26 Април 2024 г. Петък

С 2,4 % „скачат” всички пенсии

2014-11-03 11:43:56

Ще има увеличение на пенсиите. Добрата новина дойде от заключителната пресконференция на служебния социален министър Йордан Христосков в Министерския съвет.

То ще е заради прилагането на Швейцарското правило, като сеочаква да е с 2,4% за всички пенсии. За пенсионната реформа служебният министър посочи, че МТСП предлага работещи варианти за следващия Министерски съвет.

Изготвени са и вариантите за оптимизация на осигурителната система. Истинската реформа обаче ще започне от следващото редовно правителство.

Не се притеснявахме да хвърлим поглед напред и да изготвим проектозакони и стратегии, заяви той пред медиите. Най-важната задача била актуализацията на Бюджет 2014.

Този период беше нелек, отчете вицепремиерът Христосков. Той припомни природните бедствия и тежките аварии. Всички социални плащания в рамките на тези 3 месеца са извършени навреме. Близо 3000 деца и семейства са подпомогнати с еднократна помощ заради бедствията. Платени са обезщетения и заради загиналите.

Извънреден разход за Министерство на труда и социалната политика (МТСП) се явява компенсацията заради поскъпването на тока. До 31 октомври се приемаха молбите за компенсации за поскъпналата енергия. близо 300 000 заявления са постъпили. Платено е на близо 200 000 души, каза Христосков.

По отношение на заетостта и безработицата амбицията на ведомството било безработицата да се задържи на едни приемливи нива. 30 милиона лева от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" бяха пренасочени за заетост, доволен е социалният министър. До края на годината на работа ще са 8000 души, като вече са назначени близо 5500. Близо 5000 души са намерили работа по програма „Сигурност".

За младежката заетост около 8000 младежи ще започнат работа до края на годината. Направено е всичко възможно да няма напрежение по отношение на заетостта и безработицата, смята Йордан Христосков.

Министърът на труда не очаква проблеми и с оперативните програми на ведомството.

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати