20 Април 2024 г. Събота

Западът допусна грешки с Русия, смятат легендарни дипломати

2014-11-09 18:20:41

Херни Кисинджър. Снимка: Reuters


Бившият държавен секретар на САЩ и легенда в дипломацията Хенри Кисинджър предупреди, че има риск от нова студена война във връзка със случващото се в Украйна, предаде ТАСС.

"Такава опасност има и не можем да я пренебрегнем", заявява той в публикувано днес интервю за германското сп. "Шпигел". Ако заплахата не се приеме сериозно, "това може да предизвика трагедия", смята Кисинджър.

"Ако Западът иска да е честен, трябва да признае, че е допуснал грешка", казва той във връзка с украинската криза. "Европа и САЩ не схванаха значението на събитията, започнали с преговори за икономическите връзки между Украйна и ЕС, а после довели до демонстрации в Киев“, обяснява бившият държавник. 
 
"При все това Украйна винаги е била от специално значение за Русия. Това не бе разбрано - една фатална грешка", изтъква Кисинджър.

Той изразява обаче съмнения дали са целесъобразни антируските санкции. "Те са опасни с това, че в бъдеще големите държави може би ще се опитат да вземат предпазни мерки, ще започнат по-силно да регулират пазара си", отбелязва бившият дипломат. 

Отношенията между Запада и Русия трябва да бъдат "рестартирани", заявява в поместено днес интервю за "Билд ам зонтаг" Ханс-Дитрих Геншер - бивш външен министър на ФРГ, патриарх на германската дипломация.

Мнозина на Запад явно са на мнение, че падането на Берлинската стена е доближило разделителната черта между Изтока и Запада, минавала през Берлин, към границите на Русия. Русия обаче бе и си остава страна от Източна Европа, а не от Западна Азия, тя все така е свръхдържава, посочва той. 

Според бившия външен министър на ФРГ, "в света днес има две доминиращи ядрени сили, които гарантират стабилност". "В тази връзка мога да разбера защо Москва настоява за равноправен диалог", казва той.

"Освен това с хората в Русия ни свързва сътрудничество в уреждането на големи международни конфликти, примерно в Близкия изток“, продължава Геншер. "С оглед новата заплаха откъм "Ислямска държава" трябва да разберем, че общите интереси на Запада с Русия са далеч по-важни от разногласията, по-специално за конфликта в Украйна."

"Затова се обявявам за ново начало в отношенията с Руската федерация", изтъква той. "Та нали става дума да изградим стабилен многополюсен свят", отбелязва Геншер.

Той, също като Кисинджър, говори за грешка в отношенията с Русия. На 25 септември 2001 г. руският президент Владимир "Путин се обяви в слово пред Бундестага за създаване на общоевропейска зона за свободна търговия", напомня бившият германски дипломат.

"Ако ЕС се бе вслушал в думите му, Москва според мен по съвсем друг начин би реагирала на темата Украйна да получи членство в ЕС", убеден е той.

"Отношенията между ЕС и Украйна се определят от развитието вотношенията между ЕС и Русия", смята бившият германски външен министър. Според него Евросъюзът трябва отново да разгледа възможността за формиране на общоевропейска зона за свободна търговия. 

"Голяма грешка е също, че не се използва Съветът НАТО-Русия, създаден тъкмо за кризисни периоди", подчертава Геншер.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати