Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Окт 24
Начало arrow Разни arrow Стив Ханке: "Ситуацията в България – какво следва?"

Стив Ханке: "Ситуацията в България – какво следва?"

  Print E-mail
2014-12-03 22:25:40
източник: dnes.bg

Стив Ханке. Снимка БТА

Липсата на кредитен растеж и ниският темп на нарастване на паричното предлагане в България се дължат на липсата на доверие в икономиката, в политиката и управленския режим в България. Това, което е нужно на страната, е шок на доверието. Това са основните тези на проф. Стив Ханке от лекцията му на тема „Тенденции в световните финанси. Ситуацията в България – какво следва?” в рамките на открития днес Български икономически форум.

В краткосрочен план новото българско правителство трябва да се справи със „завета на предходното правителство“,  заяви професорът по приложна икономика в Университета „Джон Хопкинс“.

По думите му това са фискалните проблеми, свързани с големите разходи, които трябва да се направят заради фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) и попълването на бюджетния дефицит.

„Новите управляващи трябва да определят рационална база за ценовото равнище на електроенергията и да рестартират приватизацията, което ще окаже положително влияние върху българската икономика в краткосрочен план. Друг завет, с който трябва да се справи новото правителство, е „фиаското КТБ“, каза Ханке.

По думите му регулаторният и надзорният режим трябва да станат по-прозрачни, за да се възвърне отново доверието към банковия сектор. Същевременно той определи случилото се с КТБ като „критичен шок на доверието“.

„Кредитът на доверие може да започне да расте, ако се промени нещо в тази насока“, продължи той.

В България само едно нещо е фиксирано и това е валутният борд, всичко останало е несигурно и неясно, отбеляза финансистът. Според него решението за по-висок икономически растеж е натрупването на по-голям запас от капитал и по-висок ръст на производителността на труда. Така според него България ще повиши индекса си за правене на бизнес в икономическите класации и ще се привлекат инвеститори.

В дългосрочен план според Ханке България трябва да започне да извършва структурни реформи. Същевременно професорът заклейми публично-частните партньорства.

„Те са обречени и са един вид покана за корупция“, коментира Ханке. Специалистът смята, че по-голямата обвързаност с Европейския съюз води до повече корупция и по-голяма бюрокрация. „Разчитането на еврофондове ще доведе до още повече корупция“, заяви той.

Според него реформите в съдебната система и промените, касаещи правото на собственост, също трябва да са сред приоритетите.

Ханке коментира по-подробно и случилото се с КТБ. „КТБ не е била банка, а машина за унищожаване на стойност“, заяви професорът. Той добави, че 76% от кредитния портфейл на КТБ са изгубени, а останалите 24% от парите евентуално могат да бъдат възвърнати. За сравнение, средностатистически в такива случаи в Европа се възстановяват 78% от стойността на обезпечените лоши кредити.

Що се отнася до изплащането на гарантираните влогове в КТБ, което започва на 4 декември, Ханке смята, че парите е трябвало да се изплатят по-рано. „Колкото дълго продължава ситуацията с КТБ, толкова по-негативен ще е шокът“, добави той.

Ханке коментира и прогнозирания икономически растеж за страната за следващата година, като заяви, че е положително, че прогнозният ръст за България за тази година е малко над средния за ЕС.

Припомняме, че за 2015 г. финансовото министерство очаква, че темпът на икономически растеж ще се забави до 0,8% от прогнозираните за 2014 г. 1,5 на сто. Есенната макроикономическа прогноза на служебния кабинет предвиждаше ръст от 1,2% догодина.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Разни
  Новини На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и ...
  Новини Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животински произход, ...
  Новини Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, ...
  Новини "В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, бивш съдия в ...
  Новини Във връзка с имотните скандали в ГЕРБ, с постове се разделиха Цецка Цачева и Цветанов Цветанов, а психологът Росен Йорданов коментира пред БТВ своя анализ на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?