Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Окт 22
Начало arrow България arrow ГДБОП се разделя със сигурност с ДАНС, минава към МВР

ГДБОП се разделя със сигурност с ДАНС, минава към МВР

  Print E-mail
2014-11-12 10:32:45
източник: dnes.bg

"Ще се води дебат дали ДАТО да остане, или да се върне в МВР. Засега сигурно е само прехвърлянето на ГДБОП от ДАНС отново в МВР", цитира думите на вътрешния министър Веселин Вучков "24часа", казани вчера.

"Има много какво да се желае не само по отношение на ДАНС, но и на другите служби, които са допускали спекулации с политически цели", подчерта министърът.

До края на годината в МВР ще бъде назначен заместник на главния секретар Светлозар Лазаров, съобщи Вучков. Лазаров засега остава с 5-годишен мандат, както е по закона за МВР. "Няма да си позволя нарушения на закона. Има избран главен секретар, той продължава да работи, независимо че като депутат имах възможност многократно да критикувам работата му", каза министърът.

"Определено има съпротива към идеята за обединение на военното и цивилното разузнаване, но още нищо не е ясно." Това пък каза вчера военният министър Николай Ненчев, цитиран от "Труд". Военните разузнавачи твърдят, че работата им е коренно различна от тази на цивилните и обслужва друг тип дейности. От няколко години във всяко формирование зад граница има звено от служба "Военна информация". То трупа данни предимно за въоръжение, техника, обучение на паравоенни формирования и други чисто военни инициативи, които са полезни за бойците ни на мисия.

Възможно е да настъпят промени и в Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО). "Всичко е въпрос на дискусия, все още не са взети конкретни решения дали да бъде закрита, или преобразувана тази агенция", обясни вътрешният Веселин Вучков. В края на 2013 г. службата за подслушване на МВР бе извадена от вътрешното ведомство и преобразувана в самостоятелна агенция към МС, за да няма злоупотреби. ГЕРБ планира и да върне служба БОП от ДАНС обратно в МВР.

Посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън коментира, че през 2013 г. в България е била извършена съществена реорганизация в сектора за сигурност "без никакви консултации или подготовка". "Нов период на радикални промени би намалил ефективността на нашето партньорство. Надяваме се,че всяка промяна ще бъде съгласувана, внимателно планирана и внедрена постепенно и търпеливо", допълва Алън.

Държавите - членки на ЕС, могат да откажат да изплащат социални помощи на безработни имигранти, които са се възползвали от правото на свободно придвижване с цел да получат финансова подкрепа от друга европейска страна, реши базираният в Люксембург съд на ЕС, цитиран от агенциите, съобщава "Сега".

Решението е от ключово значение в контекста на дебата за т.нар. социален туризъм в по-богатите страни от ЕС, които напоследък все по-често твърдят, че най-вече българи и румънци злоупотребяват с правото на свободно движение в ЕС и имигрират, за да получат по-големи финансови помощи. Великобритания от доста време се опитва да ограничи социалните помощи за имигранти.

Млади български таланти може да се обучават в Болшой театър, заяви генералният му директор Владимир Урин на среща с посланика ни в Москва Бойко Коцев, съобщава "24 часа". Всеки желаещ трябва да се яви на конкурс, като трябва да има висше музикално образование, да е до 30 г., да говори руски език и да бъде талантлив. По време на обучението, спечелилите конкурса, се назначават на работа и имат възможност за изява на сцената на Болшой театър.

Посланикът ни обсъди и перспективата на сцената му да гостува постановка на Софийската национална опера и балет, съобщиха от посолството ни в Русия.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  Новини Снимка: Димитър Кьосемарлиев - Ипрезидентът Румен Радев използва социалните мрежи, за да честити годишнината от обявяването на независимост на България. - - "И преди столетие, и днес независима ...
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?