20 Април 2024 г. Събота

Разединение: ДСБ готви конгрес на РБ и без партията на Кунева

2014-11-17 11:23:25
Разединението в Реформаторския блок набира скорост и вече е съвсем явно. Депутатът от партията на Меглена Кунева Димитър Делчев отказа да седне на една маса с колегата си от ДСБ Гроздан Караджов в студиото на сутрешния блок на bTV. 

Той обвини тъмносините, че пращат във властта зам.-министри, без имената да са обсъдени в Блока. Караджов пък обвини ДБГ, че се отмята от уговорката за провеждане на учредителен конгрес и даде да се разбере, че той ще се проведе и без партията на Меглена Кунева.

„Януари или февруари конгрес ще има – с или без всички. Това ще е конгрес на желаещите“, каза Караджов. Той беше категоричен, че това ще повлияе благотворно на управлението. „Защото организация, която не може да се управлява сама себе си и прави такива мизерлъци -  единият да седи на единия стол, а другият на другия, тя как ще управлява България? Мене ме е срам“, каза Караджов.

Първият опит за провеждане на конгрес, който да превърне РБ в единна формация и да й избере лидер, се провали заради разногласия, който да бъде председател. Това стана в навечерието на парламентарните избори. След това партиите в Блока се разбраха да проведат конгреса на 10 ноември, но заради преговорите около кабинета беше решено това да стане в началото на следващата година.

Напрежението между партиите в Реформаторския блок стана явно в петък, когато партията на Меглена Кунева излезе с публично изявление на ръководството си, че между партньорите в Блока има силно недоверие. ДБГ даде да се разбере и че не иска да се провежда учредителен конгрес, преди недоразуменията да бъдат изчистени.

Днес Димитър Делчев от формацията на Кунева обясни, че партията не е против провеждане на конгрес. „Но не уточняваме кога трябва да е той, защото на този етап това са нелогични уговорки. РБ се е събрал да прави реформи, но на този етап не сме видели реформи“, каза той.

Делчев обясни, че недоверието сред Реформаторите се е изострило, след като ДСБ не спазили джентълменската уговорка да подкрепят Найден Зеленогорски за съпредседател на групата на РБ в парламента, след като Меглена Кунева стана вицепремиер. Караджов отрече това и напомни, че Зеленогорски вече е избран и то единодушно. На свой ред той атакува ДБГ, че не спазват джентълменската уговорка за учредителен конгрес. 

От партията на Кунева обясниха и че между партньорите има недоверие заради начина, по който се назначават зам.-министри в кабинета. „Започват да се появяват имена на зам.- министри, които не са обсъдени, не са изговорени между партньорите, а се водят имена на Реформаторския блок. Аз лично това не го приемам“, каза Делчев.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати