19 Април 2024 г. Петък

Местан: Ремонтът на бюджета е и заради влоговете в КТБ

2014-11-18 17:34:36
Актуализацията на бюджета се прави и заради нуждата от емитиране на нов външен дълг за покриване на гарантираните влогове на КТБ, смята лидерът на ДПС Лютви Местан.

По време на дебатите в парламента за актуализацията на макрорамката той призна, че ДПС носи отговорност за това, че предишното правителството е заложило оптимистична прогноза за бюджета, която не се е осъществила, но причината за актуализацията сега не е само в това.

„И двете първопричини поставят въпроса за политическата отговорност, а втората -  КТБ, според ДПС поставя въпроса и за наказателната отговорност на виновните лица и институции. Ако днес имахме проблем единствено с по-оптимистичните приходи, заложени от предишния кабинет, нямаше да вкараме страната само по тази причина в режим на свръхдефицит“, коментира той.

Според Местан дебатът сега отново е за КТБ, а гарантираните влогове на вложителите ще се изплащат с данъците на всички.

„По отношение на КТБ няма такова нещо като „света вода ненапита“. Пет редовни и две служебни правителства се разполагат в периода на възникване и набъбване като гъба на дъжд на това нещо, което днес трудно можем да наречем банка“, коментира той.

Лидерът на ДПС настоя, че около банката има „тлъсти семейни хонорари“ и иска да знае кой от тях е с адрес ДПС.

„Питам кой облъчва обществото за отношение към КТБ като банката на сараите, защото този "син език", който облъчва обществото с митологеми, трябва да се ваксинира, а единствената ваксина е истината", каза Местан.

„Казусът КТБ предполага първо да се вгледаме в себе си, преди да сведем този порок на българската политика до една партия или до 1-2 персони. Проблемът е системен, а ако се покаже бланката на набъбване на банката, картината ще се покаже нелицеприятна“, продължи той.

По думите му, въпреки че ДПС отчита нуждата от актуализация, парламентарната група на движението няма да подкрепи предложението на правителството, защото не е съгласна с конкретните параметри.

„В мотивите не е отбелязана отговорността на служебния кабинет със свръхразходите му. Когато страната ни ще влезе в режим на свръхдефицит, дължим на българските граждани истината за първопричината с КТБ. Не може да се емитира дълг от 3 милиарда, без да сме казали защо“, обясни Местан.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати