2 Май 2024 г. Четвъртък

Кабинетът обсъжда днес кандидатурите за зам.-министри

2014-11-10 09:05:43

Днес министрите се събират при вицепремиера Румяна Бъчварова, за да разпределят зам.- министерските кресла. Очаква се среща и при премиера Бойко Борисов, съобщава "Труд".

Макар че все още няма яснота за схемата, по която ще се делят зам. министерските кресла, се очаква като мандатоносител ГЕРБ да поискат по поне едно такова във всяко ведомство. От Реформаторския блок крият кандидатите си за втория ешалон, а от АБВ засега не вземат отношение по въпроса. Официалната позиция на Патриотичния фронт е, че не искат да участват в изпълнителната власт.

Източници на "Труд" разкриха, че някои министри вече са подготвили кандидати за свои заместници, без да мислят за партийни квоти.

Министерството на земеделието ще се върти само от кадри на ГЕРБ.

За заместници на здравния министър д-р Петър Москов се обсъждат д-р Бойко Пенков и д-р Стойчо Кацаров. Пенков бе зам.-шеф на НЗОК при създаването й по време на кабинета „Костов". Кацаров тогава бе зам. здравен министър. Не е ясно обаче дали сега ще приеме поста.

Финансовият министър Владислав Горанов сам обяви, че ще предложи като негов заместник да остане Кирил Ананиев, който бе на поста на зам.-министър и в служебното правителство. Ананиев ще продължи да се занимава с изготвянето на бюджетите на страната.

Очаква се строителният министър Лиляна Павлова да предложи за зам.-министър по регионалното развитие и благоустройството да се върне Добромир Симидчиев. Той бе заместник и в първия мандат на Павлова.

Транспортният министър Ивайло Московски все още пази в тайна кои ще предложи за заместници. Знае се само, че те ще бъдат четирима.

За министерството на туризма в момента се въртят основно две имена на заместник-министри - на досегашния Бранимир Ботев, когото повечето големи туристически организации не одобряват, и на Иво Маринов - бившият зам.-министър на икономиката от първия кабинет на Борисов. Надяваме се, че изборът на зам.-министри ще стане след консултации с браншовите организации в туризма, коментираха пред "Труд" шефовете на асоциациите на хотелиерите и на туроператорите - Благой Рагин и Байко Байков.

Очаква се Веселин Вучков да предложи за свой заместник Димитър Георгиев, с когото работеха заедно в МВР в екипа на Цветан Цветанов.

Засега заместниците на Христо Иванов - Марин Вачевски и Петко Петков, остават на постовете си.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати