Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Септ 21
Начало arrow България arrow Жалбата на "Бромак" спря делото за несъстоятелност на КТБ

Жалбата на "Бромак" спря делото за несъстоятелност на КТБ

  Print E-mail
2014-11-24 12:05:43
източник: dnes.bg

Както се очакваше, Софийският градски съд спря делото за несъстоятелност на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Делото беше спряно поради подадената жалба от фирмата на Цветан Василев „Бромак” ЕООД, която е мажоритарен акционер в банката, до Върховния административен съд.


Днес съдът е изслушал страните и е преценил да придвижи жалбата към Върховния административен съд. Очаква се по спора между БНБ и „Бромак“ да се произнесат първо 3-членен, а след това и 5-членен състав. 

За съдебното заседание, което се проведе при закрити врати, бяха призовани КТБ, Българска народна банка (БНБ), Софийска градска прокуратура (СГП) и Фондът за гарантиране на влоговете в банките. По делото заседаваше 6-и състав на СГС.

Защитникът на най-големия акционер в КТБ адвокат Менко Менков заяви, че срещу отнемането на лиценза на банката пред ВАС са подадени десетки жалби от акционери и вложители, сред които има и служители на КТБ. 

Повече от две седмици екип от над 20 адвокати е работил за обжалването на отнемането на лиценза. По думите на Менков има множество оплаквания и от "Бромак" твърдят, че банката не е била за затваряне, а е била в изключително добро състояние към 20 юни.

Менков посочи, че в последното си интервю Цветан Гунев като подуправител на БНБ и експерт казва, че към 20 юни са били необходими само 500 милиона лева, за да се преодолее изначалният натиск на оттеглянето на пари от страна на някои вложители в КТБ. По думите на Менков тогава държавата е била помолена и е трябвало да окаже подкрепа, за да не се стига до влошаване на състоянието на КТБ.

Адвокат Менков заяви, че по делото пред ВАС ще иска назначаване на счетоводна и одиторска експертиза с участието на международни експерти от ЕС.

Вещите лица ще бъдат призовани по основния спор на коя дата е станало влошаването на капиталовата неадекватност на банката и коя е причината за това. 

Продължителността на съдебните процедури няма да се отрази на изплащането на гарантираните от закона влогове на физически и юридически лица. Както е известно, то ще започне на 4-и декември.

В момента съдия докладчик по делото е ръководителят на търговското отделение на СГС Иво Дачев, след като Калина Илиева, избрана чрез системата за случайно разпределение, се оттегли. 

През миналата седмица съдът съобщи, че е постъпила жалба срещу отнемането на лиценза на банката от БНБ от мажоритарния собственик на капитала на банката  - дружеството "Бромак" на Цветан Василев.

Припомняме, че на 6-и ноември БНБ отне лиценза за банкова дейност на поставената под особен надзор (КТБ). Основният мотив за отнемането на лиценза е отрицателен капитал на банката от 3,75 млрд. лв. на база на оценките на Deloitte, EY и АФА, които приключиха на 20 октомври. 

Банката бе поставена  под специален надзор на 20 юни, след като изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Затвърждава се подкрепата за протестите, на мнозинството от хората са против блокадите. Лидерите на протестите придобиват разпознаваемост по-скоро бавно. Доверието във властта остава ниско. Силите на ...
  Новини Спокойно премина 49-ата вечер на протести в София, предаде БНР. Демонстрантите донесоха на площад "Независимост" свое "гражданско шкафче", на което ...
  Новини 60% от българите подкрепят протестите. Въпреки подкрепата за протеста, по-голямата част - 39% - от българите остават скептични, че те ще доведат до оставка на правителството.Това показват ...
  Новини Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста облачност и на места ще превали и прогърми.Това съобщиха от НИМХ.Ще духа слаб до умерен ...
  Новини Бившият правосъден министър и лидер на партия "Да, България!" Христо Иванов е изумлен от думите на председателя на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) Ханс ван Баален. Шефът на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?