26 Април 2024 г. Петък

ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ го докараха до среднощно „сближаване на позициите”

2014-11-05 21:50:02

Така наречените преговори за съставяне на кабинет на малцинството с подкрепа на парламентарно мнозинство започнаха да придобиват абсурдни измерения.

Часове след като реформаторът Радан Кънев обяви, че Патриотичният фронт е получил искания компромис от страна на ГЕРБ и Реформаторския блок, се оказва, че партиите във формат 2+2 - ГЕРБ-РБ и ПФ-АБВ продължават да доизясняват позициите си и да се сближават.


Повече от два часа - след първоначалните разговори на ГЕРБ с реформаторите и патриотите - в стаята на ГЕРБ разговарят четирите партии.Непреодолими проблеми от тук нататък няма, заяви в ранния следобед Кънев, странно защо обаче евентуалните коалиционни партньори се готвят да нощуват в парламента преговаряйки.

Всичко това се случва при приет от Борисов мандат за съставяне на кабинет, който обаче лидерът на ГЕРБ заяви, че ще върне, ако няма парламентарната подкрепа на хората на Симеонов и Каракачанов, които късно снощи изненадаха партньорите си с декларация, че оттеглят подкрепата си.

Малко преди 20 часа преговарящите партии си дадоха почивка, за да си доизяснят позициите. На Патриотичния фронт им била нужна 30-минутна почивка, за да се запознаят с програмата на управлението.

Ивайло Калфин и Румен Петков пък отидоха на извънреден Национален съвет на партията да информират ръководството за хода на разговорите и увериха, че ще се върнат. АБВ обаче едва утре ще даде окончателен отговор - след пленум на партията.

Томислав Дончев от ГЕРБ попари надеждите на медиите, че може скоро да си тръгнат от сградата на НС, заявявайки, че разговорите за съставяне на правителство ще продължат „колкото трябва и до когато трябва".

Нищо не е ясно, каза Дончев, като не даде отговор дали преговорите ще приключат тази вечер.

По програмната декларация обсъждахме всички текстове в различни формати накрая в четиристранен формат, обяви Калфин. По по-голямата част от програмата имало съгласие, стана ясно от думите му. Има доста напредък, изтъкна той. Влезли са текстове в декларацията, на които АБВ държали.

Има все още въпроси за нас, свързани с данъчната политика, които не бихме могли да затворим и да се съгласим, изтъкна Калфин. По-късно щяло да се разгледат и тези спорни моменти.

За АБВ преговорите още не са приключили, така той отговори на въпрос дали ще става министър. АБВ трябвало да реши дали си припознава основните приоритети в програмата, предложена от ГЕРБ.

Хората на Борисов приели идеи на АБВ за данъчната система, социалните им идеи и пенсионната реформа. Все още не е говорено за имената на министрите в кабинета.

Подкрепата на АБВ обаче се състои в подпис под програмата, но не и под коалиционното споразумение. Хората на Георги Първанов щели да подпишат отделно споразумение за тяхната подкрепа.

Красимир Каракачанов не пожела въобще да отговаря на журналистически въпроси, обвинявайки медиите, които го атакуваха с въпроси, че са невъзпитани.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати