23 Април 2024 г. Вторник

Новото правителство - основна тема в пресата днес

2014-11-06 08:09:52

Сформирането на новото правителство отново е водеща тема за всекидневниците.

„Президентът Росен Плевнелиев връчи мандат за съставяне на правителство на Бойко Борисов, който бе посочен от ГЕРБ за премиер.
"Днес имаме още няколко консултации. Утре или ще има правителство, или ще върна мандата", заяви Бойко Борисов. Той помоли ДПС да не гласува за кабинета на ГЕРБ. "Както всички декларират, че са за правителство, на преговорите поставят условия, при които не може да се състави правителство, подчерта лидерът на ГЕРБ. РБ поставят условие за ПФ да участват в правителство. ДПС заявяват че при участие на ПФ няма да ни подкрепят. БСП също не ни подкрепя. Всички декларират, че искат правителство, а залагат препъни камъни. При условие, че БСП, ББЦ и "Атака" казаха, че няма да подкрепят кабинета, ако не се разберем днес с  Патриотичния фронт, няма как да има правителство. Чисто математически", допълни той.
Бойко Борисов защити номинацията на Владислав Горанов за финансов министър. "Ако е имал нещо да крие с г-н Пеевски, е нямало да пие кафе. Всеки от нас е можело да бъде сниман, докато се разминава в парламента, ръкува, пие кафе.Той участва през цялото време в консултациите", обясни той. Борисов каза, че е номинирал Ивайло Калфин за социален министър, защото той е вещ в правенето на бюджет и ще е добър мост към еврокомисарите от ПЕС.
"Днес на обяд ми се обади Джефри Ван Орден да ме помоли да се срещна с ББЦ да поговорим за програмата и за евентуална подкрепа", каза Борисов..." - в. „Сега".

„Дончев: Подготвяната коалиция се състои от ГЕРБ и РБ
Сред изключително тежки преговори, разговори и детайли, тази вечер имаме дозата съгласие, която предполага, че утре сутринта, когато официалния текст на декларацията бъде публикуван, може да бъде подкрепен от три или четири партии. 
Това заяви на брифинг Томислав Дончев от ГЕРБ след продължилите над 7 часа преговори в парламента, съобщи Фокус.
Това, което коментираме в момента, е на база за търсене на по-широка парламентарна подкрепа", допълни Дончев.
„Имаме още един партньор. Дали би могло да има още един, ще го научим утре", заяви той.
Дончев посочи, че са правили компромиси...
Опитали сме се да намерим необходимия, разумен компромис, водени от отговорността и ангажимента да имаме работеща конструкция", подчерта Дончев." - в. „24 часа".

„Налице е достатъчно съгласие, както да се сформира правителство, така и то да има своята програма. Това каза след 7-часовите преговори за съставяне на нов кабинет между ГЕРБ, Реформаторския блок и „Патриотичния фронт - НФСБ и ВМРО" съпредседателят на Реформаторите Радан Кънев, предаде Фокус.
„Убеден съм, че в настоящето НС това е пътят към най-добрия възможен компромис и най-добрите рамки на управление", допълни Кънев." - в. „Труд".

„След близо осемчасови преговори Патриотичният фронт реши, че ще подкрепи бъдещ коалиционен кабинет между ГЕРБ и Реформаторския блок.
Очаква се подобна подкрепа утре да заявят и от АБВ...
„Текстът на програмната декларация, която изготвихме, е налице и ще се подкрепи от повече от две парламентарни сили", заяви Томислав Дончев от ГЕРБ.
„Налице е съгласие да се формира правителство и парламентарно мнозинство. Успяхме да постигнем най-добър компромис", допълни Радан Кънев, съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок.
„Със задоволство мога да кажа, че интересите на България се поставиха над всички останали. Ние ще подкрепим декларацията, но ще бъда повече от доволен, ако след 1 година можем да се поздравим с резултат от изпълнението й", каза лидерът на патриотите Валери Симеонов.
Той спомена накратко и основните точки, които трите партии са преработили в програмата, за да получат подкрепата на Патриотичния фронт.
Сред тях са провеждането на референдум при евентуално влизане на Турция в Европейския съюз, както и организирането на народно допитване едновременно с местните избори за приемане на задължителното гласуване.
Предвиждат се и промени в Изборния кодекс за нов режим за гласуването извън България. Идеята е да има различни правила за българите в ЕС и за тези извън него..." - в. „Стандарт".

„Малко след полунощ в сряда срещу четвъртък през нощта, лидерът на СДС Божидар Лукарски реагира във "Фейсбук", за да защити номинацията си за икономически министър в бъдещото правителство. В статус, публикуван в неговия профил, той обяснява защо се смята за подходящ, какъв релевантен опит има досега и казва, че решението дали ще стане икономически министър се взема на друго място, а не в социалната мрежа. Той обяснява, че според него поста е повече "мениджърски и координационен, отколкото чисто икономически". 
Малко повече от 24 часа преди това, във вторник след обяд името му изтече като номинация за министър на икономиката в коалиционното правителство между ГЕРБ и Реформаторския блок. В неговата структура е предвидено мегаведомството да се раздели на три отделни министерства - икономика, енергетика и туризъм. Номинирането на Лукарски, който е юрист по образование и няма опит в тази сфера, предизвика реакция и сред политици, и сред привърженици на Реформаторите и в самия блок. Във "Фейсбук" освен много коментари, се споделяха и снимки, колажи и шеги с издигането на тази кандидатура.
В сряда се появиха информации, че номинацията може да бъде сменена, а самият Лукарски беше обещал публичен коментар около 18 часа, когато се очакваше да има и резултат от преговорите за подкрепа на кабинет между ГЕРБ, РБ, Патриотичния фронт и АБВ, но не го направи. Не е ясно дали заради продължилите много по-дълго разговори между политическите сили. 
В подробната си позиция във "Фейсбук" тази нощ той заявява, че е бил предложен от Радан Кънев. В сряда източници от РБ съобщиха, че Лукарски е бил номиниран от ГЕРБ за министър, имал е среща с Борисов преди това, но не е било ясно какъв пост ще получи..." - в. „Дневник".

Вестниците в четвъртък отделят място и на случая съсзадържаните митничари от Лесово.

„Специализираният наказателен съд освободи Димитър Шопов, но остави в ареста останалите задържани митничари от ГКПП „Лесово" - шефът на митническия пункт Димитър Колев, Георги Банев, Чавдар Дюлгеров, Юрий Кузнецов, предаде Фокус.
Делото срещу задържаните митничари от ГКПП „Лесово" се гледаше при закрити врата по искане на Димитър Колев.
Димитър Колев, Георги Банев, Чавдар Дюлгеров, Юрий Кузнецов са обвинени в организирана престъпна група, създадена с цел събиране на подкупи..." - в. „Труд".

„Интимни подробности, както и доказателства, събрани със специални разузнавателни средства, станаха причина съдът да засекрети делото за мерките за неотклонение на петимата задържани митничари от пункта в Лесово. Прокуратурата поиска постоянен арест. До редакционното приключване на броя нямаше решение.
Пред специализирания наказателен съд бяха изправени Димитър Колев, Георги Банев, Чавдар Дюлгеров, Димитър Шопов и Юрий Кузнецов. Те са обвинени в участие в организирана престъпна група с цел събиране на подкупи. Шефът на пункта Димитър Колев е обвинен като ръководител на групата.
Общо 21 души бяха арестувани при акция на ДАНС и прокуратурата на 1 и 2 ноември. От тях само 7 митничари получиха обвинения, а в ареста останаха петима. Останалите 14 митничари от първоначално задържаните са свидетели по делото.
От офисите и домовете на задържаните бяха иззети над 220 хил. лв. Според събраните доказателства престъпната структура е действала поне от април т.г..." - в. „Сега".

Очакването за развръзка на кризата в КТБ за пореден ден не слиза от страниците на всекидневниците.

„Българската народна банка не може да оцени последното предложение на поредния кандидат  за оздравяването на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) и дъщерната й "Виктория" като сериозно, информира пресцентърът на институцията.
За постъпилото в БНБ ново предложение информираха вчера сайтовете news.bg и money.bg.
Писмото с предложението, подписано с името Никола Иванов Сукманджиев, не представя никаква правно-обвързваща информация за правомощията на подателя и за инвеститорите, които той твърди, че представлява, информира БНБ.  Липсват каквито и да е гаранции, че тези непосочени в писмото кандидат-инвеститори отговарят на законовите изисквания да бъдат акционери в кредитна институция.
Освен всичко това не е представено потвърждение от международна банка с добра репутация, която да гарантира възможност за реализиране на "формула за повишаване на капитала в рамките до 5 милиарда и 200 милиона лева", както се твърди в писмото.
Посоченото по-горе налага извода, че изразените в така нареченото предложение "готовност и интерес" за представяне на предложения за реструктуриране на банката не могат да бъдат разглеждани като сериозни, информира централната банка.
Ръководството на институцията подчертава, че "БНБ винаги е подчинявала действията си само и единствено на законите и на обществения интерес и няма да се поддаде на никакъв натиск от страна на заинтересовани среди у нас и в чужбина. Без значение колко настойчиви опити за публични манипулации на общественото мнение се правят, БНБ ще продължи и занапред да спазва върховенството на закона".  - в. „Дневник".

„Две са възможните дати, на които се очаква БНБ да обяви решението си за КТБ - отнемане на лиценз и фалит или оздравяване, твърдят за "24 часа" информирани източници.
Според едни това щяло да бъде съобщено късно следобед. 
Други обаче настояват, че ще се случи идната седмица около 11 ноември. Източниците ни сочат две причини за забавянето. Първата - неяснотите за това ще има ли правителство и кога. Втората - осчетоводяването на активите след преоценката продължава, което бавело БНБ за решението. 
Според вложители, в БНБ е бил внесен незаверен от одитор квесторски доклад.
Опциите за обявяване на банката в неплатежоспособност засега били три - 20 юни, 30 септември или датата на отнемане на лиценза. Както "24 часа" писа преди ден, датата за обявяване в неплатежоспособност заплита сложни юридически казуси.
От датата ще зависи цесии за каква сума ще бъдат признати за валидни. Техният размер гонел 1,2 млрд. лв., казват осведомени. От датата ще зависи и как се променя масата на несъстоятелността и следва пренареждане списъка на кредиторите. Тя ще предопредели броя и размера на сумите по гарантираните депозити, както и остатъчните активи, които ще осребрява Фондът за гарантиране на влоговете.
От фонда вече водели преговори, засега с ДСК и УниКредит Булбанк, които били уговаряни да поемат ролята на банки оператори, през които да става изплащането на гарантираните влогове, твърдят вътрешни източници. Правело се и служебното разпределение на вложителите за изплащане на сумите от банките оператори..." - в. „24 часа".

В. „Стандарт" съобщава за На връх 50-годишния юбилей на варненското училище „Найден Геров" 1300 деца го прегърнаха, хванати за ръце.
Към тях се присъединиха родители, учители и много гости. Точно преди половин век в новата и модерна сграда първият випуск тогава прекрачва школския праг. От тогава до днес възпитаниците му са вече близо 10000. Сред тях е нашият посланик в Македония Иван Петков, европейският гражданин на 2013 д-р Милен Врабевски, бившата евродепутатка Душена Здравкова, народният представител от 42-ия парламент Борислав Гуцанов и много други.
Един от бившите директори на училището Петко Маринов, вече покойник, е първият деец в образованието със званието Почетен гражданин на Варна, припомня сегашната шефка Мария Нестерова.
Гордостта на училището са децата, които печелят много конкурси и олимпиади. А голямата тревога на ръководството е, че в 50-годишната си история елитното школо не е имало никога физкултурен салон. Часовете по физическо на всичките 47 паралелки се провеждат в пригодени помещения. Община Варна е финансирала проект за изграждането на физкултурен салон за 45 000 лева. За построяването му са необходими 1-1.3 млн. лева. Всички са оптимисти, че рамо за придобивката ще даде новия министър на спорта Красен Кралев, който е варненец."

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати