26 Април 2024 г. Петък

Цацаров: Защо не питате защо Златанов отказва да дава показания?

2014-11-25 13:57:05

Д.П. не е конкретно лицеДнес Д.П. е един, утре ще е друг и в този смисъл на третия ден ще е друг. Винаги ще има обаче Д.П., защото механизмът работи. Аз все някога вярвам, че ще успеем да го пресечем този механизъм.

Този пореден коментар на казуса с тефтерчето на Филип Златанов, инициалите в него и хората зад тях направи пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров.

Той самият призна, че не иска вече да има Д.П., но за да се случи това, трябва да се справят всички. „Не може да се справи само прокуратурата с този тип управление и този механизъм", убеден е още главният прокурор.

Главният прокурор се обърна с въпрос към журналистите дали мислят, че той като главен прокурор може да ликвидира цялата тази действителност. „Защо не питате тези с буквите, точките? Защо не питате защо Златанов отказва да дава показания", поиска да разбере още Цацаров.

Той се зарече също, че колкото и циркове да му изпратят с „протестни какво беше" („Протестна мрежа" б.р) - му е „все тая".

Всеки си гони интереса, аз се опитвам да работя така, както разбирам и както мога, коментира Цацаров.

Припомняме, протестърите скочиха вчера по повод предположението, че инициалите Д.П. в прословутите тефтери са преправени на цифрата „10".

. А другите, които не са си записвали", попита реторично главният прокурор и поиска да разбере още дали виновен е този, който си е водил бележник и за това ли да го съдят.

Още вчера в свое изявление, главният прокурор коменти5ра, че въпросните тефтери са символ на определен властови механизъм.

За пореден път той намеква, че най-вероятно и в други ведомства е било така, но просто шефовете им не са си водили записки, както Златанов.

Въпреки всичко Цацаров напомни, че Филип Златанов е изправен пред съда, защото е този, когото са успели да задържат, а в съдебната система има момент, свързан с доказването.

Запитан дали някога в съдебната зала ще влезе и поръчител на престъпление, обвинител номер 1 предположи, че може би и такъв ще бъде изправен пред съда.

Само секунди по-късно Цацаров уточни, че не от всички партии има натиск върху държавното обвинение. „Главният прокурор няма да каже, че ще изпадне в безсилие пред всички тях", се закани още Цацаров.

Някои разследвания не са удобни за хората от настоящата или предишната власт, каза още обвинител номер 1. „Главният прокурор не е Господ. Не е обаче и човек, който ще вдигне бяло знаме и ще тръгне да се оплаква", обясни още Цацаров.

Запитан дали сега е сам срещу всички, той убедено заяви, че никога не е сам. Но все пак уточни, че ако в даден момент реши, че е срещу всички, ще си събере нещата и ще си тръгне.

„Толкова хора го искат, че все някой ден може да им доставя тази радост", отбеляза Цацаров, но не даде ясен отговор на това кой още иска да го няма от управлението на прокуратурата. „Може би го искат хората зад инициалите. Може би го искат хората, които организират измислени протести или хората, които считат, че са мрежа, а са един микробус хора", загатна Цацаров.

Главният прокурор откри пред кабинета си в Съдебната палата изложба на картини на младежи от гимназията „Илия Петров", като обясни, че е крайно време прокуратурата и Съдебната палата да бъдат домакини на нещо красиво.

Изложените творби могат да бъдат закупени, като обвинител номер 1 пръв даде добър пример и си купи картина с море и обърната лодка. „Символиката всеки си я търси сам", обясни избора си главният прокурор.

Той посочи, че идеята му за подобна изложба се е родила, след като е видял в Съдебната палата на Истанбул изложба с картини на пенсионирани юристи. Тогава Цацаров е разбрал, че палатата им е изглеждала далеч по-цветна от нашата.

„Съдебната палата не е радостно място. Едва ли тук идва някой, защото е много радостен и щастлив. Но дайте да го направим поне малко по-цветно", обясни още мотивите си за изложбата Цацаров.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати