28 Март 2024 г. Четвъртък

Иззето е имущество на около 4000 предприятия, организации и агенции в Крим

2014-12-03 22:31:40
Един октомврийски ден дузина въоръжени мъже с маски пристигнали пред портала на филмово студио "Ялта". Те не били актьори и случката не била шега. Това било вражеско завземане.

"Те накараха всички служители да легнат на земята, отцепиха обекта и спряха работата на студиото", каза собственикът Сергей Аршинов.

Студиото, сгушено на възвишенията, гледащи към Черно море, е само една от хилядите компании, отнети на техните собственици, откакто Крим беше присъединен от Русия преди осем месеца, пишат Лора Милс и Джон-Тор Далбърг от Асошиейтед прес.  завземане на сгради, селски стопанства и други важни недвижими имоти под съмнителни предлози или без никакво правно основание; неизплащане на обезщетението, постановено от руската конституция; и вземане на прицел на имущество, принадлежащо на или използвано от етническото малцинство на кримските татари и подкрепящия Киев клон на православната църква.

Украинското правосъдно министерство заяви пред АП, че по предварителни оценки е иззето имуществото на около 4000 предприятия, организации и агенции.

Регионалните власти на Крим, който сега е част от Руската федерация, публично определиха за възвръщане някои владения – от корабостроителници до курорти. Други просто бяха завзети от въоръжени мъже, носещи понякога официални укази, които така и не бяха публикувани, или без никаква документация.

Поставеният от Русия министър-председател на Крим Сергей Аксьонов казва, че законът за национализацията, влязъл в сила на 8 август, има за цел да поправи неправдите, извършени от официални лица в Украйна, където много държавни имущества бяха разпродадени на ниски цени, защото правителството беше разорено, или за да се облагодетелстват хора, близки до властта.

"През последните 10 години по-голямата част от държавното имущество беше незаконно открадната от управляващите", каза за АП Аксьонов. "Предприятията бяха приватизирани чрез измамнически схеми, а държавата не получи никакви пари", заяви той.

"Просто заграбване на земя"


В стопанството Добробут в крайната източна част на Крим нивите сега стоят незасети, а 26-имата работници не са получавали заплати от месеци.

През юни в стопанството пристигнали две коли с мъже с пистолети, бухалки и автомати. Мъжете носели парче хартия, подписано от Аксьонов.

В документа, видян от АП, но така и необнародван, се заявява, че обработваната от Добробут земя, дадена под наем от местното село, се национализира. Мъжете завзели не само нивите, но и сградите, реколтата и оборудването на Добробут, възлизащи на около 1,6 милиона долара.

Адвокатът на Добробут Александър Гарфнер завел дело в кримски съд, който сега е част от руската съдебна система. На 2 септември съдебният иск бил отхвърлен.

"Ако погледнем закона, тогава няма основание за това", каза Гарфнер. Според него опитът за национализация "очевидно е просто заграбване на земя, защото това са много пари".

Завземанията, разследвани от АП, са различни по размер и вид на имуществата, за които става дума. Но за много от тях – като Добробут - уверено може да се каже, че са печеливши и биха изисквали малко допълнително инвестиране, в това число автобусна фирма монополист, чиито продажби на билети възлизат на 14,6 милиона долара годишно.

"Те се опитаха да ми окажат въздействие"


Някои от губещите при новия ред в Крим са украински магнати или подкрепящи Киев политици, лишени от своето имущество.

Засега най-големият губещ е украинският олигарх и пламенен националист Игор Коломойски. Правителството на Аксьонов му е отнело 65 имота, включително всички клонове на "Приватбанк" - една от най-големите банки в Крим.

Местният лидер на украинската партия "Отечество" Андрей Сенченко оцени собствените си загуби на "няколко десетки милиона долара", включително дялове в завзет завод за строителни материали и офис център.

"Те се опитаха да ми окажат въздействие и - което е по-важно - недвусмислено ми предложиха да променя своите изявления и отношение към окупацията на Крим", каза Сенченко, имайки предвид кримските лидери. "Но аз ясно отказах", заяви той.

Ръководството на 300-хилядното мюсюлманско татарско малцинство, което засега е най-гласовитият противник на руското анексиране, беше изгонено от сградата, която ползва под наем в центъра на Симферопол. Единайсет от осемнайсетте енории на подкрепящия Киев клон на Украинската православна църква са затворени, а властите казват на архиепископа, че искат да повишат с 600 000 процента наема на сградата, която той ползва като своя катедрала.

"Никакво престъпление"


За губещите от голямото заграбване на имущество в Крим често няма компенсация.

През април компанията "Транс-Буд" доставила 54 автомобила - от багери до камиони за отпадъци - на фирмата "Кримски пасаж" със седалище в Симферопол. Но клиентът така и не платил сметката за 5,2 милиона долара, а оборудването сега е в ръцете на облечени с камуфлажни дрехи сили за самоотбрана.

"Транс-Буд" се обърна към полицията по въпроса, каза директорът на компанията Вадим Падалко. Но след като на следовател беше казано, че оборудването е било национализирано, полицията "реши, че не може да бъде установено никакво престъпление".

Украинските данъчни регистри показват, че съосновател на "Кримски пасаж" е сестрата на член на градския съвет на Симферопол.

АП се свърза три пъти с фирмата, но всеки път жена затваряше, когато беше питана за сделката за оборудването.

Собственици на компании, засегнати от национализацията, казват, че не са имали по-голям успех в регионалните съдилища или при привличане на вниманието на руските власти в Москва.

"Това е грабеж"

Министър-председателят Аксьонов отрече конфискациите на имущество да са навредили на някой законен собственик или бизнесмен.

В студио "Ялта" обаче разказват различна история. Те успели да накарат въоръжените мъже да напуснат обекта, но още не са могли да се регистрират като руска компания. Без този статут не могат да развиват законна дейност след 1 януари.

Собствениците заявиха пред АП, че са налели 16 милиона долара в студиото, откакто са станали единствени владелци през 2004 г. Те казват, че като компенсация за декорите, камерите и другото загубено имущество са им били предложени 1 милион долара. Служител, съгласил се да говори, при условие да не бъде разкрито името му поради страх от ответни мерки от страна на властите, изказа съмнение, че в крайна сметка ще получат нещо от кримските управници.

"Това е чисто и просто грабеж", каза лаконично той.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати