19 Април 2024 г. Петък

Без бутане и паника вложители в КТБ се разпоредиха с 1,07 млрд. лева

2014-12-04 23:03:19

В първия ден, в който девет банки стартират изплащането на гарантираните влогове от КТБ, опашка от чакащи да получат най-после парите се изви пред банковите клонове.

Още половин час преди старта на работния ден малко над 10-ина души се събраха пред централата на "Уникредит Булбанк" в желанието най-после да получат средствата си, които бяха блокирани в КТБ за няколко месеца.

Всеки, който иска да си получи влоговете си в КТБ, ще трябва да попълни лично декларация за гарантиране на влоговете в двоен екземпляр. Съгласно с апела на банковите служители, чакащите за финансова услуга граждани, които вече наброяваха близо 20 души, влязоха спокойно и без блъскане, като се разпределиха по ред за чакане и бяха настанени в банковия салон.Десет минути преди официалния старт на работния четвъртък лично директорът на банковия клон заедно със своите мениджъри застана пред чакащите граждани, за да ги увери, че банката е в абсолютна готовност да посрещне нуждите им, като екипът поиска от хората толерантност и спокойствие, за да може без безредици служителите да си свършат работата.

Междувременно, в късния следобед, от Фонда за гарантиране на влоговете съобщиха, че 25 000 вложители в Корпоративна търговска банка АД са се разпоредили с гарантираните си влогове в размер на общо 1 млрд. и 70 милиона лева към 16.30 часа.

Част от хората, които ползват услугите на "Уникредит Булбанк", обявиха, че са останали много доволни от организацията. Един от хората, ощетени от кризата около фалирата банка, заяви, че е получил парите си за отрицателно бързо време без никакви проблеми и даже вече ги е прехвърлил в друга банка. По думите му, той е избрал да повери спестяванията си на банката, която му е предложила най-висока лихва. Той смята парите си за защитени, именно заради закона, който гарантира обезпечаването на вложенията в размер до 100 хил. евро.

По думите му, най-сериозният проблем на хората, които имаха гарантирани депозити в КТБ, е бил дългият срок от 6 месеца, през които гражданите са нямали достъп до средствата си. Той разкри, че за него лично това не е било особено препятствие, тъй като не се нуждае спешно от тези средства, но има много други граждани, които са пострадали финансово, тъй като за ежедневните си нужди са имали необходимост от депозитите си, а не са имали достъп до тях.

Пред "Райфайзен банк" също нямаше образуване на големи опашки. Около 10-ина души имаше пред банката, които много бързо биваха пропускани вътре, поради което най-вероятно не се получи и струпване на хора. Вложителите обачене пожелаха да говорят с медии с мотива, че именно медиите са виновни за случилото се в КТБ.

В района на банката, както беше обещано и по-рано, има полицейско присъствие с оглед на нормалното протичане на операциите.

Дискретно полицейско присъствие има пред почти всички клонове на банки в София, които от днес изплащат влоговете от КТБ, като на някои места има повече полицаи отколкото вложители.

Тази сутрин в близост при банката имаше и служители, които допиваха сутрешното си кафе. Те обаче разказаха, че не са от работещите в банката, които имат досег с вложителите.

Пред централата на Централна кооперативна банка почти не се забелязваха вложители.

Междувременно пред клоновете на други банки, които вече са в готовност да изплащат суми от КТБ, дори почти нямаше чакащи хора.

Припомняме, по груби сметки над 100 000 души имат правото да потърсят парите си, след като вече половин година банката не работи.

За целта са определени 1150 клона на 9 банки - Алианц Банк България АД, Банка ДСК ЕАД, Обединена българска банка АД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) ЕАД, СИБАНК ЕАД, УниКредит Булбанк АД, Централна кооперативна банка АД и Юробанк България АД. Това съобщиха от Фонда за гарантиране на влоговете.

Разпределението на вложителите към обслужващите банки е направено според последната цифра на ЕГН - за физическите лица, и последната цифра на единния идентификационен код (ЕИК) или БУЛСТАТ - за юридическите лица. Това е направено с цел да се постигне равномерно разпределение на вложителите според клоновата мрежа на обслужващите банки и да се осигури спокоен и гладък процес на изплащане.

Добре е вложителите да са наясно, че безплатна ще е само една операция - превод от банка в банка. Ако решат да изтеглят в брой, ще платят такса. Част от банковите клонове ще работят с повече служители и с удължено работно време, както и с подсилена охрана.

От банките припомнят, че депозитите до 100 000 евро са сигурни за 5 години напред, а парите, нужни за изплащането, държавата даде на Фонда за гарантиране на влоговете в понеделник.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати