Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Април 3
Начало arrow Крими arrow Осъдиха убийците на Куцкова, дори адвокатът им ги нарече „млади кретени”

Осъдиха убийците на Куцкова, дори адвокатът им ги нарече „млади кретени”

  Print E-mail
2014-11-13 14:30:33
източник: news.bg

По 12 години и 6 месеца затвор за обвиняемите Станислав Маламов и Велик Корчев определи Софийският градски съд заубийството на 85-годишната Надежда Куцкова, свекърва на съдия Нели Куцкова.

Те ще трябва да заплатят по 50 хил. лева обезщетение на семейството на убитата жена, както и разноските по делото.

Припомняме, в нощта на 31 декември срещу 1 януари 2014 г. Станислав Маламов и Велик Корчев проникнаха с взлом в апартамента на 85-годишната Надежда Куцкова. Маламов я е задушил в опити да спре писъците й, докато Корчев е обирал апартамента.

Съдът наложи 19 години затвор, което счете за справедливата граница, но тъй като делото се гледа по съкратената процедура, присъдата е намалена с една трета, като са зачетени и задържанията на убийците на Куцкова.
Иначе законът предвижда присъда от 15 до 20 години затвор или доживотна присъда.

Корчев и Маламов ще изтърпяват наказанието си при първоначално строг режим.

Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

Въпреки че е адвокат на единия обвиняем - Велик Корчев, адв. Маджаров определи като "млади кретени" убийците на Надежда Куцкова. По думите му, е страшно, че престъплението е разкрито напълно случайно. Според Маджаров при условие, че престъплението е извършено на 31 декември 2013 г., би следвало Корчев и Маламов да са били арестувани още на 2 януари 2014 г., а не 20 дни по-късно.

"Трагичното е, че това елементарно престъпление би могло да остане неразкрито, а са го извършили млади кретени, което говори за нивото на обществото ни в момента", изригна адв. Маджаров, допълвайки, че човек с мозък в главата не може да извърши такова нещо.

Жената, от която подзащитният му Корчев има дете, живее над убитата Куцкова. Тя, заедно с детето си, е била в дома си в деня на убийството, стана ясно от защитата на Корчев.
"Полицията не се е разходила по апартаментите, за да види кой живее, що живее", възмути се юристът.

Самият Корчев е криминално проявен и е пуснат от затвора през февруари или март. Според адвоката, ако тогава разследващите са питали жена му къде е бащата на детето й, са щели моментално да го потърсят като евентуален заподозрян, а Корчев да си признае за деянието още преди да му сложат белезниците.

Убийството на възрастната жена се разкрива благодарение на познат на Корчев. Момчето било от Радомир и спяло в хостел в кв. "Овча купел". То твърдяло, че заедно с Корчев са извършвали грабежи. Радомирецът дава номера на Корчев и някой "умен полицай", по думите на адвоката, се сетил да провери телефонната клетка в блока на пострадалата. Тогава се установява, че от този телефон има разговори в нощта на убийството.

Според адвоката на семейството на убитата Надежда Куцкова присъдата за убийците на жената е малка, имайки предвид, че деянието е умишлено. Той базира твърдението си на фактите по делото.
От 23 декември до 31 декември Корчев и Маламов ходили четири пъти до апартамента на жертвата си, за да се запознаят с обстановката - кога има и кога няма човек в апартамента, за да извършат обира. В основата на грабежа ръководител е Корчев, който познавал жертвата.

Двамата обмисляли два варианта за обира. Първият - Маламов да позвъни на вратата и ако няма никого, да счупят прозореца на терасата, за да влязат. Вторият вариант бил резервен, но всъщност именно той бил употребен. Стратегията била, ако има човек в апартамента, той да бъде неутрализиран, което всъщност се случило и довело до смъртта на възрастната жена.

Адвокатът изтъкна, че Корчев и Маламов са криминално проявени. Корчев е осъждан четири пъти, а Маламов три пъти. В тази връзка Корчев е планувал да извърши грабежа, а използвал Маламов за по-тежкото престъпление - именно ликвидирането на Куцкова. Целта на Корчев е била, по думите на адвоката, ако евентуално ги разкрият, да носи отговорност само за грабежа.

Адвокатът на семейството ще съгласува следващите си действия с близките на Куцкова, но най-вероятно ще обжалват присъдата пред Софийския апелативен съд (САС).

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Крими
  Новини Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дондуков", съобщи ...
  Новини Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще се бди за ...
  Новини Преводът на обвинението срещу Васил Божков и документите за екстрадиция на бизнесмена от Обединените арабски емирства е готов. Това съобщава БТВ, позовавайки се на източник от ...
  Новини Анализатори не очакват реални резултати от обявената от главния прокурор Иван Гешев вчера ревизия на приватизацията от последните 30 години.Финансистът Емил Хърсев коментира пред ...
  Новини Специализираната прокуратура е отделила материали от първото обвинение срещу Васил Божков, за да образува ново разследване срещу него. Това е свързано и с твърденията за изнасилвания на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?