24 Април 2024 г. Сряда

Основна тема в пресата - Бюджет 2015

2014-12-01 07:39:05
Бюджет 2015 е проект с много дефекти", коментира в "Сега" проф. Христина Вучева. Всеки годишен бюджет е финансовото отражение на управленската програма на управляващата партия или коалиция. Засега разполагаме не с програма, а с програмна декларация.

От всички 20 теми в нея особено внимание заслужават обещанието за икономически растеж, намерението да се определят стратегически приоритети и особено идеята за създаване на инвестиционен фонд за високотехнологични производства. Но нито едно от тези намерения не намира конкретен израз в бюджет 2015. Авторите са заложили на "беззъб" реализъм в разчетите, обобщава проф. Вучева.

"Предпазливият проект за бюджет 2015", коментира в "24 часа" Муравей Радев, бивш финансов министър. В него правителството се опитва да избегне фиаското на бюджета за тази година. Всеки бюджет е базиран на прогнозна макрорамка. За 2015 г. правителството предлага доста консервативна макрорамка, но реална - съобразена с тенденциите на развитие на Европейския съюз и българските дадености. В проектобюджета липсват задължителните реформи, без които ще продължим да тъпчем на едно място, е оценката на Радев.

В интервю за "24 часа" Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, коментира, че харченето на бюджетни средства не трябва да бъде безразборно, а при ясни правила и стриктен контрол. Трябва да имаме железен бюджет, точна и ясна дефиниция за разходите и максимална прозрачност. Да се стремим да се придържаме в рамките на 3% дефицит и в никакъв случай да не теглим излишни заеми.

Има много възможности разходите да станат по-ефективни. Според Домусчиев има твърде многобройна администрация, има не особено компетентни хора в различни учреждения, прекалено голяма бюрокрация. Това води до неангажираност, незаинтересованост и мудност в министерства и държавни организации. 

"Трудният консенсус", коментира "Монитор". В края на миналата седмица стана известно, че Европейската комисия е одобрила първата оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за 2014 - 2020 г. за България на стойност 2,136 млрд. лева. Тези огромни за страната ни суми, които ще стимулират замрялата ни икономика и ще помогнат за излизане от кризата, не предизвикаха нужното внимание в лицето дори на коалиционните партньори. Вместо това продължиха с дрязгите както помежду си, така и в самите партии.

Съвсем естествено възниква въпросът защо очакваното единение по важните за страната ни въпроси може да се окаже мнимо за тези, които вече консумират властта, а подкрепата и диалогичността да дойдат от опозиционни партии. Към неприемливото поведение на коалиционните партньори може да прибавим и това на БСП, които чрез действията на отделни свои  представители напомнят за мрачното противопоставяне по време на миналия парламент. Шансът е в ново политическо поведение.

Реформаторите чакат раждането на нов лидер, отбелязва "Труд". От партията на Меглена Кунева ДБГ индиректно заявиха на председателя на ДСБ Радан Кънев, че не го искат за лидер на Реформаторския блок (РБ). "Рано или късно РБ ще има единен лидер. Въпросът е дали сме готови, дали такъв се е родил", заяви Даниел Вълчев, който води кръгла маса на тема "А сега накъде?", организирана от ДБГ. Според Вълчев възможностите пред реформаторите са да останат коалиция, да има отделна партия РБ, която да влезе в тази коалиция, или всички да станат единна партия.

"На генетичното дясно формата му пречи", коментира "Труд". От 2001 г. до днес вдясно се опитват да стигнат до успех с непрекъснато и отчайващо безуспешни промени на формата, на организацията - от разделянето на старото СДС на нови партии през създаването на нови коалиции, разпадането им и образуването на нови с тържествени споразумения и ритуалното им денонсиране. Онова съдържание, което иначе се нарича кауза, която да запали стотици хиляди, го няма. Форматът РБ се опакова в лъскава демократична фасада, тури начело демократичните лозунги и влезе в парламента. След 30-минутната реч в събота се разбра, че проектът РБ в този си вид е изчерпан. На старото съдържание се  търси поредната нова форма.

"Пенсионната ни система е абсурдна", казва в интервю за "Преса" Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика. Той отбелязва, че цялата ни пенсионна система е изградена по такъв начин, че има ограничители отдолу и отгоре - както има минимални пенсии, така има и таван на пенсиите. Някой би казал, ако падне таванът на пенсиите, трябва да падне и минималната пенсия, което не е правилно.

По принцип нашата система е разходна, тя е солидарна. В нея това, което всеки месец се събира като вноски, следващия се изплаща на пенсионерите. Няма резерви, няма фондаве, от които да се вземе, за да се даде на някои повече, т.е. да се махне таванът. В същото време таванът на пенсиите е свързан със справедливостта. След като има хора, които се осигуряват на високи доходи в продължение на години, би трябвало да очакват и по-високи пенсии, смята Калфин.

Агенция "Автомобилна администрация", която контролира превозвачите в страната, е получавала гориво като дарение от браншови организации на транспортни фирми, които би трябвало да контролира, акцентира "Труд". Спонсори на ведомството към Министерството на транспорта са били и частни лица и фирми. Даренията в автомобилната инспекция са описани в одит на Сметната палата, която е проверявала работата на ведомството от началото на 2012 г. до средата на 2013 г.

Пропастта между доходите на българите, работещи в различните райони на страната, ще се задълбочи още по-драстично към 2018 г., съобщава "Сега". Разликата в заплатите на служителите с висше образование, които работят в Северна и Югоизточна България, и колегите им от Югозападна и Южна Централна България, ще става все по-голяма. След 4 г. висшист в по-бедната част на страната ще получава средно с по 416 лв. по-малко месечно спрямо служител с университетска диплома от Югозападна и Южна Централна България. Заплатите на работниците със средно образование и с диплома за професионален бакалавър ще се различават с над 135 лв. на месец.

Това показва средносрочната прогноза на социалното министерство за пазара на труда до 2018 г. Единствено при работниците с основно образование няма да има ножица в доходите след 4 години. Очаква се над 181 хиляди висшисти да работят на позиции, които изобщо не изискват диплома от университет.

Прокуратурата е постигнала успех едва по 10 от делата за изборни престъпления, които заведе заради предсрочните парламентарни избори през октомври. Това показва справка от държавното обвинение, предоставена на "Сега". От нея се вижда, че 9 от десетте успеха са резултат от споразумение с обвиняемите. Десетият е присъда, за която не е ясно дали е окончателна, или се обжалва по инстанциите.

Преписките по изборните дела са общо 897. От тях са образувани 78 разследвания, прекратените са 11, има и едно спряно. Не е ясно с какъв мотив разследванията са прекратени или спрени. Резултатите са абсурдни на фона на оценката на експерти, според които процентът на купените гласове е скочил драстично.

"Електронна борса за лекарства ще спести 30% от разходите на болниците", посочва в интервю за "24 часа" бригаден генерал проф. Николай Петров, началник на ВМА. Идеята е търговете да се правят на национално ниво и след това всяка болница да купува нужните позиции, като влиза на борсата и вижда кои фирми предлагат най-добри цени в определения ден.

Утре или даже след 2-3 часа условията може да са различни. Без да се занимава с търгове, обществени поръчки и т.н. Това не е непостижимо да се направи, но е нужна сериозна подкрепа, защото такъв механизъм би нарушил много интереси. Политическите сили трябва да вземат консенсусно решение, което няма цвят, защото е в полза на всички.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати