23 Април 2024 г. Вторник

Основна тема във вестниците: Работата на правителството

2014-11-18 07:39:49

Вестниците във вторник следят отблизо работата на правителството.

„Премиерът Бойко Борисов назначи първите двама от 11-те си съветници, съобщиха от пресцентъра му. Това са Аню Ангелов и Тотю Младенов - министри на отбраната и на труда и социалната политика от първия кабинет на ГЕРБ. Двамата ще съветват премиера по въпроси в сферите, в които министрите са от коалиционните партньори - от Реформаторския блок и АБВ, и реално ще ги надзирават.
На първото си заседание миналата седмица правителството реши да намали съветниците на премиера от 20, колкото бяха в служебното правителство, на 11. Обикновено те са били около 10 души.
За сметка на това се увеличава броят на сътрудниците в кабинетите на вицепремиерите, става ясно от правителственото постановление за структурните промени в Министерския съвет. Единствено Ивайло Калфин намалява броя на хората в екипа си от 6 на 4.
Политическият кабинет на вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев се е увеличил от 4 на 9, на Меглена Кунева - от 5 на 9, а на Румяна Бъчварова - от 7 на 9 души..." - в. „Сега".

"По-пълна и задълбочена интеграция на страната ни в НАТО и Европейския съюз, както и превъоръжаване на Българската армия с техника, отговаряща на стандартите на Алианса". Това е обещал министърът на отбраната Николай Ненчев на посланика на САЩ у нас Марси Рийс. Двамата се срещнаха в понеделник, за да разговарят за традиционно добрите отношения между двете страни и тяхното развитие в бъдеще.
По време на разговора си Ненчев е изразил безпокойство относно развитието на ситуацията в Украйна и отражението й върху сигурността в Черноморския регион, както за случващото се в Ирак и Сирия. Военният шеф е акцентирал и върху разрастващата се дейност на "Ислямска държава" и възможността за навлизане на терористи на територията на България, като подчертал, че очаква подкрепата на международните организации в това отношение, съобщиха от военното ведомство. Министърът на отбраната подчертал важността на изготвената от екипа на предшестващия го служебен министър Велизар Шаламанов Национална програма "България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020". Той заявил, че ще следва заложените в нея принципи и изрази увереност в реализирането им с подкрепата на парламента, премиера и президента на Република България..." - в. „Стандарт".

„ГЕРБ ще бърза с промените в изборното законодателство преди местния вот догодина, за да отмени прекия избор на районни кметове в големите градове и да се върне старото положение, при което те се назначаваха от общинските съвети, научи "Сега". Промяната облагодетелства най-вече ГЕРБ, която управлява и трите града с районно деление - София, Пловдив и Варна. До 2010 г. кметовете на райони се избираха пряко, но с идването си на власт ГЕРБ върна зависимостта им от общинските съвети. През 2013 г. с приемането на новия Изборен кодекс БСП и ДПС върнаха избираемостта им, но сега ГЕРБ ще я отмени, още преди текстът да е приложен на практика.
И докато с едната ръка управляващите орязват избирателни права, с другата възнамеряват да въведат задължителното гласуване не само за парламентарните, но и за местните и европейските избори. "Ако целта е да накараме гражданите да упражнят публичния си дълг, е редно то да се отнася за всички видове избори", коментира депутатът от ГЕРБ и шеф на временната правна комисия Данаил Кирилов. В ГЕРБ ще търсят начин това да стане с промени в Изборния кодекс, без да се пипа конституцията, но и без да се провежда референдум..." - в. „Сега".

Поредната порция раздори в Реформаторския блоксъщо е във фокуса на всекидневниците.

„Депутатите от Реформаторския блок Димитър Делчев (ДБГ) и Гроздан Караджов (ДСБ) отказаха да седят един до друг в студиото на сутрешния блок на bTV. Те останаха на 5 метра разстояние и принудиха водещия Антон Хекимян да върви между тях, за да им задава въпроси.
"За пръв път чувам, че някой от нашата коалиция е забранил да се сяда заедно", изуми се Караджов, след като се разбра, че Делчев от движението на Меглена Кунева е инициатор на разделението.
"Най-лошото, което видях, е невъзможността на колегите да седнат един до друг и да си говорят", коментира вицепремиерът Томислав Дончев, който бе следващият участник в сутрешния блок.
"В Реформаторския блок има недоверие. Вследствие на изборите имаше уговорка ДСБ да подкрепи човек на ДБГ - Найден Зеленогорски, за съпредседател на парламентарната група. На първото заседание след уговорката това не се случи. Попитахме защо - нямаше основателен аргумент", обяви преди това Делчев. "На първото заседание изборът на Зеленогорски не беше в дневния ред. Но на следващото заседание беше избран с пълно мнозинство. Спазихме споразумението", контрира Караджов.
До избора на Зеленогорски се стигна, след като Меглена Кунева стана вицепремиер и напусна парламента. От партията й обаче недоволстват, че представители на Реформаторския блок се назначавали за зам.-министри, без да са съгласувани с всички в Блока. Реформаторите спорят и кога да проведат свой конгрес..." - в. „Стандарт".

„Реформаторите минаха от вицове към физически бойкот
Недоверието между партиите в Реформаторския блок деградира от размяна на язвителни вицове до чисто физическа непоносимост. Вчера депутатът Димитър Делчев от "Движение България на гражданите" отказа да седне до своя колега от Гражданския съвет на РБ Гроздан Караджов в студиото на Би Ти Ви, поради което водещият бе принуден да снове между различните сетове. "Щеше ми се да е виц", коментира по-късно Караджов във Фейсбук.
От думите на Делчев се разбра, че недоверието е основно между ДСБ и хората на Меглена Кунева...
Гроздан Караджов обясни обвини куневистите, че не спазват договорката за провеждане на съюзен конгрес през януари. Той заяви, че най-късно до март ще има конгрес и той ще е за тези, които искат да присъстват на него. "Ние трябва да започнем да управляваме себе си и тогава да управляваме страната", каза Караджов.
Колегата му от ДБГ пък отвърна, че на конгреса няма да подкрепи Радан Кънев за лидер на РБ, тъй като "на този етап" му няма доверие...
Напрежението в коалицията ескалира покрай преговорите за кабинет и особено след номинирането на лидера на СДС Божидар Лукарски за министър на икономиката..." - в. „Сега".

„Конгрес на „Реформаторския блок" ще има, когато всички са на мнение, че коалицията е подготвена за него. Това каза заместник министър-председателят с ресор координация на европейските политики и институционалните въпроси и председател на Движение България на гражданите Меглена Кунева пред Фокус.
Тя каза още, че в момента „Реформаторския блок" няма изпълнителен съвет, който да изработи правила за конгреса.
„Липсата на доверие се преодолява с реформи и с работа, а ние имаме възможност и за двете. Затова трябва да се заемем с непосредствената си работа и нещата ще се случат както трябва, едно по едно, тогава когато можем да представим резултат пред обществото. Уверявам Ви, че ако „Реформаторския блок" няма конкретни постижения в рамките на Парламента хората просто няма да се интересуват от нашия конгрес. Те ще се интересуват от нашата работа, а ние имаме изключителен шанс да им я покажем", каза още Меглена Кунева..." - в. „24 часа".

Фалитът на КТБ и коментарите около кризата в банкатаостават сред най-отразяваните теми във всекидневниците.

„Имотите на КТБ под запор. Съдът ще гледа делото за фалита на 24 ноември
Най-големите акционери в КТБ са подали молби, за да встъпят в делото за несъстоятелност в Софийския градски съд.
В четвъртък е постъпила молба от „Бромак", дружеството на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, чрез която той държи над 57% от акциите в банката. Василев е и обвинеяем за присвояване на 206 млн. лв. От КТБ. В петък молба за встъпване е внесена и от „Бългериън акуизишън къмпани", контролирана от Генералния държавен резерв на Султаната Оман. Възможно е същото да поискат и други акционери, които държат над 5% от капитала на банката.
Делото за фалита на КТБ е насрочено за 24 ноември и ще се гледа при закрити врати. Призовани са квесторите в КТБ, БНБ, Софийска градска прокуратура и Фонда за гарантиране на влогове..." - в. „Труд".

„Фирмата "Бромак" на бившия шеф на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев и фирмата "Бългериън Акуизишън къмпани", контролирана от Оманския резервен фонд, които са най-големите акционери в банката, са подали молби по делото за несъстоятелност, което е образувано в Софийския градски съд (СГС) по искане на БНБ, съобщи сайтът "Правен свят". 
"Дневник" на свой ред се обърна към СГС за информация какви са исканията в двете молби. Отговорът не беше много конкретен - по молбата на "Бромак", съдът е изпратил препис на страните за становище, а по молбата на Оманския фонд - молбата е оставена без движение за предоставяне на доказателства от Централния депозитар за броя притежавани акции.
Законът за банковата несъстоятелност дава възможност на акционерите, които притежават дял над 5 на сто, да встъпят като страни по делото за фалита.
Чрез "Бромак" Цветан Василев владее 57% от капитала на КТБ и е най-големият акционер в банката. Молбата е подадена на 13 ноември. Фирмата, контролирана от Държавния генерален резерв на Оман ("Българиан Акуизишън Къмпани"), известна като Оманския фонд,  държи 30 на сто от капитала.
В деловодната система на СГС е отбелязано, че фирмата, контролирана от Оманския фонд, е поискала да встъпи в делото като акционер. За "Бромак"  е посочено само, че е представя приложения, уточнява "Правен свят".
По закон делото за несъстоятелност се насрочва не по-късно от 15 дни от образуването му. То бе образувано в СГС на 10 ноември, тоест най-късната дата за насрочване, която още не е определена от съдията, е 25 ноември..." - в. „Дневник".

„От докладите на одиторите става ясно, че КТБ не е функционирала като банка. Но дали има престъпление и каква е вината на регулатора, данъчните и службите не е работа банкерите да определят", каза Хампарцумян.
Според него, сега е важно обществото у нас да си вземе поуки и да не допусне това да се повтори с друга банка. „Съучастниците в случващото се в КТБ няма да дойдат сами и да си признаят, трябва да очакваме съответните институции да ни кажат какво се е случило и кой е виновен", смята банкерът.
Той бе категоричен, че има много фирми, които могат да проследят паричните потоци при изтичането им от трезора. „Но колкото по-близо стигат до парите, толкова по-бавно е движението на преследвачите", обобщи Левон Хампарцумян.
Според него, високите лихви, давани от банката на Цветан Василев на депозитите са вдигали лихвите и на останалите банки и са изкривявали пазара..." - в. „24 часа".

Избегнатата по чудо катастрофа между два влака и безопасността на железниците също са сред актуалните теми.

„Човешка грешка едва не е довела до челен сблъсък на два пътнически влака вчера вечерта, съобщи dariknews.bg. Инцидентът е станал около 18.00 часа при гара Церковски. На шести коловоз на гарата е бил спрял влак, пътуващ от София за Варна, а същевременно по същия коловоз е идвал пътнически влак от Бургас за Ямбол. Благодарение на машиниста, който е успял да спре композицията само на 300 метра пред другия влак, не се е стигнало до удар.
От Национална компания "Железопътна инфраструктура" са обяснили, че инцидентът е в резултат от грешка на стрелочника на гарата.

Гара Церковски е една от единайсетте гари в страната, на които заради ремонт на линията стрелките за определяне на коловоза за движение се обръщат ръчно. Инцидентът там не е изключение през последните седмици, са казали от компанията, откъдето посочват, че причината за всички случаи, в които два влака се движат по един и същ, коловоз е човешка грешка.
Днес транспортният министър Ивайло Московски заяви, цитиран от БТА, че трябва да се спре практиката на ръчно регулиране на движението.
"Ще прекратя практиката на ръчно управление на стрелките по железопътното трасе и ще се премине към превозване с автобуси на пътниците в 80-километровата отсечка между Нова Загора и Карнобат. За нас най-важното е за да се избегнат всякакви рискове за пътуващите във влаковете", посочи министърът..." - в. „Дневник".

„9 жп гари са опасни и има риск от инциденти, защото регулирането на стрелките е ръчно. Това заяви транспортният министър Ивайло Московски, след като тръгна да ги инспектира.
Ръчното управление, което се наложи заради модернизация на жп линията, ще бъде прекратено и местенето на стрелките ще е само автоматично, съобщи Московски. В участък от 80 км между Нова Загора и Карнобат пътниците вече ще се возят с автобуси.
В неделя 2 влака са били на косъм от катастрофа. В 17,12 ч стрелочник с 3 месеца стаж ги праща един срещу друг. На 6-и коловоз на гара Церковски навлиза влак от София за Варна номер 8601 - същият, с който по-рано стана инцидент при Калояновец. На коловоза обаче вече е спрял пътнически влак от Бургас.
От БДЖ твърдят, че машинистът на бързия влак от София е спрял, преди да влезе в коловоза, защото видял другия влак..." - в. „24 часа".

В. „Труд" съобщава за схема на финансиране на терористи чрез трафик на антики Терористични организации се финансират с пари от трафик на антики. Това обяви на пресконференция бившият прокурор от Върховна касационна прокуратура Щерьо Ножаров, съобщи Нова тв.
Антиките се превозват от Сирия за Западна Европа, а България е само транзитна спирка.
Причината според бившия магистрат са пропуски в законодателство и фактът, че едва 1 от 5000 действащи иманяри в страната ни е ефективно осъден годишно.
За последните пет години общо девет души да влезли в затвора за незаконна търговия с културни ценности."

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати