26 Април 2024 г. Петък

ГЕРБ започнаха промените в МВР и сектор „Сигурност"

2014-11-12 13:03:09
ГЕРБ започнаха мащабна реформа в сектор „Сигурност". Депутатите от управляващата партия внесоха промените в закона за МВР, с които на практика отменят решения взети от кабинета „Орешарски" и връщат модели, функционирали по време на първия кабинет на ГЕРБ.

На брифинг в НС, където бяха обявени промените дойде и новоназначеният заместник-вътрешен министър Красимир Ципов.

Както вече е ясно ГДБОП излиза от ДАНС. Искаме да направим реформа, която да върне в нормалната функционалност МВР, обясни заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Изваждат се полицейските функции на ДАНС. Нейна основна задача ще е контраразузнавателната дейност.

Ние ще направим промени, които ще бъдат полезни за сектор „Сигурност", увери Цветанов. Припомняме, предишният вътрешен министър Цветлин Йовчев твърдеше същото, правейки промените през 2013-та.

Ще има и реален парламентарен контрол върху силовото ведомство. Според Цветан Цветанов няма парламентарен контрол върху ДАНС и това е предпоставка за злоупотреби при използването на технически средства.
Подслушванията няма да се върнат в МВР, стана ясно от думите на Цветанов. Ще има само една структура, която ще подслушва и това ще е ДАТО.

Възстановява се балансиращата роля на президента при назначаване на висшето професионално ръководство на МВР - главния секретар. Възстановява се ГД „Национална полиция", която обединява криминалната и охранителната полиции.
ГД „Гранична полиция" отново става самостоятелна.

Смятаме, че с тази реформа ще можем да върнем нормалното функционално състояние в МВР, каза Цветан Цветанов.

ГЕРБ внасят и пакета законодателни промени за НРС, НСО, служба Военна информация, както и устройствения закон за спец службите.

Заместник-вътрешният министър Красимир Ципов увери, че с промените се цели да се върне стабилността вътре в МВР.

Що се отнася за искането на левицата за КСНС за промените в сектор „Сигурност" от ГЕРБ припомниха, че тяхна идея е за постигане на пълен консенсус по законодателните промени в сферата.

От ДПС са лаконични за внесените от ГРЕБ промени в сектор „Сигурност". Те първо искат да видят какво предлагат управляващите. Експертизата ни ще бъде изцяло професионална, няма да има политически пристрастия в това, което ще дадем като експертиза, заяви в кулоарите на НС Камен Костадинов.
източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати