19 Април 2024 г. Петък

В политиката лидерстовото е от голямо значение, обяви Томислав Дончев

2014-11-17 09:59:07

Най-лошото е невъзможността на колегите да седнат един до друг и да си говорят. Аз знам, че като има спор, разрешаването му не е с ръкопашен бой. Така вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев коментира пред bTV напрежението в редиците на партньорите на ГЕРБ в управлението - Реформаторския блок.

В политиката силното лидерство е от ключово значение. Управлението е с несигурност не заради нас. Не можем да работим с хоризонт 4 седмици напред. Ще правим каквото трябва, докато може. Към момента сигналите за нестабилност са на ниво дискурс, не политики. Това е заради тлеещото напрежение между тях, обясни Дончев, но добави, че не иска да коментира повече Реформаторите, нито други политически партии.

Вицепремиерът призна, че е изпуснал дискусиите по темата съсзадължителното гласуване в последните дни, тъй като инвестирал всеки свой ден и час в справянето със ситуацията около еврофондовете. Въпреки това Дончев подкрепя задължителното гласуване, но след като се даде шанс на суверена да се произнесе по темата.

Ако политиците насила накарат работодателите си - народът, да гласува, няма да има ефект, затова най-добре е да има референдум и ако той реши, съм съгласен, заяви той.

Томислав Дончев отказа да отговори на въпроса дали Радан Кънев е най-подходящ за лидер на Реформаторския блок. Това е техен ангажимент. Дори и да имаме мнение по въпроса, предпочитаме да не го изговаряме. Ако имат лидер, да ще ни е по-лесно, защото това предполага по-голяма скорост на вземане на решенията, е мнението на вицепремиера, който допълни, че добрите решения понякога се раждат и след дълъг спор.

Не мисля, че някой пише или има намерение да реализира сценарий "разделяй и владей", категоричен беше Дончев по отношение сътрудничеството им с коалиционните им партньори.

По отношение на сливането на НАП и агенция "Митници" вицепремиерът определи  тази идея като не лоша. Реформата, по думите му, е стъпка в правилната посока, но това не бива да се прави от ден 1-ви. Той коментира, че сливането трябва да се предприеме само, ако управляващите са убедени, че по време на този процес няма да има спад на приходите.

"Без преувеличение" Дончев определи ситуацията с еврофондовете като тежка. Той изтъкна няколко проблема. 
Първият е, че годината трябва да приключи с възможно по-малка загуба на средства от Брюксел. Преди години не сме си позволявали да губим сериозни суми, ако не платим колкото е заложено, губим, съобщи той и уточни, че става дума за края на настоящия програмен период.

Трябва да плащаме колкото се може повече. Свикнали сме с мисълта, че загуба на средства ще има. Няма да кажа число, защото ако администрациите чуят че съм приел риска, няма да бъдат по-активни в работата си. Сумата е плашеща, предупреди Дончев.

Вторият проблем е размразяването на ОП "Регионално развитие", а третият - стартът на настоящия програмен период 2014-2020 г., който според вицепремиера трябва да се случи максимално бързо. Той обясни, че бизнесът и неправителствения сектор имат нужда от тези пари. Проблемът е, че 2014-та беше нулева година, не по моя вина. Огромна е опасността плащанията по нея да започнат втората половина на 2015 г.

Изкусителен е разговорът да обясня как предишните са виновни. Имам основания да го кажа, но не това е разговорът. Да гледаме напред, не назад, призова Томислав Дончев и допълни, че независимо дали администрацията може да работи по-добре или по-зле, е имало политически решения, които е трябвало да бъдат взети. Например къде да се инвестират милиарди, решава правителството, къде да се случат реформи - също, онагледи той.

Ако средствата тръгнат през втората половина на 2015-та, това значи местни администрации и фирми да стоят месеци без финансиране, което е загуба за икономиката, предупреди вицепремиерът и съобщи, че ако се забави стартът на новия програмен период, има вариант проекти да се финансират със средства от бюджета, след което да се иска възстановяването им от Брюксел.

Попитан за мнението му за министъра на икономиката Божидар Лукарски, Дончев заяви, че впечатленията му от миналата седмица са, че се отнася съвестно и отговорно към задачите си като икономически министър.

Министърът на икономиката не е задължително да е макроикономист или икономически анализатор. Трябва да има визия. С него коментирахме, че трябва да има две основни задачи, по които и двамата имаме консенсус - привличането на чуждестранни инвеститори и промяна на икономическата среда, основно чрез стимулиране на малки и средни предприятия, заяви вицепремиерът.

По думите на Дончев метафората, че "ако трябва ще се влачат по корем, но ще построят "Хемус", е крайната версия на възможния сценарий, когато правителството се сблъска с трудности, но автомагистрала "Хемус" е сред приоритетите, каквито са и завършването на магистрала "Струма" и други инфраструктурни проекти. Вицепремиерът смята още, че различията между северна и южна България по отношение на транспортните мрежи трябва да се изгладят, което трябва да се случи именно с европари.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати