Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Окт 18
Начало arrow Икономика arrow С 2,4 % „скачат” всички пенсии

С 2,4 % „скачат” всички пенсии

  Print E-mail
2014-11-03 11:43:56
източник: news.bg

Ще има увеличение на пенсиите. Добрата новина дойде от заключителната пресконференция на служебния социален министър Йордан Христосков в Министерския съвет.

То ще е заради прилагането на Швейцарското правило, като сеочаква да е с 2,4% за всички пенсии. За пенсионната реформа служебният министър посочи, че МТСП предлага работещи варианти за следващия Министерски съвет.

Изготвени са и вариантите за оптимизация на осигурителната система. Истинската реформа обаче ще започне от следващото редовно правителство.

Не се притеснявахме да хвърлим поглед напред и да изготвим проектозакони и стратегии, заяви той пред медиите. Най-важната задача била актуализацията на Бюджет 2014.

Този период беше нелек, отчете вицепремиерът Христосков. Той припомни природните бедствия и тежките аварии. Всички социални плащания в рамките на тези 3 месеца са извършени навреме. Близо 3000 деца и семейства са подпомогнати с еднократна помощ заради бедствията. Платени са обезщетения и заради загиналите.

Извънреден разход за Министерство на труда и социалната политика (МТСП) се явява компенсацията заради поскъпването на тока. До 31 октомври се приемаха молбите за компенсации за поскъпналата енергия. близо 300 000 заявления са постъпили. Платено е на близо 200 000 души, каза Христосков.

По отношение на заетостта и безработицата амбицията на ведомството било безработицата да се задържи на едни приемливи нива. 30 милиона лева от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" бяха пренасочени за заетост, доволен е социалният министър. До края на годината на работа ще са 8000 души, като вече са назначени близо 5500. Близо 5000 души са намерили работа по програма „Сигурност".

За младежката заетост около 8000 младежи ще започнат работа до края на годината. Направено е всичко възможно да няма напрежение по отношение на заетостта и безработицата, смята Йордан Христосков.

Министърът на труда не очаква проблеми и с оперативните програми на ведомството.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини България и Румъния ще създадат обща работна група, която да търси начини да се ограничи вносът на твърде стари и замърсяващи автомобили, съобщава Automedia. - - Двете съседни държави ще си партнират ...
  Новини Новите изисквания за касовите апарати на фирмите, които са регистрирани по ДДС, влизат в сила от днес.Срокът за юридическите лица без регистрация е до края на юни, а за търговците, които ...
  Новини Трите дружества в Българския енергиен холдинг (БЕХ) имат 3-месечен срок за плащане на глобата от ЕК от 77 млн. евро. Тези пари не идват от джоба на хората, заяви пред БНТ изпълнителният директор на ...
  Новини "Народът не знае какво ще се прави с над милиард и половина лева от бюджетния излишък." Това заяви в студиото на bTV проф. Христина Вучева.По думите ѝ имаме излишък от 2 ...
  Новини Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?