25 Април 2024 г. Четвъртък

Парите от КТБ ще бъдат инвестирани в имоти

2014-12-04 09:02:23

Новините от последния час

"Хубавите имоти свършват заради парите в КТБ", пише "24 часа"в днешния си брой. Вестникът цитира брокери, според които  поне 400 млн. от изплатените депозити да отидат за покупката на жилища.

В интервю за "24 часа"Това как ще протече процесът по изплащане на сумите и на по-късен етап – как ще бъдат осребрени активите на КТБ, ще ни каже дали фондът и  банковата система са в състояние ефективно да се справят с подобна ситуация." Миленков уверява, че изплащането на сумите ще протече безпроблемно и хората не бива да се притесняват. "Приблизително 1500 банкови клона ще работят и ще обслужват клиентите, като някои банки увеличиха броя на клоновете, които ще работят, за да осигурят максимална оперативност. МВР е  създало организация за сигурността на банковите клонове и клиентите им. Осигурени са патрулни коли за охрана на клоновете на банките. От своя страна обслужващите банки също са поели ангажимент да засилят охраната си", допълва Миленков.

Банките ще продължават да намаляват лихвите по кредитите и депозитите в следващите месеци, прогнозира "Монитор",  позовавайки се на банкера Петър Андронов. Има свръхпредлагане на пари и слабо търсене на кредити. Парите, с които разполагат банките, поевтиняват. Освен това депозитите продължават да нарастват. Средната лихва по тях е паднала с 2,5 процента спрямо времето преди кризата.

"Брюксел ни изостави за "Южен поток", отразява на първа страница "Труд". Европейската комисия не е страна по проекта, но продължава диалога с държавите, които участват в него. Това коментира говорителят на комисията по енергийните и климатичните въпроси Ана-Кайса Итконен. По думите й изграждането на газопровода ще бъде основна тема на предстоящата среща на енергийните министри от общността и еврокомисаря по енергетиката Марош Шефчович, която ще се проведе на 8 декември в Брюксел.

"Търсят и със сила документи за "Южен поток", имало май два варианта в БЕХ", допълва в заглавие "24 часа". Изданието Южен  поток", все още не можем да се доберем до договора. Голямата питанка на премиера е, че не може да намери договор, в който да  е записано, че България ще загуби 400 млн. евро на година от затварянето на проекта, както заяви президентът на Русия  Владимир Путин. Ако трябва силово да вземем документите, за да видим какво пише. До петък не ми ли дадат договора, могат след това да се сърдят само на себе си, закани се Борисов.

След спирането на проекта "Южен поток" сякаш по спешност в сряда правителството обяви, че започва два конкурса за търсене  на нефт и природен газ в Черно море - в блоковете "Силистар" и "Терес", съобщава под глава "Капитал Daily". Потенциалните  инвеститори ще получат разрешение за срок от пет години, след което, ако бъдат открити запаси от нефт или газ, могат да сключат и концесионен договор за добив. Това обаче е много малко вероятно да се случи, тъй като двата блока са проучвани многократно, а натрупаните данни не дават голяма надежда за залежи, твърдят експерти. Но слабата надежда не пречи да се потърсят инвеститори, желаещи да проучват има ли залежи. Големите очаквания са да бъдат намерени значителни количества във вече взетия от инвеститор блок "Хан Аспарух".

Големите панелни сгради в България ще бъдат санирани с пари от Брюксел по новата Оперативна програма "Региони в растеж"  2014-2020 от догодина. В програмата са предвидени 380 милиона лева за енергийна ефективност. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, отбелязва във водещата си новина "Дума". В рамките на програмата ще бъде създаден фонд, чрез който ще се предоставят средства на общините за 100-процентно безвъзмездно финансиране за саниране на големи панелни сгради.

След Лъвов мост колите в София може да слязат и под Орлов мост. Столична община обмисля възможност заедно с изграждането на третия лъч на метрото, чийто маршрут минава през това интензивно кръстовище, там да бъде построена и естакада на две нива, извежда под глава "Преса". За целта пътните платна на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" ще слязат на нивото на Перловската река по подобие на Лъвов Мост. На сегашното ниво ще остане потокът от коли, който идва съответно от булевардите "Цар Освободител" и "Цариградско шосе".

Обединяването на НАП и Агенция "Митници" определено ще повлияе негативно. Особено първите години, когато ще има абсолютен стрес в системата, анализира в интервю за "Дума" Георги Търновалийски, депутат от "БСП лява България". По думите му НАП още няма пълна единна информационна система, а тази на Агенция "Митници" е отделна, различна. "Как ще бъдат интегрирани двете? Служебният финансов министър и действащият обявиха, че са подобрили връзката между двете агенции. Истината е, че просто имат достъп до определена информация. Това обаче не е единна информационна система, двете много трудно ще бъдат  синхронизирани и обвързани в обща информационна система. Страхувам се, че всичко това ще доведе до срив в системите и в работата на агенциите", смята Търновалийски. 

Неплатен отпуск ще връзва заплатите в министерствата през новата 205 г. Всеки месец чиновниците ще излизат по 2-3 дни в  принудителна ваканция. В противен случай ведомствата няма да смогнат с възнагражденията им. Това е една от мерките за  икономии, обсъждани в кабинета, заради свития Бюджет 2015 твърди "Стандарт".

В новия зимен туристически сезон българските комплекси ще предлагат развлечения и услуги на старите цени. Това сочат обявените оферти на най-популярните ни ски курорти - Банско, Пампорово и Боровец, анонсира "Труд". Средно по 100 лв. на ден  на човек излиза нощувка със закуска и вечеря, плюс целодневна лифт карта преди и след Новогодишните празници. Тридесет и два екипа с 23 добре обучени и тренирани кучета ще ни спасяват тази зима в планините. Спасителите, както и четириногите им помагачи, са в пълна "бойна готовност" за  сезона, допълва по темата "Монитор". Техниката е в добро състояние, съобщава директорът на Планинската спасителна служба при БЧК Методи Тодоров.

Според челото на "Телеграф" любителите на екзотичните и скъпи ястия могат да се поглезят по празниците с пържоли от  опашка на крокодил за 150 лева. Вносителите признават, че се вкарват ограничени бройки, като за година се продават по два-три килограма. Другият нестандартен вариант за трапезата е пържола от бизон, която струва 90 лева за килограм.

В друга статия "Новинар"Трансперънси  интернешънъл", информира на първа страница "Сега". В индекса "Възприятие на корупцията" за 2014 г. страната ни поделя 69-о  място с Италия, Гърция, Румъния, Бразилия, Сенегал и Свазиленд. Миналата година България заемаше 77-а позиция в подреждането. Изследването обхваща 175 държави в света. 

"Заплаха не е "Ислямска държава", а нашите бандити", е заглавието над интервю в "Труд" с Димитър Йончев, експерт по национална сигурност. "Живяхме във времена, когато от 100 престъпления само 2 оставаха ненаказани. Сега само 2 са наказани. Не можеш в такъв свят да бъдеш в равновесие", казва Йончев. "Въпреки че на полицията бяха дадени милиони, въпреки че е два пъти повече от армията, тя не е в състояние да санкционира когото и да било, освен да стои по ъглите и да дебне за превишена скорост. В България, когато си богат, просто е  невъзпитано да спазваш правилата. Ако натрупаш актове, пращаш адвоката си да се разправя и караш направо. Общественото мнение не може да ти пречи. Това означава абсолютен разпад на обществото. Не знам защо си затваряме очите и се правим, че това е нормално. Не е. Няма демокрация, няма социализъм. Такава анархия няма име", категоричен е Йончев.

Няма опасност от нова бежанска вълна, уверява в интервю за "Монитор" Борис Чеширков, говорител на Върховния комисариат на  ООН за бежанците. "Наблюдаваше се известно увеличение на потока, особено в края на август и през септември. Тогава у нас  пристигнаха около 700 души на зелена граница, но през следващите два месеца видяхме, че броят им намалява. Засега тази тенденция се поддържа. В края на октомври бяха пристигнали около 380 човека, на фона на 3600 през миналата година. Така че потокът многократно намалява. Има известно увеличение на тези, които минават през гранично-пропускателните пунктове, но ако по това време през миналата година са пристигали по 100 души на ден, то  сега те са по около 20-ина. А и с по-лошите метеорологични условия броят им ще намалява", казва Чеширков.

130 катастрофи с градския транспорт стават на месец, отчита пред "Телеграф" директорът на Центъра за градска мобилност Симеон Арнаудов. От тях 912 са били катастрофи с леки щети, а 14 - с тежки. В 59 други случая има леко пострадали вследствие на произшествието, а 17 - със средни телесни повреди, а в едно има и тежко пострадали вследствие на удара. До края на октомври  имаше едно произшествие с убит участник в него. По отношение на виновността на участниците в произшествието при повече от две трети от случаите вината е на водача на другото превозно средство, отчита още Арнаудов.

България се нарежда на трето място в ЕС по пушене след Гърция и Хърватия, алармира "Труд". Близо 30 процента или всеки 3 над 15 г. у нас пали цигара всеки ден, докато средният процент за Евросъюза е 22,8. Освен това живеем нездравословно, предпоследни сме по консумация на плодове, затова сме и много болни, показва още статистиката.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати