25 Април 2024 г. Четвъртък

Американският пастор се отказа да гори Корана

2010-09-10 10:02:13

Пастор Тери Джоунс, глава на маргинална баптистка група в град Гейнсвил, Флорида, се отказва от плановете си да изгори екземпляри на Корана заради острите критики срещу него от президента на САЩ Барак Обама, както и от държавни и религиозни лидери в целия свят, съобщи Асошиейтед прес.

Съобщението бе направено в присъствието на имам Мухамад Мусри, председател на Ислямското дружество в Централна Флорида.

Преди да обяви, че се отказва от плановете си, пастор Джоунс разговарял по телефона с министъра на отбраната на САЩ Робърт Гейтс.

Основният аргумент на министъра е, че острата реакция в ислямските държави срещу изгарянето на екземпляри на Корана, свещената книга а мюсюлманите, създава реална опасност за американските войници в Афганистан.

В изявление пред журналисти пасторът заяви, че се отказал от плановете си след като инициаторът на идеята да бъде построена джамия близо до мястото на срутените през 2001 г. кули на Световния търговски център, се отказал от намеренията си.

 

Впоследствие стана ясно, че пастор Джоунс и имам Мусри днес ще отпътуват за Ню Йорк, за да се срещнат с имам Фейсал Абдул Рауф, който е глава на организацията, планираща създаването на мюсюлмански културен център на две пресечки от "кота нула", където се издигаха кулите на Световния търговски център.

"Никой засега не е поемал задължения да премества мюсюлманския център южната част на Манхатън. Имаме уговорка за среща и се надявам, че ще се стигне до мирно решение", заявил Мусри.

В традиционното си послание до мюсюлманите по случай празника Аид ал фитр, с който мюсюлманите отбелязват края на свещения месец Рамазан, президентът Обама изтъкна, че "този празник е добър повод да си припомним положителната роля на религиозната толерантност на всички вярващи, в това число и на мюсюлманите, в живота на американското общество".

Тази година Аид ал фитр съвпада с 9-та годишнина от нападенията срещу Световния търговски център в Ню Йорк и срещу зданието на Пентагона във Вашингтон на 11 септември 2001 г. 

източник: vesti.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати