27 Април 2024 г. Събота

Борисов обеща коледна добавка от 40 лв. към пенсиите до 286 лв.

2014-11-18 17:32:36

Борисов и Горанов. Снимка: МС


Премиерът Бойко Борисов обеща коледни добавки на пенсионерите с най-ниски пенсии. 

„Поех ангажимент да дадем по 40 лв. на пенсионерите с пенсии до 286 лв., това са около 1 300 000 пенсионери“, уточни Борисов след среща с министъра на финансите Владислав Горанов.

Премиерът каза, че е възложил на Горанов да се огледа какво може да бъде съкратено от инфраструктурни проекти, администрация, „за да дадем на българските пенсионери, защото те го заслужават.“ 

„Това, че ги подлъгват през година, за да се похарчат огромни пари, да не се случи пак. Това са 50 млн. лв. - не са малко пари в тази финансова криза, но когато заради това пагубно управление милиарди заделяме, за да спасяваме банки, абсолютно прави са пенсионерите да кажат "А Коледата как да я посрещнем", коментира Борисов, цитиран от „Фокус“.

Премиерът каза, че ще съобщи на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, за да бъде подготвено постановление, което в сряда да гласува Министерският съвет.

Така възрастните хора с пенсии до 286 лв. ще получат по 40 лв. допълнително с пенсиите си за декември. 

За добавката настоя социалното министерство в лицето на Калфин, когото преди дни Горанов отряза през медиите с думите, че няма пари. Впоследствие обаче социалният министър обясни, че средства за възрастните хора за Коледа все още се търсят.
Горанов разясни, че срещата с Борисов днес била премиерът да поеме ангажимент, че ще го подкрепи в някои допълнителни мерки за спестяване до края на 2014 г., „за да може общата сметка на актуализацията да излезе”.

„Получих уверение, че ще имам подкрепа от министър-председателя за някои допълнителни спестявания, когато минем на условно казано "ръчно управление" на бюджета“, каза той. 

Горанов уточни, че има опредени спестявания в трансферите към държавното обществено осигуряване и някои инфраструктурни проекти ще бъдат леко забавени за следващата година.

Кои ще са те обаче ще се изяснява на по-късен етап. Средства ще бъдат спестени и от административни разходи, които могат да бъдат отложени.

Ще режем от всичко, без да трупаме просрочени задължения, коментира още финансовият министър.

На въпрос дали ще се вземат пари от МВР, Горанов отговори, че е последният човек, който защитава експанзия на разходите там. Той посочи, че с предлаганата актуализация на бюджета са били принудени да дадат близо 130 млн. лв. за МВР заради новия закон за ведомството.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати