16 Април 2024 г. Вторник

Танов: Който е срещу нас, е в сивия сектор

2010-09-10 09:10:49
Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов обвини компаниите от петролния и алкохолния бранш, които обжалват наредбата за контрол на акцизните стоки пред Върховния административен съд (ВАС), че са в сивия сектор и че не искат да плащат пълните си задължения към държавата.

На наредбата, която вече е в сила и има гратисен период за изпълняване на изискванията й до края на месеца, се разчита да наложи тотален контрол над производството на алкохол и петролни продукти чрез монтиране на измервателни уреди в предприятията. Изказването на Танов стана по време на парламентарната бюджетна комисия вчера, на която финансовият министър Симеон Дянков, неговият заместник Владислав Горанов, директорът на НАП Красимир Стефанов и Ваньо Танов се явиха, за да представят своите прогнози за изпълнение на приходите.

Шефът на митниците заяви, че ако наредбата остане в сила, ще съберат с 250 млн. лева повече ДДС спрямо заложеното в актуализирания бюджет за 2010 и това ще компенсира около 150 млн. несъбрани акцизи. Стефанов също обеща преизпълнение на приходната задача с над 100 млн. лева. Според първоначалните данни за август за постъпленията в бюджета на годишна база има подобрение в събираемостта и от двете ведомства.

Танов обвърза и успеха в борбата със сивия сектор с утвърждаването на обжалваната наредба, чието въвеждане се подкрепя и от опозицията. Вчера ВАС заседаваше по спорната наредба, като решение се очаква най-рано днес.

"Наредбата се обжалва от газовата асоциация, там са 5 или 6 фирми, подписали това искане, и останалите са от алкохолния бранш. Тоест 18 фирми се мъчат да решат въпроса и за мен е ясно, че тези фирми са в сивия сектор и се мъчат да не изплатят това, което дължат на държавата. Има фирми, които за мен са плащали 10% от дължимото на държавата, а останалите 90% са отивали другаде", заяви Танов.

Мотивите на някои производители срещу наредбата е, че тя ще изисква допълнителни инвестиции за внедряване на новите устройства. Ваньо Танов пък заяви, че монтирането на измервателните устройства би струвало най-много 30 хил. лв. на компаниите и е пренебрежимо малка инвестиция на фона на оборотите им.

По време на комисията обжалващите компании не бяха назовани поименно, но проверка на "Дневник" в сайта на ВАС показа, че има няколко жалби срещу въпросната наредба. Едната е на големите алкохолни производители, сред които "СИС Индустрийс",  "Бойар", "Винпром Русе", "Пещера", "Едоардо Миролио", "ЛВК - Винпром", "Винекс Преслав", "Черноморско злато"Препоръчвам му да прочете конституцията и Административнопроцесуалния кодекс, за да види реда, по който се обжалва, и да не ни нарича олигарси." По думите му фирмите, които са срещу наредбата, представляват 80% от доставките на горива в страната, а сред тях са "Лукойл", "Петрол" и OMV.

В коридорите на парламента Танов заяви, че сред обжалващите наредбата има малки компании, които са изпълнили нейните предписания, но я атакуват пред ВАС под давление на големи производители, които не искат открито да се афишират. Подкрепа за наредбата вчера изказаха депутати от ДСБ, ДПС и БСП, докато управляващите от ГЕРБ само задаваха въпроси.

Съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов и Асен Агов поискаха да се оповестят имената на фирмите, които обжалват наредбата, Йордан Цонев призова каквото може от тази наредба да се включи в Закона за акцизите и данъчните складове, за да не може да се обжалва, а червените депутати обявиха, че подкрепят инициативата.

Вчера Танов заяви, че винаги когато има сериозно вдигане на акцизите, както тази година, следва и проблем със събираемостта им, но само в първата година, а след това нещата се нормализират. Затова той е оптимист, че от 2011 г. нещата ще се подобрят.

Шефът на митниците заяви, че "Булгартабак" не е замесен в контрабандата на цигари, въпреки че контейнер с българската марка "Виктори" бе заловен на пристанище Варна през февруари. Генералът от резерва обясни, че при съвместна операция на българските, турските и гръцките митници е установено, че произведени в български фабрики цигари се изнасят по документи за Африка или Близкия изток, но излизат в тирове и след претоварване в турски и гръцки кораби се връщат обратно в България през морските ни пристанища. Замесени в това обаче били търговците на цигари, а не производителите.

На комисията вчера стана ясно, че събираемостта на приходите се подобрява и през юли и август се отчита ръст на данъчните приходи на годишна база. Владислав Горанов заяви, че актуализираният план за приходите в бюджета ще се изпълни на 96.4% и затова няма да се наложи повторна актуализация на бюджета. Повод за оптимизъм са възстановяването на промишления сектор и земеделието, както и подобрената работа на приходната администрация.

"Винпром Плевен", Пловдив;
"ЛВК - Винпром", Търговище;
"Винарска изба - Малката звезда", Харманли;
"Шато Коларово", с. Коларово;
"Винарска изба Логодаж", Благоевград;
"Едоардо Миролио", с. Еленово;
"Българска лозарска компания", Видин; "Черноморско злато", Поморие;
"Бойар", Бургас;
"Винекс Преслав", Велики Преслав;
"Винпром Русе", Русе;
ЕТ "Ивена Комерс - Валентин Шотев", София;
"Пещера", Пловдив;
"Сис Индустрийс", София.

"Винпром Лудогорие", Разград;
СНЦ"Регионална лозаро-винарска камара Тракия", Пловдив;
"Осмар", Шумен;
"Стархо Со", с. Брестовица;
"Винпром Плевен", Пловдив;
Всестранна кооперация "Нов живот", с. Брестовица;
ТД "Биотест", Стара Загора;
ЕТ "Тодор Опрев", Силистра;
"Лайт Касъл", Ивайловград;
"Винпром Алвина", Варна;
Винарска къща "Бонини", Пловдив;
"Домейн Юстина", с. Устина;
"Синева", Севлиево;
ВК "Тракия Естейт", Пловдив;
ВИ "Брезово-България", Пловдив;
"Видинска гъмза", Видин.
 
По темата работиха и Георги Жечев, Татяна Пунчева и Цветелина Катанска
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати