25 Април 2024 г. Четвъртък

"Мерцедес" показа първият си китайски прототип Джи-код

2014-11-05 08:17:59
Отварянето на дизайнерски и инженерен център на "Мерцедес" в Пекин, Китай в края на миналата седмица, беше отбелязано с представянето на първата негова разработка. Прототипът Джи-код (G-Code) е направен под надзора на централата в Зинделфинген, като идеята е да представи бъдещата визия на колите в сегмента на т.нар. компактни Sports Utility Coupé (SUC).

Моделът е дълъг 4.10 метра, а салонът е решен по формулата две плюс две места. Автомобилът прилича на повдигнато купе, като остъкляването е щедро. Ширината на колата 1.90 м, а височина метър и половина. Задвижването е хибридно.

Шефът на дизайна на "Мерцедес" Гордън Вагенер определя модела като "красив и интелигентен, интерпретиращ типичните за марката дизайнерски решения. Той не скрива, че вдъхновение е черпено от начина на живот на младите азиатци, живеещи в големите градове.

Цветомузика в радиаторната решетка
Към азиaтската визия може да се причисли радиаторната решетка, която всъщност е разположена върху екран, който се оцветява различно, в зависимост от избрания стил на шофиране. Реално охлаждането на колата става през алтернативни отвори в долната част на бронята.


Когато колата е паркирана, решетка пулсира в синьо. При шофиране в изцяло електрически режим, синята светлина се движи от краищата към центъра, като създава визуално впечатление за отварящ се тунел. При използване на смесения цикъл на движение, илюминацията вече е лилава. В спортен режим в решетката се появяват червени светлини, с посока на движение от центъра към краищата, сякаш колата поглъща всичко по пътя си.

Фаровете на "Мерцедес Джи-код" са със светодиоди. Диоди, вместо крушки се използват и в преминаващият през цялата ширина на задницата стоп с мигачи и габаритни светлини.

Страничните огледала са заменени от компактни камери за обратнно виждане, картината от които се проектира на централния дисплей.

Сам се пази от катастрофи
Вратите на прототипа се отварят на горе, което наред с липсата на В-колона улеснява достъпа до салона. Преди натискането на стартовия бутон волана, педалите и приборното табло са буквално невидими, като са изтеглени максимално далеч от седалката, което прави по-удобно и заемането на шофьорската седалка.


Както може да се очаква, "Джи-Код" е снабден с пълен набор системи за сигурност, ползващи радари, камери и сензори. Всички данни, събрани от тях, се обработват, и при потенциална критична ситуация, на която водачът не реагира, автомобилът предотвратява инцидентите самостоятелно. Точният принцип на работа обаче не се описва в прессъобщението за модела.

Седалките следят тонуса на пасажерите
Седалките в прототипа са изработени от карбон и са облечени в кожа. Куп скенери, вградени в седалките сканират основните параметри на телата на пасажерите и водача, ако данните могат да се видят на централния дисплей. Използвайки тази информация автоматично се задейства затоплянето или охлаждането на креслата, така че возещите се да се чувстват максимално комфортно. Принос за доброто настроение има и променящия се цвят на интериорното осветление.


Полезна екстра в модела е и системата за пречистване на постъпващия отвън въздух, неговата йонизация, елиминиране на алергените и обогатяването му с кислород. За азиатските магаполиси, които страдат от перманентен смог тази система е буквално жизненоважна.

Освен място за четирима пасажери "Мерцедес" "Джи-Код" предлага доста обширен за размерите си багажник, в който има място и за два вградени електрически скутера, монтирани под първото ниво на пода.

Както вече стана дума, концептуалният кросоувър е хибрид, като с предните колела е "вързан" икономичен бензинов турбодвигател, докато задните се задвижват от електрически мотор. Батериите на колата се зареждат от контакта, при движение по инерция и спиране, е фотоволтаичната боя на купето, както и от движението на амортисьорите.
 
Мощността на двигателите и възможната дистанция, която може да се измине в изцяло електрически режим, за момента не се посочват. Водачът може да избира между различни режими на движение (електрически, хибриден, екохибриден, спортен и т.н.), като електроника управлява прехвърлянето на въртящ момент между предните и задните колела.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати