Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Фев 19
Начало arrow България arrow Парламентът се зае с кабинета „Борисов 2"

Парламентът се зае с кабинета „Борисов 2"

  Print E-mail
2014-11-07 09:33:02
източник: news.bg

218 от 240 депутати осигуриха кворум за днешния специален пленарен ден - дебатите и гласуването на кабинета "Борисов 2".

В Народното събрание дойдоха патриархът, държавният глава Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на дипломатическия корпус. Служебният кабинет също дойде в парламента, за да присъства на избирането и полагането на клетва от новия редовен кабинет на страната.

Дебатите и вота в зала се предават директно по БНТ и БНР, решиха народните избраници. С аплаузи от страна на депутатите на ГЕРБ предизвика прочетения от председателя на НС Цецка Цачева указ на президента, с който той предлага да се избере за министър-председател Бойко Борисов.

Припомняме, вчера Борисов връчи на президента изпълнения мандат за съставяне на кабинет. Преди това на уникална и сложна церемония в парламента бе подписан коалиционния договор между ГЕРБ и РБ, както и бе получена декларация за подкрепа от ПФ и от АБВ.

Заместникът на лидера на ГЕРБ Цветан Цветанов представи биографията на Борисов. Имам високата чест да ви представя биографичната справка на номинирания за министър председател Бойко Методиев Борисов, започна Цветанов.
Той припомни рождената дата на бъдещия премиер, бизнес начинанията му в охранителния бизнес, както и управленския му стаж от главен секретар на МВР, кмет на София и министър-председател. Цветанов изтъкна и множеството международни награди на Бойко Борисов.

Убедени сме, че министър-председателят на страната ще бъде изправен пред тежки изпитания, каза Цветанов. Той подчерта, че Борисов имал увереността да се справи с тежките проблеми на България. Политическа и институционална стабилност щяло, по думите му, да осигури втория кабинет Борисов. Заедно с парламентарната подкрепа и заедно с опозицията ще можем да градим България, подчерта той.

След Цветанов на трибуната се качи номиниряният за премиер Бойко Борисов, който се мотивира защо "поема тежката задача" да оглави кабинет при този състав на парламента и несигурно мнозинство.

Търпеливо Борисов обясни от парламентарната трибуна, че предлага Министерски съвет, който се състои от министър-председател, четирима заместник-министри и министри. 
След това Борисов изчете всички министерства, като отбеляза, че Министерство на икономиката, енергетиката и туризма се разделя на три отделни ведомства, а се закрива Министерство на инвестиционното проектиране. 
Бойко Борисов прочете без биографични данни имената на предложените министри.

В кабинета „Борисов 2" влизат:

Министър-председател - Бойко Борисов (ГЕРБ)
Вицепремиер по коалиционна и административна политика -Румяна Бъчварова (ГЕРБ)
Вицепремиер по координация на европейските политики и институнационалните въпроси - Меглена Кунева (РБ)
Вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика - Томислав Дончев (ГЕРБ)
Вицепремиер по демографска и социална политика - Ивайло Калфин (АБВ)
Министър на финансите - Владислав Горанов (ГЕРБ)
Министър на вътрешните работи - Веселин Вучков (ГЕРБ)
Министър на регионалното развитие и благоустройството - Лиляна Павлова (ГЕРБ)
Министър на труда и социалната политика - Ивайло Калфин(АБВ)
Министър на отбраната - Николай Ненчев (РБ)
Министър на външните работи - Даниел Митов (РБ)
Министър на правосъдието - Христо Иванов (РБ)
Министър на образованието, младежта и науката - Тодор Танев (РБ)
Министър на здравеопазването - Петър Москов (РБ)
Министър на културата - Вежди Рашидов (ГЕРБ)
Министър на околната среда и водите  - Ивелина Василева(ГЕРБ)
Министър на земеделието и храните - Десислава Танева(ГЕРБ)
Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Ивайло Московски (ГЕРБ)
Министър на икономиката - Божидар Лукарски (РБ)
Министър на енергетиката - Теменужка Петкова (ГЕРБ)
Министър на туризма - Николина Ангелкова (ГЕРБ)
Министър на младежта и спорта - Красен Кралев 
(ГЕРБ)

Очаква той да бъде подкрепен от 137 депутати - ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ, заедно с напусналата ББЦ Ана Баракова.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Бившият служебен премиер и бивш кмет на София Стефан Софиянски пише нова Конституция заедно с група съмишленици.По думите му в сутрешния блок на Би Ти Ви, в нея се предлага ново ...
  Новини Православната църква днес почита Атанасовден. В народните вярвания Св. Атанасий е представен като властелин на снеговете и ледовете. Вярва се, че на този ден Св. Атанасий съблича вълнената риза, ...
  Новини "Специално за софиянци оправиха пътя към Велинград, да ходят, да се гмуркат на СПА-то, а за нас селяните оставиха миналогодишните дупки срещу 100 лева на година", така всекидневно хората от ...
  Новини Пенсионерите с инвалидна добавка ще вземат по-ниска пенсия за януари, тъй като от тази година на мястото на инвалидните добавки те ще получават нов вид финансово подпомагане, което ще се дава от ...
  Новини Днес православната църква почита паметта на Йоан Кръстител - светецът, който кръщава Христос в река Йордан. Другото му прозвище - Предтеча, подсказва връзката между неговите проповеди и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?