24 Април 2024 г. Сряда

Европарламентът обезпокоен за представянето на ЕС в медиите

2010-09-10 09:34:19
Европейският парламент прие доклад за това как дейностите на Европейския съюз (ЕС) трябва да бъдат представяни в медиите, за да привличат вниманието на публиката. Евродепутатите разпределиха вината за липсата на интерес към случващото се в ЕС между евроинституциите, националните правителства и обществените медии, съобщи Euobserver.

Според доклада, внесен от датския евродепутат Мортен Льокегард, не липсата на информация за ЕС и евроинституциите е проблемът, а това, че информацията е твърде много и "без какъвто и да е ред на приоритетите".

"Понякога те (новините) не са достатъчно ясни, привлекателни и разбираеми в много от случаите заради използването на твърде техничен език, който е много отблъскващ за хората, които не са запознати с европейските въпроси", отбелязва докладът.

Според евродепутатите онлайн портал трябва да разяснява на по-достъпен език ролята и функциите на всяка евроинституция. За момента Europa.eu - "портала на Европейския съюз" - само отчасти изпълнява тази роля и по-скоро обърква посетителите с многобройни линкове, отколкото да им предложи достъпна информация, пише електронното издание.

Европарламентът изрази и своето безпокойство за това, че еврофинансирането за обучение на журналисти за 2011 г. е намалено и призова Европейската комисия да "засили комуникационната си политика и да я постави високо в списъка си с приоритети", когато започнат следващите преговори за евробюджета.

Намаляването на броя на кореспондентите в Брюксел е "изключително обезпокоително", съобщава докладът, като това не е "в интересите нито на институциите на ЕС, нито на акредитираните медии в Брюксел". За да може останалите журналисти да си вършат работата, както трябва, Европарламентът призова институциите да бъдат по-открити и да улеснят акредитирането.

В доклада на обществените телевизии се възлага основната отговорност за информирането относно дейностите на ЕС. Той подчертава, че докато обществените медии "имат отговорността да представят ЕС" и трябва да си поставят "амбициозни цели", държавите-членки трябва винаги да осигуряват независимостта им.

В тази връзка от окончателния доклад беше премахнат текст на Льокегард за необходимостта от наблюдение на обществените медии и начина, по който се предават европейските новини.

Въпреки че евродепутатите приеха доклада, той не остана без критика. В официално съобщение групата на Европейските консерватори и реформисти съобщи, че докладът "трябваше да обърне внимание на пътищата, по които новите медии променят журналистиката. Въпреки това, той се превърна в списък как да се представят евродепутатите и евроинституциите в медиите."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати