28 Март 2024 г. Четвъртък

София е единствена в Европа с разкопки на 8000 г.

2014-11-12 22:39:58

Кметът Йорданка Фандъкова посети археологическите разкопки в кв. "Слатина". Снимка БТА


Няма столица в Европа, в която да има разкрити археологически структури на 8 000 години, каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на огледа на Раннонеолитното селище в кв. "Слатина".

Археологическите разкопки са на ул. „Акад. Г. Бончев” и бул. „Шипченски проход”, а ръководител е проф. Васил Николов – НАИМ на БАН.

По думите на кмета това е един от четирите проекта, които се финансират по столична програма „Култура” заедно със Западната порта на Сердика, манастира "Мария Магдалена" в Бухово и крепостта Урвич.

Задача на общината е разкопките да бъдат разкрити, експонирани и запазени. Идеята е ученици да ги посещават, да провеждат часовете си там и да ги изучават, обясни Фандъкова.

Кметът благодари на БАН за съвместната работа и допълни, че следващата година трябва да започне самото изпълнение на проекта.

Тя подчерта, че е важно работата по проектите от културно-историческото наследство да не се прекъсва. "Разчитаме на собствените си средства по отношение на програма „Култура”, но сме подали нашите проекти и очакваме един по-сериозен финансов ресурс от т.нар. „Норвежка програма”, допълни Фандъкова.

Кметът призна, че последната година и половина по тази програма не се е случило нищо, което е забавило работата, въпреки че общината е била готова по проектите, които са на обща стойност 3 млрд. лева.

„Надявам се София да получи това финансиране, за да може следващата година да продължим активната работа по разкриването на богатото културно-историческо наследство на града ни”, допълни Фандъкова.

Кметът потвърди пред "Фокус", че строежът на метрото върви по график и над 70 % от дейностите вече са изпълнени в двата участъка - до „Летището” и до ж.к. „Бизнес парк”, а напролет движението по тях трябва да бъде пуснато.

„Това ще допринесе за създаване на връзката с летище София с централна градска част и Централна гара. Ще се постигне тази интермодалност, която беше в основата на тази отсечка”, обясни Фандъкова.

София има няколко големи и важни проекта, каза кметът и посочи за пример метрото, Завода за отпадъци, реконструкцията около НДК.

Работата по метрото е привлякла най-много европейски средства. „С европейски средства успяхме да завършим първия етап на проекта за Завода за отпадъци и в момента строим втория етап – инсталацията за механично-биологично третиране, която трябва да бъде готова следващата година”, заяви Фандъкова.

Като важни проекти, които не се виждат, но се усещат, е изграждането на канализации на територията на общината, допълни тя.  За целта обаче трябва да се намери решение в новия програмен период София да може да кандидатства по ОП „Околна среда” за изграждането им, допълни Фандъкова.

Около НДК предстои подмяна на настилките на парка, вече е започнат ремонтът и цялостната реконструкция на естакадите с нови осветления, с озеленяване и с пейки. „Ще се получи едно страхотно място за разходка, благодарение на европейски средства и съфинансиране от Столична община”, допълни Фандъкова.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати