29 Март 2024 г. Петък

И на колене да ни молят, няма да подкрепим кабинета!

2014-11-06 12:43:42
Лидерът на ДПС Лютви Местан втвърди тона към партиите в бъдещото управление.

След като вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов помоли движението да не подкрепя новото правителство, днес Местан отвърна, че дори и да го молят, няма да го направи.

"Дори на колене да ни молят да ги подкрепяме, няма да получат нашата подкрепа", каза лидерът на ДПС.
Той отново заяви, че движението ще бъде явна категорична опозиция "на този сговор, който в името на властта не направи компромис, а влезе в съглашение с антиевропейски и антинатовски сили".

Причината за крайното решение на Местан е участието на Патриотичния фронт в бъдещото мнозинство.

Лидерът на ДПС видя в молбата на Борисов страха от обвиненията, че ГЕРБ и движението са в негласен съюз. "Г-н Борисов е подложен на уникален натиск от коалиционните си партньори и в тази негова молба аз чета неговото притеснение, да не кажа страхуване, да не бъде некоректно обвиняван заради някакъв съюз, гласен или негласен, с ДПС", каза лидерът на движението.

Местан нарече формирането на новата управленска коалиция "падане на маските".

"Зад свалената морално политическа маска, визирам Реформаторския блок, ние виждаме една широко разтворена паст за много власт, която на този етап успя да изгълта седем министерства при 23-има народни представители", каза още лидерът на ДПС.

Той попита как изглежда на този фон тезата за преяждане на власт на ДПС, които с 36 депутати имали трима министри в предишния кабинет.

Местан коментира и евентуалното включване на АБВ в правителството. Според него лидерът на партията Георги Първанов е бил незаслужено обвиняван в продължение на години, че е архитектът на тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ.

"Десният политически субект дълги години градеше политическата си идентичност с аргумента против безпринципната тройна коалиция, чийто архитект бил Георги Първанов. Парадоксът обаче е, че тези, които обвиняваха Първанов, сега са в съюз с него"Оттук нататък питайте Реформаторите как се чувстват в прегръдка с партията на човека, когото атакуваха толкова много години. Това е част от онова, което определям като падане на морално политическите маски".

Местан припомни, че мандатоносител на тройната коалиция е билo ДПС. "Не бих се изненадал, ако в предложения от г-н Борисов състав утре се окажат имена на министри и вицепремиери от тройната коалиция, която управляваше с мандата на ДПС. Ако това наистина се случи, аз бих призовал кандидатите за министри да не се притесняват толкова, защото това не е позорящ факт", каза лидерът на движението.

Той обясни, че българското общество става свидетел на уникално разминаване между морална претенция и реална политическа същност. "Когато добрите правят лоши неща, те не са лоши, защото се правят от добрите. И тази идеологема за добрите и лошите ще изиграе лоша шега на българската политика и на българската демокрация", убеден е Местан.

Според него бъдещата четворна коалиция не е императивно наложена от избирателите. "Имаше и други възможности за създаване на коалиция и без ДПС, ако то е проблемът на коалирането", каза той.

Според него избирателят не е задължил никого да образува коалиция между първата, четвъртата, петата и осмата политическа сила. "Проблемът на коалицията, която се задава, не е в това, че ще ни управлява коалиция, а в съдържанието на тази коалиция. Това ще бъде един лош ден за България", каза още лидерът на ДПС.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати