20 Април 2024 г. Събота

ГЕРБ и БСП трябваше да направят кабинет, убеден Румен Петков

2014-11-03 11:42:54

Управление на държавата начело с Радан Кънев не е реализуем вариант според АБВ. Отговорност е на спечелилата избори партия - ГЕРБ да излъчи министър-председател. Другото не се вписва в демократичните принципи на Европа. Това заяви в студиото на „Тази сутрин" по БиТиВи бившият вътрешен министър Румен Петков.

„Силното и отговорно отношение беше първите две политически сили - ГЕРБ и БСП да направят правителство. Лесно е да кажеш, че избирателите са отредили на БСП ролята на опозиция", заяви Петков.

политическа легитимност. Но факт е, че има проблем, че не може да се стигне до голяма коалиция, посочи още Петков.

По сумите му ГЕРБ и втората по резултат - БСП е трябвало да намерят правилната формула, която според АБВ е широка коалиция. АБВ по никакъв начин не е функция на БСП, категоричен беше Петков.

Между АБВ и ГЕРБ биха могли да се намерят допирни точки, каза Петков, но изтъкна, че ако приоритетите на бъдещото управление не съвпадат с тези на АБВ, то партията ще остане в опозиция.

Политиките, който формацията би подкрепила, са такива, в които са залегнали социални приоритети, пенсионна реформа и т.н.

Нови избори не са в интерес на държавата, посочи още Румен Петков. Ако сега имаме избори, няма да има актуализация на бюджета, няма да има и бюджет 2015. Тези неща са много по-важни от това кой ще бъде в парламента, смята политикът.

Бившият вътрешен министър изрази мнение, че за да се „хигиенизира" българският политически живот трябва, по думите му, ДПС не само да си почине от властта, а и от икономическата власт.

Помолен да даде оценка на служебния министър на вътрешните работи Йордан Бакалов, Петков посочи, че министерството не е успяло да се справи с редица задачи. Той даде за пример сигнал, в който лично го е информирал за полицейско своеволие по отношение на застъпници на АБВ във Варна. Министър Бакалов все още не е отговорил на сигнала, твърди Петков.

Той обяви още, че на АБВ предстои да кандидатства за членство в Партията на европейските социалисти.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати