26 Април 2024 г. Петък

Кунева ще бъде вицепремиер, реформаторите взимат икономиката, отбраната и образованието

2014-11-04 17:31:26
Лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева ще бъде един от тримата вицепремиери в следващия кабинет, оглавен от Бойко Борисов. Тя ще следи работата по европейските въпроси и механизма за сътрудничество и проверка, научи "Дневник" от източници в Реформаторския блок.

Външният министър Даниел Митов от служебното правителство запазва поста си въпреки очакванията той да бъде зает точно от Кунева. Идеята била тя да следи и контролира работата на Митов.

Веселин Вучков от ГЕРБ ще заеме поста министър на вътрешните работи. Той беше зам.-министър на Цветан Цветанов по времето на предишния кабинет "Борисов".

Депутатът от ГЕРБ Румяна Бъчварова ще бъде вицепремиер с ресор социални и коалиционни въпроси. Тя беше част от преговорния екип по съставянето на това правителство, а в миналия управленски мандат на ГЕРБ беше шеф на политическия кабинет на Борисов.

Лидерът на БЗНС Николай Ненчев ще бъде новият министър на отбраната. Образователният ресор ще бъде поет от проф. Тодор Танев от Гражданския съвет на Реформаторския блок, преподавател в катедрата по "Публична администрация" на Софийския университет. 

Лидерът на СДС Божидар Лукарски ще заеме поста икономически министър. Ивайло Калфин от АБВ най-вероятно ще бъде също министър на социалните въпроси.

Неофициално "Дневник" научи, че постът министър на правосъдието остава при служебния министър Христо Иванов. Той ще се зачете от квотата на Реформаторския блок.

По-рано днес Реформаторският брок и ГЕРБ уточниха структурата и състава на правителството, като предстои той да бъде окончателно одобрен от парламентарната група на Реформаторите, която ще започне в 17 ч.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати