20 Април 2024 г. Събота

Натискате бутона, докато се падне "удобният" съдия

2014-12-02 10:21:04

„Въз основа на детайлния доклад от проверката миналата седмица, можем спокойно да твърдим, че е много лесно изборът да бъде манипулиран. Това технически е възможно - натискате бутона толкова пъти, докато се падне „удобния" съдия. Това е напълно възможно. С тази система въз основа на техническия доклад е много лесно да не остане следа".

Това заяви пред НоваТВ зам.-председателят на Българската асоциация на софтуерните компании Явор Джонев. Той обаче отрече твърденията, че е спирал интернетът по време на избора на конкретния съдия, разпределен за делото КТБ.

Припомняме, че преди дни от Реформаторския блок алармираха, че в българските съдилища случайно разпределение на делата няма и настояха за разработването на нов софтуер. Радан Кънев тогава заяви, че има ясни данни за нарочно и контролирано разпределение, както и основания да се съмняват, че случаят е точно такъв и с делото за фалита на КТБ .

Всеобщото усещане, че делата се разпределят нечестно е ужасно за съдебната система и за гражданите, защото никой вече няма да вярва, че делото му е разпределено по някакъв почтен начин", коментира говорителят на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова.

По думите й обаче огромна част от нейните колеги, които работят в съда, не манипулират системата. „Те сега се чувстват съучастници в едва ли не престъпление без да са виновни", добави Куцкова.

ВСС е абсолютно задължен да провери този случай, защото когато чисто превантивно обръщахме внимание и молехме той да бъде проверен, никой не ни обръщаше внимание", каза още говорителят на Съюза на съдиите.

Тя припомни случай от миналата година, когато комисия е написала 75 страници доклад с участието на членове от ВСС за продукта Low Choice. „Изводите бяха същите. Тези страници бяха приети за сведение и нищо не последва", поясни тя.

„Има публичен списък на резпределението на делата. Той се вижда в интернет и само това дело липсваше в протоколаи след отвода на съдия и след повторния избор, той се появи. Но е необходима специална техническа експертиза, за да се открият такива следи", категоричен бе Явор Джонев.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати