16 Април 2024 г. Вторник

Печатните новини от последния час

2014-11-25 08:05:15
Премиерът Бойко Борисов няма да поиска оставката на заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов, въпреки ултиматума на ПФ, че ще оттегли подкрепата си за кабинета. 

"Няма да се поддам на натиск. Няма да позволя някой да застраши етническия мир. Единственото по-лошо от това, да няма правителство, е да има подобен етнически конфликт", е заявил Борисов пред "Преса". От БСП и от БДЦ подкрепиха позицията на премиера като национално отговорна.

"Стабилността на кабинета не зависи от едно назначение", коментира в "Труд" политолотъг Антоний Гълъбов. Патриотичният фронт (ПФ) гласува в подкрепа на министър-председателя, структурата на кабинета и неговия персонален състав. В този смисъл той вече подкрепи всички кадрови назначения, които ще направи премиерът в изпълнение на програмната декларация на правителството, включително и назначението на заместник-министъра на отбраната доц. д-р Орхан Исмаилов. 

Кадровата политика на правителството е изцяло и единствено задължение на министър-председателя. Така че от съгласието или несъгласието на отделни политици, както и от избирателите на ПФ, вече не зависи нищо. Вътрешнопартийното противопоставяне в ПФ най-вероятно ще продължи да се разраства, прогнозира Гълъбов. Но това няма да доведе поне в следващите няколко месеца до постигането на съгласие за оттегляне подкрепата за управляващата коалиция.

"Гарантираните влогове в КТБ - по ЕГН в 9 банки", акцентира "Труд". Три лева е минималната такса, срещу която хората с гарантирани влогове в КТБ ще могат да получат парите си в брой. Това стана ясно от общата тарифа на 9-те обслужващи банки, през които ще бъдат изплащани влоговете. Имената на институциите бяха обявени вчера, а вложителите са разпределени в тях според последната цифра от ЕГН-то за физически лица и на ЕИК или БУЛСТАТ - за фирми. Таксата при теглене кеш зависи от размера на сумата.

Филип Златанов, бившият шеф на Комисията за прекратяване и установяване на конфликт на интереси, е бил готов да разкаже всичко за тефтера си и инициалите в него, акцентира "24 часа". Срещу разкритията си поискал условна присъда. Отправил офертата към прокуратурата чрез адвокат, но тя била валидна само една нощ. На другата сутрин на разследващите било предадено, че Златанов е готов на всичко (обвинение, съд, затвор), но не и да дава обяснения. Това съобщи вчера главният прокурор Сотир Цацаров в позицията си по скандала с тефтера. И обясни, че той не е основно доказателство по делото, а символ на властови механизъм.

"Кабинетът е като семейство - ГЕРБ се ангажира с приходите, реформаторите с разходите", сравнението е на социалният антрополог Харалан Александров. В интервю за "24 часа" той посочва, че реформите, с които се нагърбиха от Реформаторския блок, изискват финансиране, а т.нар. ресурсни министерства, или тези, които привличат средства, са в ръцете на ГЕРБ. Така ГЕРБ се ангажира с приходите, а реформаторите с разходите. Едно от качаствата на премиера Бойко Борисов е, че има усет за парите и тяхното движение, включително в сенчестата и криминалната икономика, смята Александров.  

Очакваният през януари догодина доклад на Еврокомисията за напредъка на България в областта на правосъдието (по т.нар. механизъм за сътрудничество и оценка) ще бъде много тежък, а страната ни може да бъде отделена от Румъния в процедурата за влизане в Шенгенската зона, пише "Сега". Това стана ясно вчера от думите на вицепремиера по европейските въпроси Меглена Кунева. 

Според нея борбата на северната ни съседка срещу корупцията скоро може да убеди страните - членки на ЕС, за поетапно отпадане на границите й в Шенген, докато за България проблемът остава за неопределено време. Макар да няма пряка връзка между механизма за сътрудничество и влизането в Шенген, от напредъка на страната ни в областта на правосъдието и вътрешните работи зависи и влизането ни в Шенгенското пространство, защото няколко държави поставиха такова условие. 

Двойно са се увеличили процедурите за нарушения на задълженията ни по прилагане на европейското право, съобщи още Меглена Кунева. Докато през 2013 г. т.нар. наказателни процедури са се увеличили с 19, само до ноември т.г. те вече са нараснали с 47. По-голяма част от тях са започнали, защото сме спрели да осъвременяваме законите си.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати