23 Април 2024 г. Вторник

Над 200 хил. българи без нито един зъб в устата си

2014-11-17 19:16:19

След 5-годишна програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 години Българският зъболекарски съюз се похвали с високи постижения, но и се оплака от състоянието на зъбите на българските деца.

На заключителна пресконференция по програмата зам.-председателят Николай Шарков изнесе данните, че от проучване, направено между 21 000 деца, едва 30% от малчуганите между 5 и 6 години са без кариес. Така цели 70% вече са имали поне един кариес, а при 12-годишните, с вече постоянни зъби, този процент скача до 80.

92% от пълнолетните ни младежи също са имали поне един кариес.

Средностатистически тези данни сочат, че при едно дете с млечни зъби, средно 4 са с кариес. При новопоявилите се постоянни зъби средно 3 имат кариес, а при 18-годишните бройката е средно 6. Едва 35% от българчетата имат здрави венци, а при зрелите българи между 35 и 45 години болните зъби са средно 17.

Вследствие от тези страшни данни при хората над 60 години, които са над 2 милиона души у нас, 13% са изцяло без зъби, 17 са без долни зъби и 16 без горни.

За да се промени тази статистика, от Зъболекарския съюз са посветили 5 години на силанизация на зъбите при малчуганите. Силанизацията е процес на запълване на ямките и фисурите в здравите дъвкателни зъби и трябва да се извършва до 2 години след пробиване на новите постоянни зъби.

След пробиване, постоянните зъби са с незавършена минерализация, като емайлът укрепва за около 2 години. В този период зъбите на децата са най-уязвими и именно тук се намесва силанизацията. В рамките на програмата са участвали 400 зъболекари от всички области на страната, които са поставили силанти на 16 000 деца.

Кампанията обаче не се изчерпва само с това, тъй катозъболекарите са отделили изключително много внимание за подобряване на информираността както на малчуганите, така и на родителите им за това как най-правилно да се поддържа орална хигиена.

От БЗС изразиха надеждите си, че ще се намерят и пари и воля, за да може програмата да продължи и през следващия програмен период. От името на официалните гости, които до един бяха членове на политически партии, представени в парламента, зъболекарите получиха уверението, че ще бъдат положени максимални усилия, за да може тази инициатива да продължи в полза на българските деца.

източник: news.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати