18 Април 2024 г. Четвъртък

Проукраинско лоби в Конгреса на САЩ ще доставя оръжие за Украйна

2014-11-23 18:22:38

Снимка: архив, Ройтерс


Конгресмените от Републиканската партия, които получиха мнозинство в двете камари на Конгреса на САЩ, и формиращо се в него проукраинско лоби, ще преодолеят скоро съпротивата на американското правителство и ще направят възможно доставянето на оръжие и бойна техника за Украйна.

Това предаде ТАСС, като се позова на изказване в ефира на местна телевизия на съветника на украинския министър на външните работи Зорян Шкиряк.
"Още веднъж ще подчертая, че днес имаме много добър сигнал, що се отнася до победата на републиканците, които заемат достатъчно твърда позиция спрямо Руската федерация, към техните действия на територията на Украйна", каза Шкиряк.

"И постоянно чуваме изявления на различни сенатори, които обвиняват правителството на Обама в бездействие и безпринципност. В Конгреса на САЩ вече достатъчно активно се формира проукраинско лоби, което със сигурност ще успее да промени ситуацията".

По думите на Шкиряк в контекста на кризата в Украйна, САЩ трябва да изпратят на Киев високоточни оръжейни системи, артилерия, танкове, бронирани машини и комплекси за противовъздушна отбрана.

"Америка вече отдавна трябва да е осъзнала, че ако днес не помогне на Украйна, то за съжаление ситуацията няма да се промени", подчерта той.

Министерският съветник не посочи конкретни срокове за начало на евентуалните доставки, ограничавайки се с думите, че "това ще стане в близко бъдеще".

Цената на обслужването и липсата на подготвени пилоти са принудили правителството в Киев да се откаже от партида канадски изтребител-бомбардировачи Ф-18, съобщава още ТАСС, като се позова на бившия украински заместник-министър на отбраната Леонид Поляков, също пред местна телевизия.

През лятото стана известно, че в рамките на модернизация на своите военновъздушни сили канадското правителство може да предостави на Украйна безвъзмездно до 20 самолета от този тип, които преди това са били снети от въоръжение, отбелязва ТАСС.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати