28 Март 2024 г. Четвъртък

Имаме общ документ, обявиха ГЕРБ и реформаторите

2014-11-02 22:04:22

Над 5 часа в неделния ден ГЕРБ и реформаторите прекараха вразговори в парламента за бъдещето на кабинета.

Меглена Кунева определи като интересно казаното от Томислав Дончев по-рано, че биха приели Радан Кънев да бъде новият премиер.

Въпреки това, по думите й, на тези консултации тази тема не е обсъждана, а са се концентрирали върху програмната декларация.

До вторник на обяд ще бъдат готови с всички останали документи.

"Ако програмната декларация бъде приета, това ни дава сигурност, че има смисъл да се направи едно стабилно управление", посочи Кунева.

Кунева представи отделните подзаглавия, включени в декларацията, а именно външна политика, правосъдие, икономика и растеж, публични финанси, еврофондове, законодателни промени в сферата на обществените поръчки, образование и наука, социална политика, здравеопазване, енергетика, транспорт и инфраструктура, регионална политика, земеделие, селско стопанство и гори, екология, превенция при бедствия и аварии и отбрана.

Томислав Дончев от своя страна съобщи със задоволство, че в голямата си част, с някои редакции, вече ГЕРБ и реформаторите имат общ документ. Програмата ще бъде приета официално утре сутринта.

След това той ще бъде изпратен на Патриотичния фронт и АБВ, за да се запознаят с него в окончателния му вид.

Следващата нужна стъпка е коалиционното споразумение. Оттук-нататък, по думите на гербера, следва Реформаторският блок да посочи секторите, в които имат готовност да носи управленска и политическа отговорност.

След като тези предложения постъпят при ГЕРБ, те имат готовност да продължат преговорите.

"Оттук-нататък часовникът цъка безмилостно", напомни Дончев, акцентирайки върху скъсяващите се срокове, предвидени в Конституцията.

Когато има програма, ще се намерят и най-подходящите хора да я изпълнят, смята Кунева. Докато обаче още програмата не е станала факт, следващият кръг на преговорите не се задвижва. Иначе на него се очаква да се обсъдят и министерските постове.

Кунева би се радвала, ако има политически сили, които ще дадат своята подкрепа за програмната декларация.

"ГЕРБ е мандатоносител и е нормално да бързат, за да имат по-голяма яснота за своя мандат", изтъкна Кунева и отбеляза, че нещата вървят по план и РБ не се е забавил. 
Утре - 3 октомври, ПГ на Реформаторския блок ще се събере на разговори, както най-вероятно и групата на ГЕРБ. За моментане се предвижда двустранна среща.

Кунева бе категорична, че Реформаторите ще поемат политическа отговорност. Съставянето на кабинет в момента, по думите й, е изключително рисково. "Страната не е в леко положение и ние трябва да направим с изключителна скорост споразумението за партньорство", посочи тя.

"В момента виждам много силна ангажираност от страна на ГЕРБ да управляват", заключи Кунева.

Стана ясно ще, че Радан Кънев, който по-рано днес бе в сградата, не е останал до финала на преговорите поради семеен ангажимент.

От ГЕРБ потвърдиха, че възнамеряват да предложат документа и на колегите си от Патриотичния фронт и АБВ в опит да търсят по-широка парламентарна подкрепа за реализирането на всички цели и принципи, заложени в програмната декларация.

Ако имат сигурната политическа формула, плюс политически сили, готови да подкрепят тази коалиция, ако имат общи виждания за ясните и прозрачни принципи на тази коалиция, няма никакво основание да се бавят в излишни консултации.
"В настоящата ситуация, ако някой е готов да поеме отговорност, няма нужда да се бавим и ден", коментира Дончев.

Ако се окаже, че политическата формула "2+ 2" или "2+1+1" е невъзможна, ако се окаже, че няма съгласие по механизмите, чрез които да функционира едно коалиционно споразумение, както и по отношение на конкретните личности, по думити на Дончев, ГЕРБ имат готовност и за друг политически формат. В този смисъл герберът подчерта, че не е било шега казаното от него по-рано - че ГЕРБ биха подкрепили Радан Кънев за премиер.

Румяна Бъчварова бе категорична от своя страна, че партията допуска подкрепящите ги политически сили да предлагат допълнения, но по никакъв начин изменения в програмната декларация.

От ГЕРБ настояват за персонални предложения от РБ, защото смятат, че качеството на личностите е над едно условно схематично разпределение.

ГЕРБ няма да се съгласят с безпринципен политически формат. Не говорим за сформирането на екип от администратори. "Говорим за формирането на правителство с ясна геометрия на подкрепа и ясна политическа формула", подчерта Дончев. Герберът се зарече, че цената на формиране на кабинет не може да бъде изпадане в зависимости.

Разпределението на управлението по квоти би могло да събуди един лош спомен от предишни години, смята Дончев и допълни, че квотният принцип всячески ще бъде избягван.

При условие, че все още няма каквито и да е персонални номинации, Дончев се въздържа да посочва имена, но похвали ГЕРБ с огромния човешки ресурс, като изтъкна, че за всяко министерство от ГЕРБ могат да предложат не 1, не 2, дори 3 души, които биха могли да носят отговорност.

Проблемът е, че вариантът да имаме нелидерски формат на правителство, трябва да бъде избягван. Той, по думите му, е толкова лоша възможност, колкото и едни предсрочни избори.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати