19 Април 2024 г. Петък

ГДБОП се разделя със сигурност с ДАНС, минава към МВР

2014-11-12 10:32:45
"Ще се води дебат дали ДАТО да остане, или да се върне в МВР. Засега сигурно е само прехвърлянето на ГДБОП от ДАНС отново в МВР", цитира думите на вътрешния министър Веселин Вучков "24часа", казани вчера.

"Има много какво да се желае не само по отношение на ДАНС, но и на другите служби, които са допускали спекулации с политически цели", подчерта министърът.

До края на годината в МВР ще бъде назначен заместник на главния секретар Светлозар Лазаров, съобщи Вучков. Лазаров засега остава с 5-годишен мандат, както е по закона за МВР. "Няма да си позволя нарушения на закона. Има избран главен секретар, той продължава да работи, независимо че като депутат имах възможност многократно да критикувам работата му", каза министърът.

"Определено има съпротива към идеята за обединение на военното и цивилното разузнаване, но още нищо не е ясно." Това пък каза вчера военният министър Николай Ненчев, цитиран от "Труд". Военните разузнавачи твърдят, че работата им е коренно различна от тази на цивилните и обслужва друг тип дейности. От няколко години във всяко формирование зад граница има звено от служба "Военна информация". То трупа данни предимно за въоръжение, техника, обучение на паравоенни формирования и други чисто военни инициативи, които са полезни за бойците ни на мисия.

Възможно е да настъпят промени и в Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО). "Всичко е въпрос на дискусия, все още не са взети конкретни решения дали да бъде закрита, или преобразувана тази агенция", обясни вътрешният Веселин Вучков. В края на 2013 г. службата за подслушване на МВР бе извадена от вътрешното ведомство и преобразувана в самостоятелна агенция към МС, за да няма злоупотреби. ГЕРБ планира и да върне служба БОП от ДАНС обратно в МВР.

Посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън коментира, че през 2013 г. в България е била извършена съществена реорганизация в сектора за сигурност "без никакви консултации или подготовка". "Нов период на радикални промени би намалил ефективността на нашето партньорство. Надяваме се,че всяка промяна ще бъде съгласувана, внимателно планирана и внедрена постепенно и търпеливо", допълва Алън.

Държавите - членки на ЕС, могат да откажат да изплащат социални помощи на безработни имигранти, които са се възползвали от правото на свободно придвижване с цел да получат финансова подкрепа от друга европейска страна, реши базираният в Люксембург съд на ЕС, цитиран от агенциите, съобщава "Сега".

Решението е от ключово значение в контекста на дебата за т.нар. социален туризъм в по-богатите страни от ЕС, които напоследък все по-често твърдят, че най-вече българи и румънци злоупотребяват с правото на свободно движение в ЕС и имигрират, за да получат по-големи финансови помощи. Великобритания от доста време се опитва да ограничи социалните помощи за имигранти.

Млади български таланти може да се обучават в Болшой театър, заяви генералният му директор Владимир Урин на среща с посланика ни в Москва Бойко Коцев, съобщава "24 часа". Всеки желаещ трябва да се яви на конкурс, като трябва да има висше музикално образование, да е до 30 г., да говори руски език и да бъде талантлив. По време на обучението, спечелилите конкурса, се назначават на работа и имат възможност за изява на сцената на Болшой театър.

Посланикът ни обсъди и перспективата на сцената му да гостува постановка на Софийската национална опера и балет, съобщиха от посолството ни в Русия.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати