Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Януари 22
Начало arrow България arrow Северна и Южна България все по различни икономически

Северна и Южна България все по различни икономически

  Print E-mail
2014-11-11 14:43:19
източник: dnes.bg

Разликите между Северна и Южна България по отношение на инвестициите и като цяло – на икономическото развитие, продължават да се увеличават. Това става ясно от наблюдението на Института за пазарна икономика (ИПИ) за развитието на отделните региони в страната.

От института са използвали регионалните данни на Националния статистически институт (НСИ) за анализ на случващото се в 28-те области на страната.

На базата на проучванията си икономистите са категорични, че има големи разлики на регионално ниво, а подходът на управление е един същ. Според тях са необходими различни, таргетиращи политики за отделните области, които да отчитат различията в развитието.

Един от показателите за икономическото развитие е пазарът на труда, обясни икономистът Десислава Николова. Данните показват, че има раздвижване и намаление на безработицата в повечето области през последните месеци. Изключение обаче са повечето области в Северна България, сред които Монтана, Силистра, Ловеч, Търговище и Разград. По-голямата част от работните места са разкрити в столицата.

Анализите на ИПИ показват, че заетостта в страната е все още под нивата отпреди кризата (т.е под нивата от 2008 година), но вече се виждат трайни тенденции към възстановяване.

Ключовите инфраструктурни проекти, започнали през 2012 -2013 година, също са в южната част на страната и Северна България отново изостава.

„В същото време отново имаме влошаване на дела на пътната настилка в добро състояния, въпреки че през 2013 година бяха пуснати последните отсечки на АМ „Тракия“, обясни още Николова. Тя посочи, че магистралата е път от първи клас с отлична настилка и влошаването означава паралелно западане на другите пътища.

Инвестициите са важен двигател на икономиката, припомниха икономистите. Техните данни показват, че притокът на преките чужди инвестиции в периода около 2007 – 2009 година са били в областите със строителен бум – София, Перник, Варна и Бургас. След това обаче привлекателни стават още и индустриални центрове като Габрово, Стара Загора и Пловдив. Обяснението за това може да бъде бумът на индустриалния износ, който беше и двигател за икономическото възстановяване в годините след кризата.

Данните на ИПИ показват, че като цяло притокът на инвестиции е в области с по-високо благосъстояние на населението.

„Тази връзка (между благосъстояние и преки инвестиции – бел. ред) не е еднопосочна. Не само преките инвестиции са важен фактор за развитие, но и инвестициите се насочват към вече високоразвити области“, посочи Николова. Обяснението е, че тези области предлагат повече възможности – по-голям пазар, повече контакти с развили се фирми и т.н.

През последните години се наблюдава нетен отлив на чужд капитал от столицата и така се свива разликата между регионите. София обаче все още е лидер по привлечени инвестиции – през миналата година е успяла да привлече 9 хил. евро инвестиции на човек от населението. За сравнение, последната област по този показател – Силистра, е успяла да привлече едва 111 евро на човек.

Като "приятна изненада" през последните години икономистите описаха област Бургас. От 2008 година до 2013 година областта е успяла да привлече към 5 млрд. евро чужди инвестиции. През миналата година тя е била и на второ място по усвоени европейски средства. Явор Алексиев от ИПИ посочи, че очакванията са през 2015 година в областта да бъде възстановено нивото на безработицата от преди 2008 година. Областта показва трайно и бързо възстановяване.

Областта с най-голям процент на усвоени европейски средства за трета поредна година е Габрово, показват още данните на ИПИ.

Въпреки влошените показатели в областите, местната администрация не полага чувствителни усилия за подобряване на бизнес средата, посочи още Десислава Николова. Това е видно от анкетите с представители на бизнеса, които институтът провежда всяка година.

Едно от възможните обяснения за това е политическата криза, която влияе на централната и местната власт, както и на възприятията на бизнеса за средата, обясни още тя.

Демографското развитие е във все по-мрачни краски в анализите на института. От 2010 година насам вече няма област в страната с положителен естествен прираст. Механичен прираст има само в големите областни центрове.
От 2014 година в нито една област пък децата под 15 години не са повече от хората над 65 години.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?