26 Април 2024 г. Петък

Печатни новини от последния час

2014-11-24 10:06:59
Петима губернатори, но в най-големите области, са поискали реформаторите от премиера Бойко Борисов. Десните притискат ГЕРБ за управители в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, анонсира под глава "Стандарт". Губернаторски кресла в Перник, Плевен и Монтана пък са пожелали съюзниците от АБВ. Те настояват в тези области и заместник-управителите да бъдат техни хора, твърди вестникът.

"БСП трябваше да управлява в коалиция с ГЕРБ и АБВ", споделя пред "Сега" бившият говорител на соцпартията и депутат от "Коалиция за България" Ангел Найденов. "Няма ли най-после да седнете големите политически формации да се разберете по стратегическите приоритети и да вземете да направите заедно неща, които очакват мнозинството от хората и които са потребни за напредъка и модернизацията на обществото и на държавата. Това не винаги означава - седнете и управлявайте заедно, но не изключва съвместното управление точно във времето, за което споменах или най-малкото - потърсете пътя за това", разказва Найденов. Според него безучастното наблюдаване на случващото се в страната и приемането на ролята на опозиция, не е печелившо решение. "Вярно е, че най-естествената комбинация в този парламент изглеждаше дясноцентристкото правителство. Но бих казал, че най-стабилната конструкция в този парламент би била широка коалиция", категоричен е Найденов.

Подобна позиция изказва и лидерът на АБВ Георги Първанов в интервю за "Преса"

Според Първанов обаче БСП е "водена от рефлекса да се прави всичко наопаки на идеите, които идват отдясно". "И от страх, страх, че това може да накърни образа й, да намали доверието. Страх да не се загуби твърдото ядро", анализира още Първанов. Той отбелязва криза и вдясно, и вляво. А причината за нея се корени преди всичко в грешки на управлението. "Но има една причина, която е обща за кризисните процеси и вляво и вдясно - това е високомерието. И при Виденов, и при Костов управлението страдаше от високомерие. Тази убеденост, че когато имаш цялата власт в ръцете си, ще управляваш два-три мандата, че можеш да правиш каквото си поискаш, е най-бързият начин да пропилееш доверието, което си натрупал", казва Първанов.

300 млрд. евро спят в банки. Ще ги събудим, за да станат инвестиции", е заглавието над интервю в "24 часа" с Кристалина Георгиева, зам.-председател на Европейската комисия. "Утре ще обсъждаме как точно да събудим тези спящи в банките 300 млрд. евро. А това означава и как малкото пари, които се намират в държавни банки, например в Българска банка за развитие, да заработят не само като директно финансиране, а като акселератор,т. е. усилвател на финансирането. Очаквам България да е активна в конкуренцията за този ресурс. Има много детайли, които решаваме - обсъждаме да помагаме с гаранции - т. е. ако банките не искат да отпускат заеми, ние да даваме гаранция", казва Георгиева. Ако България погледне не само към бюджета на Европа, ще установи, че за всяко внесено левче тя получава 4 лева. Дори повече, ако се сметнат и тези програми, по които се конкурираме с останалите държави."

"Ще загубим между 145 и 205 млн. евро за екология", алармира от страниците на "24 часа" Ивелина Василева, министър на околната среда и водите. Мерките за минимализиране на загубите от спрените евросредства са в няколко посоки. "Първата е преди всичко максимално мобилизиране на усилията в министерството. Експертите имат готовност да работят и в събота и в неделя, за да верифицират искания за средства от общините. Ще подобрим комуникацията и контактите с общините, за представят по-бързо оформените документи. Другите мерки са по европейски регламент. 

Те са да използваме възможността да предоставим анализ на забавяния и съответно на финансови последствия, причинени от бедствията, които ни сполетяха тази година. Ще дадем обосновка на местата, където има текущи проекти, които са в изпълнение и които са били забавени от наводненията", посочва Василева.

"Пак намаляват болниците", коментира във водещото си заглавие "Дума". Оптимизирането на болничната помощ и по-малко градове с достъп до европейските фондове са част от мерките, които правителството на Бойко Борисов е приело с изпращането до Еврокомисията на новата оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. Срещу реформа /"оптимизация на болничната помощ"/ всектора на здравеопазването България ще получи от ЕК по програмата 83 млн. евро за ремонт и строителство на спешни медицински центрове и болнични заведения.

115 млн. евро получава България за изграждането на нови или изцяло ремонтирани детски градини, училища и образователни центрове. Голяма част от парите ще отидат за малките населени места и най-вече в онези, в които преобладава ромско население. Парите са част от оперативната програма "Региони в растеж", допълва по темата "Труд".

Според челото на "Монитор" IT секторът може да осигури работа на още 70 000 кадри. "В момента в сферата работят около 30 000 души, но заради бързото му разрастване непрекъснато се търсят нови служители. Можем да предоставим работа на 100 000 души". Прогнозата е на председателя на Българската асоциация на софтуерните компании Явор Джонев. 

"Цените на гражданската и каско без промяна", отчита на първа страница "Труд". "В края на годината натискът за задържане на цените на автомобилните застраховки е голям, защото има голяма конкуренция и ниска платежоспособност. Фактор е и огромният брои изтичащи автомобилни застраховки, защото повечето полици са с начална дата 1 януари", обяснява експертът по застраховки Цветанка Крумова.

Мазните и вредни храни отиват в историята за ромите в Ловешко, извежда под глава "Новинар". Местните вече ще ядат плодове, зеленчуци, риба, ще наблягат на екопродуктите и ще получат безплатни лични консултации с диетолози. В Ловешко ще се учат на здравословен начин на живот. За целта експерти ще ги водят до магазина и ще им показват как да пазаруват полезни храни и да бъдат пестеливи. Майстор-готвачи ще им демонстрират как да бъркат полезни манджи и ще им подаряват тайни рецепти и престилки за готвене. Всичко това е проект на неправителствена организация, която се е заела със задачата да покаже на местното население как да се храни пълноценно.

Пред "Монитор"Зрелостниците посещават избирателно часовете, което е знак, че системата не работи правилно. Според мен един от лостовете, с които този проблем може да бъде решен, е да се даде възможност на учениците да избират какво да учат през последните две години от своето обучение - в 11-и и 12-и клас. Тук говорим вече за строго профилиране, за образование, съобразено с интересите и уменията на учениците, което би ги мотивирало да бъдат в училище. За мен това е една промяна, която се налага от времето, от анализите на данните, които получаваме".

Българи забъркват дрога от хапчета за грип. Младежи масово купуват от Турция по-големи количества от медикаменти против грип като "Хюмекс", от които лесно извличат псевдоефедрин, съобщава под глава "24 часа". Те синтезират малко дрога - до 50 грама еднократно, от които се печелят около 3000 лева. Според полицаи стотици българи са започнали да правят малки лаборатории за метамфетамин или домашни оранжерии с марихуана.

Българи тарашат джобовете ни по заведения и молове, румънците - в градския транспорт. Разпределението на териториите е негласно, но е тенденция от няколко месеца, разкриват от МВР за "Телеграф". Само в столицата стават поне 6-7 кражби на ден, като само половината се обявяват официално полицията. От МВР очакват от тази седмица бройката да скочи двойно заради обявените вече сезонни намаления и старта на празничните базари.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати