Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Окт 17
Начало arrow България arrow ГЕРБ готови да подкрепят и Радан Кънев за премиер

ГЕРБ готови да подкрепят и Радан Кънев за премиер

  Print E-mail
2014-11-02 15:18:30
източник: news.bg

ГЕРБ склонни да подкрепят правителство с премиер Радан Кънев, стана ясно от думите на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Томислав Дончев.

И днес победителите от парламентарните избори ГЕРБ сядат на масата, за да продължат дългия процес на преговари за съставянето на бъдещия на кабинет. Традиционно за последните дни, партията на Бойко Борисов е представена от Томислав Дончев и Румяна Бъчварова.

"Освен титулярния вариант за правителство с премиер Бойко Борисов, ако има несъгласие за позиции в кабинета и персоналния състав, сме готови и на други варианти,включително да подкрепим правителство с премиер г-н Кънев", заяви Дончев на влизане в залата, определена за срещата.

Другият вариант, по думите му, е нови избори.

Дончев заяви, че от ГЕРБ очакват съгласие по коалиционното споразумение, както и че все още е твърде рано да се коментира персоналния състав на правителството.

Румяна Бъчварова от своя страна сподели, че ГЕРБ сапритеснени от това, че преговорите са се проточилимного дълго. Тя се надява да бъдат одобрени програмна декларация и коалиционно споразумение.

По думите на Бъчварова от ГЕРБ са готови и с варианти за състав и структура на правителството.

В Народното събрание от Реформаторите дойдоха Петър Москов, Меглена Кунева , Корман Исмаилов и Божидар Лукарски. По-късно и почти незабелязан се присъедини и Радан Кънев.

Припомняме, че на днешната си среща се очаква ГЕРБ и Реофрматорският блок да финализират текст на коалиционно споразумение. Те трябва да разпишат и програмните приоритети, по които ще работи следващото правителство в рамките на 43-тото Народно събрание.

Вчера двете формации размишляваха поотделно върху предложенията си за политическото бъдеще на страната, а от партийните централи запазиха пълно мълчание за това накъде вървят идеите им.

В петък ГЕРБ бяха представени от Томислав Дончев и Румяна Бъчварова, а Реформаторите - от Меглена Кунева, Божидар Лукарски и Найден Зеленогорски. След срещата им Дончев обяви, че ГЕРБ замразява подготовката на коалиционно споразумение, докато Реформаторите на изложат вижданията си за структурата на Министерския съвет, неговите отговорности и най-вече - хората, които ще заемат министерските кресла.

Към петъчния ден, по думите на Томислав Дончев, ГЕРБ били готови да предложат текст на програмата, върху която да стъпи и коалиционното споразумение. На Реформаторския блок обаче му трябвало още време. Стана ясно още, че партията на Бойко Борисов иска пропорционално участие във властта на двете формации, за да може бъдещият кабинет да взима консенсусни решения.

Крайният срок, който ГЕРБ и РБ определиха за представяне на общата управленска програма, е понеделник.

Към петък различията, останали във вижданията на двете формации, бяха в икономическия сектор и по-конкретно частта с обществените поръчки. ГЕРБ и Реформаторите са разговаряли още за образованието, сливането на НАП с Агенция "Митници" и др.

Лидерът на ГЕРБ и вероятно бъдещ премиер, обаче исказа своя песимизъм за съставянето на правителство. Причина за него били сигналите, идващи откъм Реформаторите. В петък Борисов постави срока до понеделник, когато според него трябва да се вземе решението за следващия кабинет. Той за пореден път заяви, че ще седне на масата за преговори тогава, когато има върху какво да сложи подписа си.

В случай, че двете формации не успеят да се договорят, Борисов дори изрази готовност да върне мандата за съставяне на правителство, който президентът Плевнелиев ще му връчи.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  Новини Снимка: Димитър Кьосемарлиев - Ипрезидентът Румен Радев използва социалните мрежи, за да честити годишнината от обявяването на независимост на България. - - "И преди столетие, и днес независима ...
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?