29 Март 2024 г. Петък

Обединение "Модерен транспорт" е победител в търга за електронната билетна система във Варна

2014-12-04 10:06:09
Регистрираното в столицата Обединение "Модерен транспорт" е избрано за победител в конкурса за възлагане на обществена поръчка за изграждане на електронна билетна система за градския транспорт в града.

От съдържанието на протокола от заседанието на комисията по възлагане на поръчката става ясно, че изборът на победител се е състоял миналия петък - 28 ноември. Електронната билетна система е първият от общо десет компонента в проекта за Интегриран градски транспорт във Варна на стойност 110 млн. лв. Цената на дейностите по изграждането й, предложена от Обединение "Модерен транспорт " е 8 318 200 лв.

"Участникът (...) е класиран на първо място поради това, че е събрал най-много точки (90, бел. ред.) по критериите за оценяване, е записано в протокола на комисията. Предложенията на фирмата са икономически изгодни за Възложителя".

Обединението включва пет еднолични дружества с ограничена отговорност - Балистик сел", "Бонима", "Интрасофт интернешънъл България", "Ериксон телекомуникейшън България" и "Ериксон" - Белград

Според предложената оферта проектирането на билетната система е оценено на 589.2 хил. лв. Строителните и монтажни дейности с включени 10% непредвидени разходи ще струва 461хил. лв. За авторският надзор за внедряване на системата са предвидени 12 хил. лв., а за доставка и монтаж на оборудването 7.256 млн. лв.

От друг протокол на комисията по провеждане на откритата процедура с дата 23 ноември т.г. става ясно, че Обединение "Модерен транспорт " на практика е нямало конкуренти в търга, след като се е оказало единственият участник в нея, който отговаря на предварително обявените условия от възложителя – община Варна.

Дейностите, включени в обществената поръчка за изграждането на електронната билетна система предвиждат проектиране, строително – монтажни работи и доставка на 304 машини за продажба на билети на спирките и в автобусите, 536 устройства за валидирането им , 150 хил. смарткарти, както и 15 преносими устройства за проверка на валидността на билетите и кортите.

Освен това трябва да бъде изграден и оборудван контролен център и централен офис, които да обслужват системата.

Крайният срок за изпълнението, както на този компонент, така и на целия проект е 9 юли следващата година.

Възможността за спазване на този срок бе поставена под съмнение от участници в търга за възлагане на обществената поръчка, след като на 6 ноември т.г. - две седмици преди изтичането на банковите им гаранции, общинската администрация внезапно поиска те да бъдат удължени до 31 декември т.г.
Това желание бе мотивирано с обяснението, че "работата на комисията, назначена с решение на кмета на община Варна по откритата процедура, не е приключила".

След поставения краен срок удължени банкови гаранции, технически предложения и ценови оферти са представили осем от първоначалните десет участника в конкурса за обществената поръчка.

Това са консорциумите "АБС Варна", "АТС-Варна" "Стемкарт", "Адванс смарт електроник систем" и "Билетна система Варна" , обединенията "Удобен транспорт-Варна" и "Модерен Транспорт", както и едноличното акционерно дружество "Телелинк".

Консорциумът "Билетна система Варна" и дружеството "Тикет сис" не са предоставили изисканото удължаване, поради което са отстранени от по-нататъшно участие в конкурса.

Според Петя Манолова, представител на "Билетна система Варна" искането за удължаване на гаранцията не е било изпълнено, тъй като "то автоматично ще удължи процедурата по окончателен избор на изпълнител за поръчката, но и ще скъси срока за изпълнението й".

В "Тикет сис", съдружник е компанията "Водстрой 98", свързана с ДПС и депутата от партията Делян Пеевски. Дружеството не е представило в срок удължена банкова гаранция, тъй като тя е била предоставена от поставената под особен надзор "Корпоративна търговска банка".

След окончателното разглеждане на офертите, комисията по организирането на търга е установила че офертите на седем от участниците в него не удовлетворяват изискванията на възложителя. Така за победител е определена "Обединение Модерен транспорт".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Варна


Новини
Възстановен е палатковият лагер пред община Варна, съобщи bTV.Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.След като в сряда той беше преместен в пешеходн ...
Новини
"Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град.По думит ...
Новини
Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върх ...
Новини
След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net.В &b ...
Новини
Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова тел ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати