24 Април 2024 г. Сряда

Парламентът се зае с кабинета „Борисов 2"

2014-11-07 09:33:02

218 от 240 депутати осигуриха кворум за днешния специален пленарен ден - дебатите и гласуването на кабинета "Борисов 2".

В Народното събрание дойдоха патриархът, държавният глава Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на дипломатическия корпус. Служебният кабинет също дойде в парламента, за да присъства на избирането и полагането на клетва от новия редовен кабинет на страната.

Дебатите и вота в зала се предават директно по БНТ и БНР, решиха народните избраници. С аплаузи от страна на депутатите на ГЕРБ предизвика прочетения от председателя на НС Цецка Цачева указ на президента, с който той предлага да се избере за министър-председател Бойко Борисов.

Припомняме, вчера Борисов връчи на президента изпълнения мандат за съставяне на кабинет. Преди това на уникална и сложна церемония в парламента бе подписан коалиционния договор между ГЕРБ и РБ, както и бе получена декларация за подкрепа от ПФ и от АБВ.

Заместникът на лидера на ГЕРБ Цветан Цветанов представи биографията на Борисов. Имам високата чест да ви представя биографичната справка на номинирания за министър председател Бойко Методиев Борисов, започна Цветанов.
Той припомни рождената дата на бъдещия премиер, бизнес начинанията му в охранителния бизнес, както и управленския му стаж от главен секретар на МВР, кмет на София и министър-председател. Цветанов изтъкна и множеството международни награди на Бойко Борисов.

Убедени сме, че министър-председателят на страната ще бъде изправен пред тежки изпитания, каза Цветанов. Той подчерта, че Борисов имал увереността да се справи с тежките проблеми на България. Политическа и институционална стабилност щяло, по думите му, да осигури втория кабинет Борисов. Заедно с парламентарната подкрепа и заедно с опозицията ще можем да градим България, подчерта той.

След Цветанов на трибуната се качи номиниряният за премиер Бойко Борисов, който се мотивира защо "поема тежката задача" да оглави кабинет при този състав на парламента и несигурно мнозинство.

Търпеливо Борисов обясни от парламентарната трибуна, че предлага Министерски съвет, който се състои от министър-председател, четирима заместник-министри и министри. 
След това Борисов изчете всички министерства, като отбеляза, че Министерство на икономиката, енергетиката и туризма се разделя на три отделни ведомства, а се закрива Министерство на инвестиционното проектиране. 
Бойко Борисов прочете без биографични данни имената на предложените министри.

В кабинета „Борисов 2" влизат:

Министър-председател - Бойко Борисов (ГЕРБ)
Вицепремиер по коалиционна и административна политика -Румяна Бъчварова (ГЕРБ)
Вицепремиер по координация на европейските политики и институнационалните въпроси - Меглена Кунева (РБ)
Вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика - Томислав Дончев (ГЕРБ)
Вицепремиер по демографска и социална политика - Ивайло Калфин (АБВ)
Министър на финансите - Владислав Горанов (ГЕРБ)
Министър на вътрешните работи - Веселин Вучков (ГЕРБ)
Министър на регионалното развитие и благоустройството - Лиляна Павлова (ГЕРБ)
Министър на труда и социалната политика - Ивайло Калфин(АБВ)
Министър на отбраната - Николай Ненчев (РБ)
Министър на външните работи - Даниел Митов (РБ)
Министър на правосъдието - Христо Иванов (РБ)
Министър на образованието, младежта и науката - Тодор Танев (РБ)
Министър на здравеопазването - Петър Москов (РБ)
Министър на културата - Вежди Рашидов (ГЕРБ)
Министър на околната среда и водите  - Ивелина Василева(ГЕРБ)
Министър на земеделието и храните - Десислава Танева(ГЕРБ)
Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Ивайло Московски (ГЕРБ)
Министър на икономиката - Божидар Лукарски (РБ)
Министър на енергетиката - Теменужка Петкова (ГЕРБ)
Министър на туризма - Николина Ангелкова (ГЕРБ)
Министър на младежта и спорта - Красен Кралев 
(ГЕРБ)

Очаква той да бъде подкрепен от 137 депутати - ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ, заедно с напусналата ББЦ Ана Баракова.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати