19 Април 2024 г. Петък

С бюджета кабинетът одобри и по-висока минимална заплата, през 2017 г. ще е 460 лв.

2014-12-01 18:24:51
На извънредно заседание днес Министерският съвет прие държавния бюджет за 2015 г. и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса. Министрите одобриха и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2015-2017 г. 

В проекта, който предстои да бъде внесен в Народното събрание, се предвижда увеличаване на минималната заплата с по 20 лв. на два пъти през годината - от 1 януари на 360 лв., а от 1 юли - на 380 лв. В първоначалния проект на Министерството на финансите не се предвиждаше увеличение на минималните възнаграждения, но под натиска на синдикатите и вицепремиера и министър на социалната политика Ивайло Калфин решението за увеличение на най-ниските заплати е взето. 

Следващото нарастване на минималната работна заплата е планирано от 1 януари 2016 г. – 420 лв. и от 1 януари 2017 г. – 460 лв. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че така се създава предпоставка за увеличение на доходите и постепенно ще се върви към сближаване на минималната работна заплата със средната. Сега съотношението е около 42 процента и е относително ниско за европейските стандарти, отбеляза Горанов. Той посочи, че промяната в позицията му е настъпила в резултат на консултациите със социалните партньори и позициите, изразени от няколко работодателски организации. Основните ми опасения за натиск на пазара на труда не срещнаха разбиране, добави той, цитиран от БТА.
 
Кабинетът обаче не е възприел друга идея на Калфин - за увеличаване на възрастта за пенсиониране от догодина с 2 месеца и в проекта, приет днес, е записан първоначалният период от 4 месеца. 

В бюджета на държавното обществено осигуряване не се предвиждат промени на осигурителните вноски, нито в размерите на обезщетенията за безработица, болничните и майчинството след първата година. Осигурителните прагове обаче нарастват средно с 4.4 на сто.  

Увеличава се и максималният осигурителен доход - от 2400 лв. на 2600 лв., а максималната пенсия става 910 лв. 

Всички пенсии ще бъдат увеличени от 1 юли по златното швейцарски правило с 1.9 на сто. 

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса е 3.1 млрд. лв. като предвижда 300 млн. лв. резерв. От тях 1.3 млрд. лв. ще отидат за болнична помощ, 554 млн. лв. - за лекарства, 180 млн. лв. - за лекарства за онкоболните.  

Министрите одобриха и заем от бюджета за Фонда за гарантиране на влоговете в банките (в размер до 2 млрд. лв. Парите ще отидат за изплащане на гарантираните влогове в КТБ с отнет лиценз. 

"Без особени претенции, че за 20 дни може да се направи най-добрият възможен финансов план на държавата, ние гарантираме, че това е стабилен и реалистичен бюджет, който няма да бъде тема на дебат всеки месец, както това беше за бюджета за 2014 г.", коментира след заседанието министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БТА. Той съобщи, че между първото и второто четене на закона в Народното събрание ще се обсъждат  в широк експертен формат нерешени въпроси на пенсионното дело - както възрастта за пенсиониране, така и проблемите с финансирането на пенсиите на категорийните работници от професионалните пенсионни фондове, ще бъде засегната и темата с втория пенсионен стълб. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати