24 Април 2024 г. Сряда

Употребата на марихуана и синтетика е скочила два пъти

2014-11-24 09:54:27

Стотици българи са започнали да правят малки лаборатории за метамфетамин или домашни оранжерии с марихуана, съобщава в. „24 часа".

Около 100 домашни оранжерии по мазета и тавани са разкрили органите на реда от началото на годината. Предполага се, че поне още толкова работят. Полицаите са се натъкнали и на над 40 миницехчета за синтезиране на дрога.

Униформените разкриват, че младежи масово купуват от Турция по-големи количества от свободно продаващите семедикаменти против грип като „Хюмекс". От тях лесно се извличал псевдоефедрин. Те правели по малки количества дрога до 50 грама еднократно, от които при продажба се печелят около 3000 лева.

Данни на разследващите показват, че продавачите на марихуана засаждат средно по 15-30 растения, сорт „Холандец". От тях по четири пъти годишно изкарват реколта от около 1 кг. От всяка реколта печалбата е около 30 000 лева.

От полицията предупреждават, че употребата на марихуана и синтетика е скочила близо два пъти. Тревата тип „Холандец", която се продава за около 30 лв. за грам, както и метамфетамин, който се пласира по 60 лева за 1 грам, са сред най-търсената дрога.

Средната възраст на хората, които се заемат с дребно нелегално производство и продажба на дрога, е 25 години, сочат още данни на Криминална полиция.

В последните 10 месеца са разкрити домашни лаборатории за синтезиране на дрога в Сливен, Ямбол, София и Бургас. Всички тези мини цехчета правели средно по около 50 до 100 грама метамфетамин еднократно и чак след като продадат стоката на дребно - грам по грам, произвеждали ново количество. Така печалбата варирала от 3-4 хиляди лв. до месечни доход от 20 000 лв. за по-оборотните продавачи на синтетика в София и по-големите градове.

Най-модно в тези среди е купуването от южната ни съседка на два вида свободно продаващи се лекарства, от които лесно се извлича псевдоефедрин. Вторият вариант, по който „наркохимиците" се сдобивали с необходимата съставка, е да успеят да си купят ампули „Ефедрин" с рецепта от аптеки у нас, но това било по-трудно и се правело по-рядко.

За стартиране на химическата реакция много от „бъркачите" ползвали и част от стар вид батерии за фенерче.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати