Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Август 12
Начало arrow България arrow КНСБ и Подкрепа заговориха за общи стачни действия

КНСБ и Подкрепа заговориха за общи стачни действия

  Print E-mail
2014-12-01 17:44:34
източник: news.bg

Двата най-големи синдиката у нас КНСБ и КТ "Подкрепа" проведоха съвместно заседание, в което участваха и Националните им стачни комитети.

Обсъдена бе социално-икономическата и политическа ситуация в страната, като бяха изразени негативни оценки по проектозакона за Държавния Бюджет 2015, липсващата политика по доходите, неправилния подход при провеждането на пенсионната реформа, се казва в съобщение на синдикатите.

КНСБ и КТ „Подкрепа" съгласуваха позициите си и относнотежкото състояние на енергийната система на страната.

Ръководствата на двата синдиката взеха решение да обявяватбъдещите си съвместни протестни действия, след допитване до своите браншови и регионални структури, което ще се проведе до края на седмицата.

Работодателите също са изключително остри спрямо проекта за бюджет 2015 и особено в частта му за увеличаване на минималната работна заплата.

Погрешно се поставя знак на равенство между понятията „доходи" и „МРЗ", респективно - дълбоко погрешно е за запазването на МРЗ да се говори като за „замразяване на доходите", коментират от Българската стопанска камара.

Доходите се формират от множество елементи, вкл. основна работна заплата, стимули за добро трудово представяне, добавки за транспорт, комуникации, пенсии, социално подпомагане и др. МРЗ е ключов показател, репер, на чиято база се определят редица плащания, вкл. например субсидии за политически партии, възнаграждения за участие в управителни органи на търговски дружества и др. В този смисъл, МРЗ не винаги води до увеличение на доходите, а напротив - най-често води до нарастване на разходите (и бюджетните, и на физическите лица), заявяват още от камарата.

Те са категорични, че структурата на икономиката, производителността на труда, нивата на инфлация в страната в периода на икономическа криза не създават предпоставки за административно увеличение на МРЗ, като има предупреждения към страната ни от МВФ и ЕК, вкл. по отношение на практиката за определяне на МОД.

Подобни стъпки на правителството създават грешното усещане у българина, че без образование може да получава заплата, близка до средната, заявяват от БСК и отбелязват, че новото предложение на финансовия министър за 460 лв. МРЗ през 2017 г. представлява ръст от 35% спрямо нейния сегашен размер. Същевременно, в Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза 2015-2017 г. предвиденият общ ръст на МРЗ е 11.8% (до 380 лв. през 2017 г.). Не повече от 1-2 страни в ЕС (с високи равнища на безработица) имат сходно съотношение.

Налице са според БСК сериозни регионални и браншови дебаланси в заплащането (до 2-2.5 пъти), които допълнително ще се увеличат при административно увеличение на МРЗ. В региони със СрРЗ, близка до МРЗ, ще се засили миграцията на трудовия ресурс към петте големи центъра - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, и ще продължи обезлюдяването на съответните региони с тежки икономически последствия, в противовес с изискваната от ЕС кохезия.

Големият проблем на България е безработицата и най-вече тази сред неквалифицирания персонал. Икономически необоснованото увеличение на МРЗ ще доведе до ново съкращаване на нископлатена работна ръка и ръст на безработицата сред най-уязвимите групи в обществото, респективно - на разходите за обезщетения и социално подпомагане.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста облачност и на места ще превали и прогърми.Това съобщиха от НИМХ.Ще духа слаб до умерен ...
  Новини Бившият правосъден министър и лидер на партия "Да, България!" Христо Иванов е изумлен от думите на председателя на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) Ханс ван Баален. Шефът на ...
  Новини Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на транспорта, инфомационните технологии и съобщенията да започне незабавна проверка на концесионирането на пристанищен терминал ...
  Новини Beчe пo cвeтa ce нaблюдaвa нaтиcĸ ĸъм влacтитe зa пoвтopнo пpинyдитeлнo зaтвapянe нa иĸoнoмиĸитe. Πocтoяннoтo тpъбeнe пo мeдиитe, ĸoeтo тpябвa дa yбeди xopaтa дa пpиeмaт ...
  Новини Бизнесменът Пламен Бобоков показа част от чат, за който твърди, че е с премиера Бойко Борисов. По неговите думи двамата са си писали на 31 март 2019 г. точно по повод на случая ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?