Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Септ 20
Начало arrow Политика arrow Няма никакво проспиване на случая "КТБ", нещата просто са покрити

Няма никакво проспиване на случая "КТБ", нещата просто са покрити

  Print E-mail
2014-11-28 10:07:02
източник: news.bg

Директорът на дирекцията за финансово разузнаване към ДАНС Полина Кавръкова е била назначена на поста в началото на "надуването на балона КТБ" и енапуснала дни преди "банката да бъде ударена" и да изпадне в криза - на 30-ти май 2014 г., показва разследване на bTV.

Медията се позовава на данни от социалната мрежа за публикуване и анализ на документи, получени вследствие изтичане на информация -Уикилийкс, както и на доклад на посолството на САЩ. Според Уикилийкс сред "гнилите ябълки" в българската банкова система е именно банката на Цветан Василев - КТБ. Разследването цитира и данни, сочещивръзка между банката и Движението за права и свободи(ДПС).

Кавръкова застава на поста, след като от там напуска д-р Васил Киров, който в момента е заместник-директор на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Преди това тя е била съсобственик на счетоводна компания в Добрич, а неин партньор - скандален бизнесмен, замесен в случая с подкупа на варненска съдийка преди време. Според медията Полина Кавръкова няма никакъв стаж във финансовото разузнаване, нито в службите за сигурност.

В момента е назначена в Комисията за финансов надзор (КФН). Отказала коментар по темата с аргумента, че е подписала декларация за конфиденциалност след излизането си от ДАНС.

От ОЛАФ също отказали д-р Васил Киров да направи изявление по случая.

Случаят предизвика реакцията на депутатът от БСП Георги Кадиев, според когото Дирекцията за финансово разузнаване и председателят на ДАНС Владимир Писанчев трябва да бъдат разследвани, защото не са използвали възможностите, които законите им предоставят, за да следят ситуацията с финансовото състояние на КТБ.

Това са банкови преводи, стотици милиони отишли в една или друга сметка. Всеки превод над 30 000 лв. трябва да съдържа мотив за извършването му. Ако изтърват тези риби от мрежата си, каква е гаранцията, че не са изпуснали и други такива риби, попита Кадиев и добави, че ако дирекцията не е забелязала, тогава идва въпросът какъв е смисълът от тези служби?

Според депутата трябва да се разбере защо ситуацията с КТБ е пропусната, ДАНС да обясни какви действия е предприела, къде е подала сигнали, че се случва нещо нередно в банката, след което, ако се наложи, отговорността да се прехвърли на друга институция, защото крайният резултат е, че 4 млрд.лв. ги няма.

Темата коментира бившият шеф на Разузнаването и настоящ депутат от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов.

Нещата са много по-дебели. Няма никакво проспиване. Просто са покрити, категоричен беше Атанасов. Не може да разполагаш с такъв солиден инструментариум, какъвто е законът, който дава изключителни правомощия на ДАНС, и да не го използваш, защото ти можеш само да си стоиш на бюрото и банките да ти дават информация за всеки превод над 10 000 лв. извън страната, смята той.

По думите му от времето на Георги Петканов като министър на вътрешните работи в службите за сигурност започва търгуването на постове. Постът в Дирекцията за финансово разузнаване е изтъргуван, категоричен беше генералът и попита защо данни, идващи от източник като посолството на САЩ, са били забравени.

Изключително трагична е ситуацията в ДАНС. Вчера иронично насочих общественото внимание към този проблем на държавата, заяви Атанасов, визирайки определението, което самият той даде, че ДАНС е "спяща клетка в сигурността".

Ако отидете в ДАНС и проверите колко синове и дъщери на бивши окръжни началници на МВР са служители там, ще се хванете за главата, продължи депутатът.

Според него споменатият бивш шеф на финансовото разузнаване д-р Киров е "избягал" в ОЛАФ. Той го определи като изключителен професионалист, доказателство за което бил фактът, че единствено благодарение на личните му качества е заел високия пост в европейската служба за борба с измамите, след като се явил на конкурс. Докато Кавръкова е назначена нарочно, за да може да бъде полезна на приятелите си, заключи Атанасов.

Надуването на балона "КТБ" беше финансова операция на сараите. Тези, които се опитват да спасят кадровото статукво в ДАНС са ДПС. Кавръкова е скрита в КФН, не назначена, продължи анализа си генералът.

Не съм оптимист за търсенето на отговорност за този грабеж, защто институциите от които зависи, са замесени. Прокуратурата участваше в този скандал. А само тя може да търси наказателна отговорност. Кажете на кой да вярвам?! Затова ние от РБ искаме много тежки съдебни реформи, отсече Атанас Атанасов.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  Новини Премиерът Бойко Борисов обяви взетите решения, за които спомена преди дни.Той предлага да се свика Велико народно събрание и да има промени в Конституцията. Борисов заяви, че ще се оттегли ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?