25 Април 2024 г. Четвъртък

Щонов без основание компенсирал немска фирма с ? 4 млн., погна го Атака

2014-11-05 11:57:20

„Атака" атакува министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов, обвинявайки го в противозаконни предложения.

„От тази трибуна Ви призовавам, г-н министър, да обясните на народните представители от 43-ия български парламент, как си позволявате да правите противозаконни предложения в Министерския съвет, а той да взема противозаконни решения, с които българския интерес е пожертван в името на митичните добри отношениямежду най-голямата и една от най-малките държави в ЕС".

Това заяви от парламентарната трибуна националистът проф. Станислав Станилов по време на изслушване на министъра на икономиката, енергетиката и туризма относно сделката с германската частна компания „Кльостерс" („Кльостерс Бетайлигунгсгезелшафт МБХ"), представлявана у нас чрез дружеството с ограничена отговорност „Цемеко". Изслушването е във връзка с решение на МС от 2 октомври 2014 г. да компенсира щета за над 4 млн. евро по нереализиран проект, a вносител е депутатът от „Атака" Станислав Станилов. 

Атакистът припомни, че на заседание на служебния кабинет на 2 октомври, правителството взема решение да компенсира щета за над 4 млн. евро (по-точно 4 186 704) на дружеството. Представен и одобрен е проект за споразумение, по койтоБългария трябва да изплати 50% от посочената сума, като германската страна предявява претенция изплащането да стане до 22 октомври 2014 г.

Според последните ми сведения, щетата трябва да се изплати на германското правителство, тъй като то вече е компенсирало въпросното дружество, обясни Станилов.

„От вашия доклад пред правителството е видно, че основният аргумент за това решение е замразяването на издаването на инвестиционни гаранции от страна на германското правителство за проекти в България, което се отразява неблагоприятно на привличането на чужди инвеститори. С други думи, вместо да си търси правата, българската държава е готова за изплати сумата, иначе ще навреди на добрите отношения между България и Германия, което не само звучи несериозно, но и представлява явно унижение пред германската страна", изтъкна депутатът от Атака.

Според него видно е, че спорът всъщност е между въпросното дружество и Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което не издава ОВОС за строежа на завод за цимент от кремиковските шлаки на територията на бившия металургичен комбинат Кремиковци на основание установеното неизпълнение на законовите процедури за това.

Правния характер на основанията на МОСВ са потвърдени от четири изрични решения на Върховния административен съд и Комисията за защита на конкуренцията. От това следва, чеказусът трябва да се отнесе от страна на дружеството към специализиран Международен съд, а не правителството да взема противозаконно решение полза на същото това дружество, по думите на проф. Станилов.

Той посочи, в решението на Министерския съвет е включено основание, въпросното споразумение да не подлежи на ратификация от НС, каквато се изисква от българския закон за международните договори. За това може и да има известни правни аргументи, но пък е ясно указание, че въпросната сума от държавния бюджет ще се изплати тихомълком, така да се каже, под тезгяха, категоричен е Станислав Станилов. 

Според него изваждането на въпросното споразумение от изискването за ратификация показва, че Министерският съвет се опитва да избегне дебата, защото се съмнява в положителното решение на Народното събрание. Само по себе си, това действие противоречи на конституционните принципи на парламентарната република, в която законодателната власт стои над изпълнителната, припомни атакистът.

Министърът на икономиката и енергетиката на свой ред обясни, че МОСВ е трябвало да издаде разрешително на фирмата още през 2005, но се е забавило цели 3 години. ВАС се произнася, че това забавяне е противозаконно. За намирането на решението на този проблем са ангажирани МИЕ, МОСВ, МВнР и МФ, обясни Щонов. 

Обменена е хронология на казуса. Затова е предложено споразумение на федералното министерство на икономиката и енергетиката на Германия, което предвижда разрешаване на проблема по взаимно съгласие. Германската страна се съглася да плати само половината от щетата, тъй като вина за проблема имат и двете страни по казуса. 

Щонов успокои, че решението ще подлежи на ратификация от НС. Този проблем обаче трябвало да се реши, защото влияел на цялостните икономически отношения с Германия.
Подобни казуси пречат чуждестранните инвестиции да идват в България, категоричен бе икономическият министър.Разрешаването на проблема щяло да възстанови доверието на немския бизнес в страната ни.

Социалистът Драгомир Стойнев С вашето решение вие слагате кръст на усилията на няколко преговорни екипа да постигнат изход от казуса, който да не нарушава българския държавен интерес".

В мандата на 4 правителства е имало последователна позиция по този казус.
Ние де факто нямаме извършена инвестиция на територията на Република България, поясни червеният депутат. Според него не трябва да се търси отговорност от страната ни за нереализираната инвестиции на немската фирма. МОСВ, по негови данни, категорично се е противопоставило на постигането на подобно споразумение, за което Щонов спомена.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати