28 Март 2024 г. Четвъртък

Обама и Путин обсъдиха Украйна, Иран и Сирия

2014-11-11 14:45:12
Президентът на САЩ Барак Обама се срещна днес в Пекин с руския си колега Владимир Путин и обсъди с него Украйна, Иран и Сирия, съобщи Белият дом, цитиран от Франс прес.

"На три пъти в днешния ден, общо за 15-20 минути, президентът Обама имаше възможността да разговаря с президента Путин", съобщи говорителката на американския Съвет за национална сигурност Бърнадет Мийхан.

Разговорите са се състояли в рамките на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското сътрудничество (АТИС) в Пекин и на тях са били обсъдени Украйна, Иран и Сирия, добави тя.

Франс прес отбелязва, че водени в Украйна военни учения пораждат опасения от възобновяване на войната в проруския сепаратистки бастион Донецк.

По-рано днес в Пекин съветникът на Барак Обама Бен Роудс подчерта, че САЩ продължават да са "дълбоко смутени от действията на Русия".

"Имаме пътната карта на споразумението от Минск (за прекратяване на огъня) и тя трябва да се спазва", добави съветникът и каза, че ако се срещнат, Обама ще подчертае пред Путин "необходимостта от връщане към това споразумение".

Вчера американският вицепрезидент Джо Байдън предупреди Русия, че се излага на нови санкции, ако не спазва ангажиментите си да изтегли войските и оборудването си от източните райони на Украйна.

Междувременно стана ясно, че външните министри от Европейския съюз ще обсъдят на 17 ноември в Брюксел перспективите за въвеждане на допълнителни санкции срещу Русия, а също и въпроси по оказване на подкрепа на Украйна. Това съобщи днес върховният представител на ЕС по външните работи и сигурността Федерика Могерини, цитирана от ТАСС и Ройтерс.

Тя говори на откриването на Берлинския форум за външна политика, посветен на ролята на Германия в международните дела.

"Следващият понеделник ще имаме министерска среща в Брюксел и там ще водим дискусия, но бих казала, не точно дали да разширим санкциите, а най-вече как да подкрепим Украйна в тези трудни времена", каза Могерини пред репортери в Берлин.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати