28 Март 2024 г. Четвъртък

Патриотите гарантират стабилност на коалицията до зимата

2014-11-20 08:28:27

Ще изчакаме Бойко Борисов да вземе решение относно назначаването на Орхан Исмаилов за заместник-министър на отбраната. Това каза пред журналисти Валери Симеонов, съпредседател на „Патриотичен фронт ВМРО-НФСБ", след среща с Бойко Борисов в Министерски съвет, относно назначаването на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната.

Срещата мина доброжелателно от двете страни. Бяхме приети и изслушани нашите аргументи. Няма какво друго да направим, освен да изчакаме министър-председателя да вземе решение по този въпрос", коментира Симеонов.

Точната ни формулировка беше, че това лице на това място не е приемливо"Това, че имаме нюанси, или че в даден момент по даден казус единият е по-емоционален, а другият по-въздържан не означава, че може да се разделим". „ Аз мисля, че това е най-принципната коалиция, която съществува в българския парламент. Ние сме български патриоти, обединени на базата на своята кауза", каза още Каракачанов.

Няма да клатим коалицията преди зимата (настъпва на 22 декември, б.р.). Подхождаме изключително отговорно, отговорни патриоти сме и точно защото сме такива не можем да си позволим своеволно да разрушаваме това крехко мнозинство в парламента, каза Валери Симеонов.

Той заяви, че Бойко Борисов не може да им отговори сега. „Просто при нас така стоят нещата, че това е заложено в нашите програми и ние не можем да приемем назначаването на представители на партии изградени на етнически принцип или пък на такива, за които има много основателни съмнения, че обслужват външни интереси. Не можем да допуснем представители на такива партии да заемат отговорни постове. До момента няма драма. Има желание от двете страни за решаване на проблема", допълни той.

Днес преди обед лидерът на НФСБ Валери Симеонов даде 24-часов срок, за да обяви дали сваля доверието си към правителството заради назначението на Орхан Исмаиловкато заместник-министър на отбраната.

Симеонов потвърди и днес позицията на партията, че ако Исмаилов не бъде оттеглен от поста, ще бъде оттеглена подкрепата за управлението. Крайното решение щяло да бъде взето след среща с Бойко Борисов тази вечер. Междувременно Красимир Каракачанов - председател на партията-партньор в Патриотичния фронт - ВМРО, заяви, че предстои обсъждане на позицията, но даде да се разбере, че неговата партия не е на толкова крайна позиция. От ДПС пък защитиха с декларация Орхан Исмаилов.

Валери Симеонов уточни, че въпросната среща не е коалиционна, а е поредният опит да се реши по безболезнен начин въпроса. Симеонов не пожела да каже точния час и място на предстоящите разговори, които са инициатива на Бойко Борисов.

Валери Симеонов увери, че вътре в ПФ няма напрежение, като отсече, че с Красимир Каракачанов са партньори, едно цяло и именно заради това ще се явят в комплект при Борисов.

От думите на патриота стана ясно още, че в ПФ са за уважение на етносите. „Орхан Исмаилов не може да бъде там обаче, защото е представител на една про турска партия. Всичките му изложения във Фейсбук са на турски език", обясни недоволството си Валери Симеонов и се закани, че скоро ще изнесат и други факти срещу Исмаилов.

Патриотът е убеден и в съюза между партията на Корман Исмаилов, която е част от РБ, и ДПС, за което потвърждава и днешната защита от парламентарната трибуна за Орхан Исмаилов от страна на ДПС. „Двете етнически партии са двете страни на една и съща момента, играят една и съща игра. Това са две про турски партии, които работят в синхрон", убеден е Валери Симеонов.

Другият съпредседател на ПФ Красимир Каракачановдемонстрира изнервеност в кулоарите на НС заради медийния интерес към формацията по повод ултиматума заради Орхан Исмаилов. Нашата позиция е ясна, подчерта той. Нормално е подобни назначения да се съгласуват, убеден е лидерът на ВМРО.

Каракачанов не иска да коментира темата, за да не излезе, че има разделение в ПФ и обществото да остане с впечатление, че има позиции на „този или онзи".

По думите му партията на Лютви Местан не е защитник на българските турци и мюсюлмани. Според него ДПС капсулира това население. Каракачанов каза, че очаква на срещата с Бойко Борисов да проведат един нормален разговор.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати