговорите с Русия, според Путин, от позицията на сила и натиск са безсмислени.

Путин също каза, че за Русия е бил готвен югославският сценарий.

Колкото повече отстъпваме и се оправдаваме, толкова по-силни стават нашите опоненти и по-голям натиск оказват. Подкрепата за сепаратизма отвън е очевидна. С удоволствие биха ни приложили (пуснали по) югославския сценарий - да се разкъса страната. Не се получи. Както не се получи и на Хитлер с неговите човеконенавистни идеи за разрушаване на Русия, заяви Путин.

Путин поясни, че понякога не знае към кого пряко да се обърне от чуждите правителства или техните американски защитници.Нашите американски приятели или пряко, или задкулисно, по думите му,влияят на нашите отношения със съседите.

Държавният глава на Русия съобщи, че държавата му щеразшири връзките с Южна Америка, ще отстоява позициите си в Африка и Близкия изток, също ще разшири присъствието си в Азиатско-тихоокеанския регион.

Русия няма да спре сътрудничеството с Европа и САЩ, но и няма да бъде въвлечена в скъпоструваща въоръжена надпревара със САЩ относно ракетната отбрана, подчерта Владимир Путин.

Предложението на САЩ за създаване на стратегическо ПРО не е само заплаха за Русия и европейските страни, но и за САЩ, тъй като създава опасната илюзия за неуязвимост, предупреди руският държавен глава и поясни, че нарушава стратегическия баланс на силите.

Западните санкции, според него, са насочени към спиране на динамичното развитие на Русия.

Русия никога няма да поеме по пътя на самоизолацията, тъй като това би било знак за слабост, чуждестранните инвестиции са добре дошли за нашата страна, заяви Путин.

Според него санкциите са стимул за достигане до поставените цели и нервна реакция на САЩ и Запада към позицията на Русия. Ако не беше Крим, щяха да намерят друг повод, заяви той.

Президентът говори и по други теми. Путин поръча да се увеличи средната продължителност на живот до 74 години с прилагане на програми по поддържане на демографския ръст.

Данъчните условия в Русия ще бъдат замразени за 4 години, нужно е стабилно законодателство и предсказуеми правила, обясни руският президент. Той също предложи амнистия на капиталите с цел връщането им в Русия.

Путин поиска централната банка да действа, за да спре „спекулациите" с рублата.

Обръщението на Путин пред Федералното събрание продължи около час и 15 минути.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати