19 Април 2024 г. Петък

Български нефт и газ гарантират евтин ток и парно, обяви Борисов

2014-12-03 22:15:20

Премиерът Бойко Борисов определя решенията за отваряне на конкурси за проучване за нефт и газ в Черно море като „най-смелите, които това правителство ще вземе“, и предупреждава министрите, че натискът след това ще е огромен.

„Нашите огромни проблеми на предишното правителство дойдоха, след като пуснахме на концесия добива на газ в акваторията на Черно море – „Хан Аспарух“Репсол“ – испанската, френската „Тотал“ и австрийската „OMV“, обяснява Борисов пред министрите, сoчи стенограмата от заседанието.


По думите му България ще бъде износител на газ, а в двата блока "Силистар" и "Терес" има и много големи находища на нефт. С една дума, България ще се превърне в конкурент по износа на газ, защото находищата са огромни, допълва Борисов, според когото никой досега не си е позволявал да го прави.

„Това е 100% диверсификация. Не да ни казват дали ще взимаме руски газ през Турция или през Гърция, или през Украйна и ние да го наричаме диверсификация и да правим интерконектори, ние сме заложили 100 милиона, ще направим интерконектори, но все ще идва оттам газ.

А през нашите тръби и това, което ще направим след няколко години, България ще изнася газ и тогава мога да гарантирам, дано сме живи да го видим – и евтино електричество, и евтино топло, и парно, евтина вода и огромен ръст на икономиката. Повярвайте ми, тогава ще дойде индустрията на Европа да стои тук, защото ще е близко до тази газ“, сигурен е премиерът.

Борисов дава пример, че от „Галата“, което е едно мъничко находище, ние в момента покриваме 10% от нуждите си от газ.

„А там са милиарди кубически метра и са ни на няколко километра от тръбите, от границата. Затова искам да знаете, че с приемането на днешното решение се подлагаме на огромен натиск. Искам да знаете, че го правим с ясното съзнание, че не бъдещите, това поколение още (защото това в рамките на 4-5-6 години ще стане) ще се възползва от природните богатства на България. На Ловеч – Ъглен, имаме 10 милиарда кубика, открити, готови за експлоатация“, разяснява премиерът на заседанието.

Борисов предупреждава обаче министрите, че ако подкрепят отварянето на конкурсите „сме много временни, защото с това ще нервираме страшно нашите конкуренти по добив, производство и продажби на газ в целия регион“.

Премиерът иска от министрите на икономиката и на енергетиката всичко по договорите за концесиите да е юридически издържано и съгласувано между ведомствата.

След нови предупреждения, че „друг не би се осмелил“, Борисов заявява, че още в първите си дни кабинетът на Пламен Орешарски е закрил тези концесии.

„Повярвайте ми, не бих искал на глас да кажа това, което ми е казано, това, което ни носи като риск, но то е гаранция, че България ще бъде много добре в следващите години. Представете си парогазови централи – няма замърсяване, няма вредни емисии, газта си е от нашата газ. Колко ще струва токът? Няма милиардни инвестиции, няма 20 милиарда за АЕЦ. Дали сме богоугодни с това решение, което взимаме? Дано сме богоугодни! В името на хората, повярвайте ми, това е“, обобщава Бойко Борисов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати